синя крива

ДЕКОРАТИВЕН АМАРАНТУС

Торене на декоративен амарантус (обикновен и каскаден) - окрасна култура и кулинарно растени

recommendation image

Термина амарантус обединява много видове. Някой видове са плевели, други са окрасни и ядливи растения (отглеждани основно за семената им). Декоративният амарантус с ядливи семена е с произход Северна, Централна и Южна Америка. Семената  са подобни на тези на киноата. Те са традиционна храна за народите на Латинска Америка. Ядливият амарантус е много древна култура. Амарантуса за ядливи семена се отглежда в Африка (Нигерия, Южна Африка, Уганда и др.) и в Азия (Индия, Непал, Китай, Тайван, Бангладеш, Япония и др.). Ястия от листа на амарантус са традиционни за гръцката кухня. От листата на ядливият амарантус се приготвят ястия подобни на тези със спанак. Амарантуса е подходящ за озеленяване на градини, за отглеждане в съдове и за рязан цвят. Има изправен и каскаден амарантус. Цветовете на декоративният амарантус са едноцветни и пъстри, оцветени в гамата на зеленото, бялото, жълтото, оранжевото, червеното и виолетовото. В момента в дизайна е популярен каскадният амарантус, заради специфичният му, нестандартен и интересен ефект в букети и вази. Амарантуса създава усещане за екзотика и вълшебство. Ползва се за окрасяване на атрактивни ресторанти, събития, като откриване на изложби, модерни партита, сватбени букети и други. Живота на рязаният цвят от амарантус във вазата е 4-10 дни. Амарантуса е подходящ и за сухи букети. Амарантуса достига височина/дължина 25-100 см (някой сортове до 250 см). В езика на цветята амарантуса е символ на вечната любов. Рязаният цвят се бере, когато поне 30 % от цветовете са отворени. Амарантуса е едногодишно растение. Амарантуса е от семейство Щирови. Амарантуса цъфти от лятото до началото на есента. Амарантуса се размножава със семена. Семената се сеят на дълбочина - 0.5-1.5 см. Оптималната температура за поникване на семената е 18-28 градуса Целзий. Семената поникват за 4-10 дни. При нашите условия е по-добре първо да се произведе разсад в отопляеми помещения. Растенията се разсаждат на открито, когато температурите се задържат трайно над 15 градуса Целзий. Растенията се разсаждат на разстояние 15-40 см. Температури по-ниски от 5 градуса Целзий, може да доведат до измръзване на амарантуса. Амарантуса предпочита топло време, слънчеви терени, оцедливи почви, с неутрална до слабо алкална реакция. Растението е толерантно на засушаване. Амарантуса не понася ниски почвени и въздушни температури. При нашите условия амарантуса може да се отглежда само, като декоративно цвете. Страни по-големи производители на амарантус са Холандия, САЩ и други.

I.Торене на декоративен амарантус.

1.*Обща схема за торене на декоративен амарантус.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

40 кг/дка 4 кг/100 кв.м.

Активен вегетативен растеж

YaraLiva TROPICOTE

30 кг/дка/ 3 кг/100 кв.м.

Начало на цъфтеж и цъфтеж

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка/30 мл/100 кв.м.

*Това е обща схема за торене на амарантус, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на декоративен и ядлив амарантус.

Нормата на торене е 5-10 кг/дка азот (N), фосфор - 2-4 кг/дка (P2O5) и калий - 3-7 кг/дка (K2O). Амарантуса е чувствителен на недостиг на секондерните хранителни елементи - калций, магнезий, сяра и микроелемента - желязо.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, ЮСБ 20-20 и Кънтент.

Нагоре