синя крива

БАКОПА

Торене на бакопа (декоративна бакопа, сутера) - декоративно растение

recommendation image

Декоративната бакопа е с произход Африка. Бакопата е от семейство Живеничеви. Бакопата е от едно семейство с кученцето, великденчето, живеничето, напръстника, лопена и други растения. Декоративнота бакопа не бива да се бърка с друго растение с име Бакопа - Бакопа Мониери (Брахми), която е важно медицинско растение и е от семейство Живовлекови. Декоративната бакопа е многогодишно растение отглеждано в цветарството, като едногодишна култура. Бакопата е пълзящо растение, подходящо за градини и за кошници. Бакопата може да се ползва за озеленяване на слънчеви и полусенчести терени. Цветовете на бакопата са едноцветни и двуцветни - бели, розови, сини и виолетови. Цъфти цяло лято до първите зимни мразове. Бакопата се размножава със семена и с резници. Резниците се вкореняват добре за 15-20 дни. За вкореняване на резниците е необходима температура 18-22 градуса Целзий и относителна влажност - 90 %. Семената на бакопата са дребни и се сеят плитко. Често семената на бакопата са пелетирани, тогава пак се сеят плитко. Оптималните температури за поникване на семената на бакопата са 20-23 градуса Целзий и относителна влажност 95-97 %. За поникването на семената е необходима светлина. Бакопата предпочита слабо кисела реакция на субстрата (рН 5.5-6.2) и добър дренаж. Оптималните температури за отглеждане на бакопата в оранжерии са 18-24 градуса Целзий дневни температури и 15-18 градуса Целзий нощни температури. Растения получени от резници са готови за продажба за 35-80 дни. Бакопата не понася, както преовлажняване, защото развива болести, така и засушаване, защото абортира цветовете си и са нужни поне 15 дена, за да възобнови цъфтежа си.

I.Торене на бакопа.

1.*Обща схема за торене на бакопа.

Фаза

Тор

Норма

Котиледони/вкоренени резници

YaraTera 

KRISTALON син

0.5 г/л вода

Същински листа до образуване на цветни пъпки

YaraTera 

KRISTALON син

0.5-0.7 г/л вода

Цъфтеж

YaraTera 

KRISTALON бял

0.5-0.7 г/л вода

*Това е обща схема за торене на бакопа, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на бакопа.

Бакопата е чувствителна на засоляване. В различните фази от развитието на бакопата солевата концентрация на субстрата варира ЕС 0.75- 1.5 mS/cm

1.Азот.

Азота е необходим за доброто общо развитие на бакопата. Бакопата не понася торове с високо азотно съдържание. При недостиг на азот растежа на бакопата намалява силно, листата стават дребни и светло зелени или жълти на цвят. Подходящи торове са YaraLiva CALCINIT, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON син,  YaraMila COMPLEX, UNIKA KALI, YaraLiva TROPICOTE и YaraLiva NITRABOR.

2.Фосфор.

Фосфора е необходим за по-доброто вкореняване, за по-бързото начално развитие и за залагане на цветни пъпки. Бакопата не понася торове с високо фосфорно съдържание. При употреба на големи количества високофосфорни торове качеството на бакопата пада, спазвайте рецептата. Подходящи торове са YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял и YaraMila COMPLEX.

3.Калий.

Калият е нужен за по-доброто общо развитие, по-доброто вкореняване, за повече, по-едри и по-добре оцветени цветове и по-голяма устойчивост на стрес, болести и неприятели. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA SOP, UNIKA KALI и YaraMIla COMPLEX.

4.Желязо.

Желязото е важно за фотосинтезата и за общото развитие на бакопата. Бакопата е чувствителна на недостиг на желязо. При недостиг на желязо върховете на леторастите стават жълти. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN E13 и YaraVita REXOLIN D12.

5.Манган.

Бакопата е чувствителна на недостиг на манган. При недостиг на манган листата на бакопата стават мътни. Подходящи торове са YaraVita REXOLIN Mn 13 и YaraVita MANTRAC PRO.

6.Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре