синя крива

ВИСОКА ЖЪЛТУГА

Торене на висока жълтуга (гениста) - медицинско, окрасно и медоносно растение

recommendation image

Генистата (висока жълтуга, гениста тинкториа) е позната на хората, като лечебно растение от древността. Генистата е многогодишно растение. Генистата достига височина 40-120 см. Генистата цъфти през лятото и началото на есента. Цветовете са жълти на цвят. Генистата е от семейство Бобови. Преди генистата е била събирана от природни източници. С цел опазване на природните източници и получаване на суровина с постоянно високо качество се преминава към културно отглеждане на гениста за суровина. От генистата се произвеждат хранителни добавки, лекарства, парфюми и жълта органична боя. Генистата се ползва в хомеопатията. Генистата се ползва за общо стимулиране и тонизиране на организма, за лечение на заболявания на дихателната, храносмилателната и кръвоносната система и други. Като суровина се ползва надземната част на растението. Изсушената суровина има срок на годност 1 година. Генистата съдържа флавоноиди. Генистата може да се ползва при озеленяването (за оформяне на бордюри, алпинеуми и др.) и за създаване на билкови градини. Генистата може да се отглежда в съдове. Генистата произлиза от Евразия. Генистата има ярки цветове и добър декоративен ефект. Генистата привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Генистата е медоносно растение. Генистата се ползва в някой страни в кулинарията за приготвяне на напитки. Не прибягвайте до самолечение с медицински растения. Ползвайте, за консумация и лечение, гениста, само след консултация и наблюдение от компетентни специалисти. Генистата се е натурализирала и на други континенти. Генистата предпочита слънчеви терени, леки и добре дренирани почви, със слабо кисела до неутрална реакция. Толерира засушаване, не понася преовлажняване и сянка. Генистата може да образува азот фиксиращи грудки. Генистата се размножава със семена, вегетативни резници, микро размножаване и разделяне на растения. Семената имат нужда от стратификация, за по-добро и дружно поникване. Резниците обикновено са с размер 5-12 см. По-добре е първо да се произведе разсад. Растоянието на разсаждане варира - 60-120 см. Генистата може да се отглежда спокойно при нашите климатични условия.

I.Торене на гениста

1.*Обща схема за торене на гениста.

Фаза

Тор

Норма

Първа година

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

10-16 кг/дка

Втора година

Ранна пролет

YaraMila COMPLEX

10-16 кг/дка

Късна пролет

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на гениста за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на гениста.

Генистата реагира добре на съобразено и умерено торене с хранителни елементи. Генистата не понася високи нива на азотно торене. Генистата има особеностите на бобово растение.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, ЮСБ 20-20, Кънтент и Анимейт.

Нагоре