синя крива

АМИ (ДАНТЕЛЕНО ЦВЕТЕ)

Торене на ами (дантелено цвете, епископско цвете и др.) - окрасна култура и етерично-маслена култура

recommendation image

Ами (епископско цвете, дантелено цвете, дамска дантела и др.) е един от най-популярните филъри за букети, вписва се добре в букети със сини, виолетови, розови, оранжеви, червени, жълти и зелени цветя. Цветовете му са копринени, дантелени, ароматни, бели, бяло-зелени или кремави на цвят. Цветовете може да достигнат размер 10-20 см в диаметър. Ами цъфти през лятото. Рязаният цвят на ами има дълъг живот във вазата - 7-12 дни (за постигане на максимален живот във вазата се ползват специализирани добавки). В градината ами, може да се ползва, за оформяне на въздушно, ефирно и деликатно, бяло петно. В езика на цветята ами означава - рай, светилище, топлина, мечти, фантазия и други. Цветовете на ами привличат насекоми (пчели, пеперуди и др.). Ами е едногодишно или двугодишно растение. Ами достига височина 0.5-1.5 м. Ами се ползва, като суровина за получаване на ксантотоксин. От семената на ами се получава етерично масло. Етеричното масло има противовъзпалителен и антимикробен ефект. Ами е популярно лечебно растение в народната медицина на африканските народи и на индийците. Ами е познато, като лечебно растение още на древните египтяни. Ами се ползва за лечение на кожни заболявания, астма, ангина, зъбобол, храносмилателни проблеми, газове, като диуретик, спазмолитик, тоник и други. В някой страни (Гърция, Кипър и др.) ползват ядливите сортове ами, като подправка, консервант на храни и за салата. Трябва да употребявате ами, като билка, подправка и ядливо растение, много внимателно и само след консултация с компетентни лица. Ами е от семейство Сенникоцветни, като моркова, целината, копъра и други растения. Ами е с произход от Африка. Размножава се със семена. Семената се сеят на повърхността и се покриват леко с фин субстрат. Обикновенно семената поникват за 7-14 дни. Може да се засее директно или първо да се произведе разсад. Обикновено семената се засяват ранна пролет (може да се засее и през есента или зимата, за да се постигне пролетен цъфтеж). За отглеждането на разсада са оптимални температури 12-20 градуса Целзий. Разсада се разсажда, като достигне височина 8-15 см. Предпочита слънчеви терени, оцедлива, богата, с високо съдържание на органично вещество и влажна почва, с неутрална реакция. Може да расте и на полусянка. Не понася засушаване. Изисква напояване (капково напояване, дъждуване). Сеитбената норма е 200-400 г/дка семена. Може да се направи директна сеитба в градината или на полето. Може да се отглежда в неотопляеми оранжерии. Разстоянието между растенията е 15-50 см. Гъстота варира - 25 000-35 000 растения/дка. За достигане от сеитба до беритба обикновено са нужни 60-90 дни (късни сортове до 140 дни). Цветовете се берат, когато поне 30 % от цветовете му са се отворили. Можем да берем рязан цвят в период от 50-70 дни. Рязаният цвят се съхранява потопен във вода. Средният добив е 100 000-300 000 стръка/декар. Страни по-големи производители са Холандия, САЩ, Кения, Южна Африка, Израел, Великобритания, Египет, Иран, Индия и други.

I.Торене на ами.

1.*Обща схема за торене на ами.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

50 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на ами, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на ами.

Съобразеното торене на ами с азот, фосфор, калий, сяра, магнезий и микроелементи, подобрява качеството на цветовете живота им във вазата, съдържанието на етерично масло, ксантотоксин и добива от тях.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, ЮСБ 20-20, Кънтент, Интенс и Анимейт.

Нагоре