синя крива

ЗМИЙСКО МЛЯКО

Торене на змийско мляко (хелидониум, целандин) - медицинско растение

recommendation image

Хелидониума (змийско мляко, целандин, хелидониум маюс) е популярно медицинско растение още от древността. От него се произвеждат хранителни добавки и лекарства (за вътрешно и външно приложение). Хелидониума се прилага в хомеопатията и в традиционната китайска медицина. Прилага се при екземи, кокоши трън, брадавици, за лечение на проблеми с очите, дихателната и храносмилателната система, черният дроб, онкологични заболявания и други. Хелидониума има антиоксидантно, противовъзпалително, антимикробно, обезболяващо, имуностимулиращо действие и други. Хелидониума е отровен. Не прибягвайте до самолечение с медицински растения. Прилагайте хелидониум само след консултация с компетентни лица. Хелидониума съдържа алкалоиди, флавоноиди, танини, сапонини, витамини, минерали и други. Хелидониума има жълти цветове. Цъфти през пролетта и началота на лятото. Хелидониума достига височина 20-100 см. Хелидониума е многогодишно растение. Хелидониума е от семейство Макови. Преди хелидониума е бил събиран основно от дивата природа. С цел получаване на суровина с постоянно качество и опазване на природните ресурси, вече хелидониума се отглежда, като културно растение. Като суровина се ползва цялото растение. Хелидониума се ползва в озеленяването за оформяне на билкови градини. Хелидониума предпочита слънчеви терени, но може да расте и на полусянка. Хелидониума се развива добре на влажни, богати на хранителни и органични вещества почви, със слабо кисела, неутрална до много слабо алкална реакция. Хелидониума презимува спокойно при нашите климатични условия. Размножава се със семена, микроразмножаване и с разделяне на растенията. Разстоянието на сеитба е 20-50 см. Семената се сеят ранна есен или през пролетта след преминаването на мразовете. Хелидониума се прибира през пролетта и началото на лятото. Може да се коси само надземната част или да се вади цялото растение. Хелидониума произлиза от Евразия. Хелидониума се е натурализирал и на други континенти. Хелидониума е бавно растящо растение.

I.Торене на хелидониум.

1.*Обща схема за торене на хелидониум.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка

Височина 10-20 см

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка

Височина 10-20 см

(при подходящи температури)

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на хелидониум, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на хелидониум.

Съобразеното торене на хелидониума с азот, фосфор и калий подобрява добива и качеството на суровината. Хелидониума е чувствителен на недостиг на азот. При алкални почви хелидониума страда от недостиг на микроелементи.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, ЮСБ 20-20, Кънтент и Интенс.

Нагоре