синя крива

ИБЕРИС

Торене на иберис (горчив иберис, вечнозелен иберис и др.) - окрасна култура и медицинско растение

recommendation image

Ибериса е познат на хората от древността. Термина иберис обединява много видове. Повечето видове произлизат и са разпространени предимно в Европа. Има видове, които са едногодишни и многодишни. Ибериса е лечебно и окрасно растение. Не консумирайте лечебни и ядливи растения без консултация от компетентни лица. Ибериса е суровина за хранителни добавки и лекарства. Като суровина се ползва цялото растение (надземна част, корени, цветове и семена). Ибериса се прилага в хомеопатията при проблеми с храносмилателната система. Ибериса е подходящ за озеленяване на алпинеуми, билкови, ядливи, "котидж", "винтидж" и офис градини. Ибериса може да се отглежда в съдове и в градината. Ибериса може да се прилага при оформяне на цветни петна, бордюри, като покривно растение, за декориране на огради, стъпала и балкони. Ибериса е от семейство Кръстоцветни. Цветовете на ибериса са в гамата на бялото, розовото, червеното и виолетовото. Цветовете на повечето видове иберис са ароматни. Ибериса достига височина от 15 до 50 см. Ибериса предпочита слънчеви терени и оцедлива почва. Най-популярните видове иберис са горчивият иберис (иберис амара, скалист иберис, див иберис, едногодишен иберис, зюмбюлев иберис и др.), градински иберис (обикновен иберис, цветарски иберис, иберис умбелата, кръглоцветен иберис и др.), вечнозелен иберис (иберис семпервиренс, многогодишен иберис и др.), гибралтарски иберис (иберис гибралтарика и др.) и други. Създадени са и много нови хибриди с цел подобряване на декоративните качества на ибериса. Ибериса предпочита слънчеви терени, оцедливи и алкални почви. Ибериса е толерантен на високо рН. Ибериса е бързо или бавно растящо растение. Ибериса привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Някой видове са медоносно растение.

Горчивият иберис е лечебно и окрасно растение. Горчивият иберис е едногодишно или двугодишно растение. Горчивият иберис се ползва и като подправка в кулинарията. Горчивият иберис цъфти през лятото (в зависимост от датата на засяване може да цъфти от пролетта до есента). Цветовете на горчивият иберис са оцветени в гамата на бялото, розовото, червеното, синьо-виолетовото и виолетовото. Има сортове (хибриди) с ароматни цветове. Достига височина 15-35 см. Горчивият иберис има изправен хабитус. Не консумирайте лечебни и ядливи растения без консултация и наблюдение на компетентни лица. Горчивият иберис произлиза от Европа, по-късно се е разпространил в Азия и Африка. Горчивият иберис е устойчив на ниски температури. Горчивият иберис предпочита слънчеви терени, оцедливи и плодородни почви с алкална реакция. Засажда се на разстояние 25-35 см. Горчивият иберис се размножава със семена. Семената се сеят на дълбочина 2-3 мм. Нормата на сеитба е 1000 г/дка. Ибериса е бързо растящо растение. Достига от поникване до цъфтеж за 70-80 дни. Билката се коси по време на цъфтеж. Привлича (насекоми пеперуди, пчели и др).

Вечнозеленият иберис е популярно окрасно растение. Вечнозеленият иберис е многогодишно растение. Вечнозеленият иберис произлиза от Европа. Вечнозеленият иберис има влечащ хабитус. Достига дължина 25-50 см. Вечнозеленият иберис може да се отглежда в съдове и в градината. Подходящ е за озеленяване на алпинеуми и стени. Вечнозеленият иберис е добро покривно растение. Цъфти през пролетта (при по-меки зими може да цъфти и през зимата). Цветовете му са обагрени в гамата на бялото, розовото и виолетовото. Цветовете на повечето сортове (хибриди) са ароматни. След цъфтеж е добре да направим почистваща и оформяща резитба на растението. Вечнозеленият иберис е устойчив на ниски температури. Предпочита слънчеви терени, плодородни и оцедливи почви, с алкална реакция. Изисква редовно поливане при високи температури. Привлича насекоми (пеперуди, пчели и др.). Вечнозеленият иберис е бавно растящо растение. Достига максимален обем и цъфтеж на от втората до петата година от засаждането. Размножава се със семена и резници. Разсажда се на разстояние - 20-40 см.

Градинският иберис е много популярно окрасно растение. Градинският иберис е едногодишно или двугодишно растение. Градинският иберис се отглежда в съдове и в градината. Може да се ползва за озеленяване на алпинеуми, оформяне на бордюри и цветни петна. Градинският иберис е подходящ за рязан цвят. Градинският иберис се размножава със семена. Цъфти през лятото (при различни срокове на сеитба, може да цъфти от пролетта до есента). Цветовете му са оцветени в гамата на бялото, розовото, червеното и виолетовото. Градинският иберис произлиза от Европа. Разсажда се на разстояние 15-30 см. Достига височина - 20-50 см. Предпочита слънчеви терени, плодородни и оцедливи почви. Изисква редовно поливане при високи температури. Привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Градинският иберис има нужда от 50-60 дни, за да достигне от поникване до цъфтеж. Цветовете на повечето сортове (хибриди) са ароматни. Градинският иберис е бързо растящо растение.

I.Торене на иберис.

1*Обща схема за торене на иберис.

Фаза

Тор

Норма

При поява на първи същински лист

(еднократно)

YaraTera KRISTALON жълт

0.5-0.75 г/л вода

Вегетативен растеж

(всеки 10-14 дни)

YaraTera KRISTALON бял

0.75-1.0 г/л вода

Цъфтеж

(всеки 14 дни)

YaraTera KRISTALON бял

0.75-1.0 г/л вода

*Това е обща схема за торене на иберис, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на иберис.

Ибериса изисква редовно и умерено торене. Ибериса е чувствителен на недостиг на азот, фосфор, калий, калций, магнезий и желязо.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре