синя крива

КАЛИБРАХОЕ

Торене на калибрахое (милион камбанки, мини петуния, крайбрежна петуния) - окрасна култура

recommendation image

Калибрахоето е едно от популярните окрасни култури. Калибрахоето е от семейство Картофови, като доматите, тютюна, и други растения. Калибрахоето е с произход Южна Америка. Калибрахоето е растение много близко до петунията по произход и изисквания, затова често го наричат мини петуния. Има  едногодишни и многогодишни видове калибрахое. В градинарството калибрахоето се третира, като едногодишно растение. Калибрахоето е пълзящо растение и се ползва за озеленяване на градини и тераси (саксии, кошници). Калибрахоето има единични и кичести цветове, ярки венчелистчета, едноцветни и пъстри, оцветени в гамата на  бялото, жълтото, розовото, оранжевото, лилавото, синьото и червеното. Цъфти от късна пролет до първите зимни мразове. Калибрахоето може да се отглежда на слънце и полусянка. По-устойчиво е от петунията на засушаване, горещини и сълно слънце. Калибрахоето се размножава с резници и със семена. Семената са дребни и се сеят плитко. Резниците се вкореняват при температура 20-24 градуса Целзий. За да поддържаме необходимата влажност при вкореняването е необходимо мъглообразуване. За добро вкореняване на резниците са нужни 15-25 дни. Калибрахоето изисква много светлина, умерена температура, предпочита оцедлив субстрат със слабо кисела реакция (рН 5.5-6.0) и добро проветрение. Калибрахоето не понася преовлажняване. Калибрахоето може да бъде отглеждано и при по-ниски температури 14-20 градуса Целзий, но това удължава времето за производство. Времето за производство до реализация на цветният пазар е 30-70 дни. Закаленото калибрахое, може да издържа кратки периоди, температури малко под и над нулата Целзий. Страни големи производители на калибрахое са Холандия, Франция, Испания, Италия, Германия, САЩ, Япония и други.

I.Торене на калибрахое.

1.*Обща схема за торене на калибрахое.

Фаза

Тор

Норма

Котиледони, вкоренени резници

YaraTera KRISTALON син

0.5 г/л вода

Същински листа до инициация на цветовете

YaraTera KRISTALON син

0.5-0.7 г/л вода

Цъфтеж

YaraTera KRISTALON бял

0.5-0.7 г/л вода

*Това е обща схема за торене на кабибрахое, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на калибрахое.

За добро представяне (обилни и ярки цветове и добър растеж) калибрахоето има нужда от редовно торене с комбинирани торове - на всеки 10-15 дена. Оптималната солева концентрация на субстрата е ЕС 0.6-1.2. Подходящ торов продукт за обогатяване на субстрата за отглеждане на калибрахоето с хранителни вещества е YaraTera PG Mix.

1.Азот.

Азотното торене е необходимо за доброто общо развитие на калибрахоето, за добрият растеж и за яркият зелен цвят на листата. Предозирането на азота води до изтегляне на клонките и до намаляване на цъфтежа. Калибрахоето не понася торове с високо азотно съдържание. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTA K, YaraLiva CALCINIT, UNIKA KALI и YaraMila COMPLEX.

2.Фосфор.

Фосфорното торене е необходимо за по-доброто вкореняване, по-бързото ранно развитие и за залагането на повече цветни пъпки. Калибрахоето не понася торове с високо фосфорно съдържание. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER и YaraMila STAR.

3.Калий.

Калият е важен за доброто общо развитие, за по-доброто вкореняване и за образуването на повече и по-интензивно оцветени цветове. Калия прави калибрахоето по-устойчиво на стрес, болести и неприятели. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA SOP, YaraTera KRISTA MKP, UNIKA KALI, YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER и YaraMila TIGER.

4.Микроелементи.

Желязо.

При субстрат и поливна вода с алкална реакция калибрахоето страда от желязна хлороза. Хлорозата започва от върховете на леторастите и прогресира към по-старите листа. Първо върховете стават светло зелени, а при задълбочаване на дефицита побеляват и изсъхват. Растението се вджуджава. Подходящи торове за корекция са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13. Ако желязото се прилага листно, след пръскането листата трябва да се измият от разтвора. Най-добре е да се дава със поливката (фертигация).

5.Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, ЮСБ 20-20 и Интенс.

Нагоре