синя крива

КОСМОС

Торене на космос - окрасна култура

recommendation image

Термина космос обединява много видове. Космоса е от семейство Сложноцветни, като невена, слънчогледа, маргаритата, астрата и други растения. Има едногодишни и многогодишни астри. Познат е на хората още от древността. Смята се, че произлиза от двете Америки и се е натурализирал на много места по света. Космоса се ползва в озеленяването за декориране на паркове, градини, патио и балкони. Може да се отглежда в съдове. Космоса се отглежда и за рязан цвят. Живота на рязаният цвят на космоса във вазата е 5-12 дни. Рязаният цвят се бере рано сутрин, като се подбират клонки с токущо отворени цветове. След, като са подрязани, растенията цъфтят отново след 30-40 дни. Новите хибриди космос са впечатляващи с богатството си от цветове и форми. Хибридният космос стават все по-популярни в модерният дизайн. Има традиционни видове космос, които са ядливи. Космоса е важна част от традициите и културата на Мексико, САЩ и Япония. В Япония има музей на космоса на открито. Растенията достигат височина - 25-200 см. Космосът може да бъде с прости и кичести цветове, с форма на лъжичка, паяк, далия, маргарита и други, едноцветен и пъстър, оцветен в гамата на бялото, розовото, виолетовото, оранжевото, червеното и жълтото. Има видове космос с ароматни цветове (шоколадовият космос има аромат на шоколад). В езика на цветята космоса означава мир, спокойствие, подреденост, хармония, баланс, красота, послание за спокойствие, скромност, радост и любов. Космоса е цвете подарявано често на празника Свети Валентин. Космоса се размножава със семена, с резници и с микроразмножаване (ин витро). Резниците за вкореняване трябва да бъдат с 3-4 двойки листа, вкореняват се за 15-20 дни. Семената се сеят или на повърхността или се покриват с тънък слой субстрат 3-5 мм. Семената поникват за период от 5-15 дни. Оптималните температури за поникване на семената са 18-25 градуса Целзий. Семената се сеят февруари-май. Космоса може да се отглежда и с разсад. Растенията подходящи за разсад са с 1-2 двойки същински листа. Растенията започват да цъфтят 2-3 месеца след засяването на семената. Космоса се сее гъсто, така устоява по-лесно на ветровете и има по-дълги клонки подходящи за рязан цвят. Разстоянието на засяване (разсаждане) е 20-50 см. Космоса е чувствителен на засоляване. Космоса предпочита оцедливи почви, не понася преовлажняване и засушаване. Космосът расте най-добре на слънце (може и на полусянка). Космоса се развива най-добре на почви и субстрати със слабо алкална реакция (може да расте и в почва със слабо кисела до средно алкална реакция). Космоса обича топлото време. Космоса не понася ниски температури, може да се отглежда при температури 15-35 градуса Целзий. Космоса цъфти през късна пролет, лятото и началото на есента. Космоса привлича пчели и пеперуди. Страни големи производители на космос са Мексико, САЩ, Япония, Испания, Австралия, Китай, Индия, Холандия, Южна Африка, Канада, Германия и други.

I.Торене на космос.

1.*Обща схема за торене на космос.

Фаза

Тор

Норма

След поникване поява на същински листа/разсаждане

и прихващане

YaraTera KRISTALON жълт

0.5-0.7 г/л вода

Вегетативно развитие

YaraTera KRISTALON бял

0.5-0.7 г/л вода

Начало на цъфтеж и цъфтеж

YaraTera KRISTALON оранжев

или

YaraTera KRISTALON кафяв

0.5-0.7 г/л вода

Начало на цъфтеж и цъфтеж

YaraLiva CALCINIT

0.5-0.7 г/л вода

*Това е обща схема за торене на космос за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на космоса.

Космоса е много чувствителен на засоляване. Космосът изисква умерено торене. Космоса е най-взискателен към храненето с фосфор, калий, калций, желязо и бор. Предозирането на азотното торене може да доведе до закъсняване на цъфтежа и до много силно вегетативно развитие. Новите хибриди селектирани за рязан цвят са по-взискателни към храненето в сравнение с традиционните градински видове. Космоса отглеждан в съдове се тори ежеседмично с разтворими торове, а когато се отглежда на почва през период от 10-20 дни.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC,YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре