синя крива

БУПЛЕРУМ

Торене на буплерум - окрасна култура и медицинско растение

recommendation image

Термина буплерум обединява много видове. Най-популярните  видове  намиращи приложение в производството на лекарства, на етерично масло и в озеленяването са четири. Кръглолистният буплерум (буплерум ротундифолиум, кръглолистна урока и др.) е едногодишно (или двугодишно) окрасно и медицинско растение. Китайски буплерум (буплерум чинензе, буплерум фалкатум и др.) и дълголистният буплерум (дълголистна урока, буплерум лонгифолиум и др.) са многогодишни окрасни и медицински растения. Храстовиден буплерум (буплерум фрутикозум, буплерум фрутесценс и др.) е многогодишно окрасно растение. Храстовидният буплерум е идеален за озеленяване на крайбрежни градини. Буплерума е подходящ за градинско цвете и за рязан цвят. Буплерума придава на букетите структура, обем и цитрусова свежест. Буплерума е добър филър за букети с бели цветя. Буплерума може да се отглежда в съдове. Живота на рязаният цвят във вазата е 5-12 дни. Буплерума е подходящ и за сухи букети. Цветовете му са жълти, жълто-зелени, пурпурни или медно кафяви. Цъфти от лятото до началото на есента. Достига до височина 20-100 см (буплерум фрутикозум до 2.0 м). Произлиза от Евразия, Африка и Северна Америка. Буплерума се ползва, като билка в народната медицина (за общо тонизиране и детоксикация, при заболявания на черният дроб, при кърмачки, кашлица, настинки, грип, пневмония, бронхит, асма, артрит, храносмилателни проблеми, главоболие, малария, херпеси, като противовъзпалително средство и др.). Буплерума е популярен в китайската, японската и в българската народна медицина. От буплерума се произвеждат хранителни добавки и лекарства. Етеричното масло на буплерума се ползва в ароматерапията за успокоение на тялото и душата. Има ядливи видове буплерум, консумират се листата сурови и термично обработени. Не консумирайте буплерум без компетентни съвети на специалист. Буплерума се размножава със семена. Семената може да се засеят директно на постоянно място или първо може да се отгледа разсад. Семената може да се засеят ранна есен или през пролетта. Семената се сеят на повърхността на субстрата, като леко се притискат към него (може да ги покриете с много фин слой субстрат). Семената поникват за 5-15 дни. Оптималната температура за поникване на семената е 15-22 градуса Целзий. За производството на разсад са необходими 30-40 дни. Растенията се разсаждат на разстояние 12-30 см. Буплерума е от семейство Сенникоцветни. Буплерума предпочита слънчеви терени, добре дренирани, плодородни почви, с неутрална реакция. Буплерума е  готов за прибиране за рязан цвят, приблизително 70-90 дни след сеитбата. Цветовете се берат, когато са напълно отворени и започнат да придобиват характерният си цвят (жълт, кафяв и др.). Добрият рязан  цвят от буплерум е дълъг поне 60-70 см и има 10 дена живот във вазата. Премахването на прецъфтелите цветове подобрява и удължава цъфтежа. Многогодишният буплерум спокойно презимува при нашите условия.

I.Торене на буплерум.

1.*Обща схема за торене на буплерум, отглеждан на почва.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

30 кг/дка/ 3 кг/100 кв.м.

Височина 10-15 см

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка/ 2 кг/100 кв.м.

Височина 10-15 см

YaraVita UNIIVERSAL BIO

300 мл/дка/ 30 мл/100 кв.м.

Начало на цъфтеж

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка/ 2 кг/100 кв.м.

*Това е обща схема за торене на буплерум, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на буплерум.

Торенето с подходящи торове увеличава броят на цветовете, дължината на дръжките и живота на рязаният цвят във вазата. Добре е буплерума отглеждан за окрасни цели да се тори веднъж месечно. Торенето на буплерум отглеждан, като суровина за лекарства и етерично масло, със съобразени количества, азот, фосфор, калий, магнезий, сяра, калций и микроелементи, повишава съдържанието на фитоактивни вещества, подобрява добива от билката, повишава устойчивостта на стрес, засушаване и болести. Нормата на торене с азот е 5-10 кг/дка (N), фосфор - 2-4 кг/дка (P2O5) и калий - 4-7 кг/дка (K2O).

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, ЮСБ 20-20, Интенс, Анимейт и Кънтент.

Нагоре