синя крива

ЛОБЕЛИЯ

Торене на лобелия - окрасна култура и медицинско растение

recommendation image

Лобелията е важна окрасна култура. Лобелията е популярна за озеленяване на градини, паркове и тераси. Името лобелия обединява много видове едногодишни и многогодишни растения, разпространени на повечето континенти. Най-популярните видове лобелия, ползвани, като окрасни култури произлизат от континентите Африка, Северна Америка и Южна Америка. Лобелията има едноцветни и двуцветни цветове в гамата на бялото, розовото, червеното, синьото и виолетовото. Лобелията цъфти от късна пролет до ранна есен. Лобелията привлича пеперуди. Най-популарни в озеленяването са лобелия еринус, кардиналско цвете и лобелия специоза. Често в озеленяването лобелията се отглежда, като едногодишно растение. В езика на цветята лобелията е символ на забележителен, отличаващ се, впечатляващ и великолепен. Има видове лобелии, които се ползват, като билки (китайска лобелия, индиански тютюн, кардиналско цвете, голяма лобелия и др.). Индианският тютюн се ползва при астма, алергии, и кашлица, като противовъзпалително средство, при бронхит, като спазмолитик и диуретик и при други състояния. Лобелията достига височина 15-150 см. Лобелията се размножава със семена, резници и с микро размножаване (ин витро). Семената на лобелията са дребни и се сеят на повърхността на субстрата. За поникването на семената и за вкореняването на резниците подходяща е температура 20-24 градуса Целзий. Семената поникват за 5-15 дни. Лобелията расте на слънце и полусянка, предпочита богата, добре дренирана и влажна почва със слабо кисела реакция. Лобелията не понася преовлажнени, тежки, глинести и уплътнени почви. Лобелията се развива добре при дневни температури 17-28 градуса Целзий и нощни температури 12-20 градуса Целзий. Страни големи производители на лобелия са Холандия, САЩ, Израел, Великобритания, Германия, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия и други.

I.Торене на лобелия.

1.*Обща схема за торене на лобелия.

Фаза

Тор

Норма

След поникване на семената и поява на 1 същински лист/след

вкореняване на резниците

YaraTera KRISTALON син

0.5-0.8 г/л вода

Интензивен растеж

YaraTera KRISTALON син

0.5-0.8 г/л вода

Начало на цъфтеж

YaraTera KRISTALON бял

0.5-0.8 г/л вода

*Това е обща схема за торене на лобелия, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на лобелия.

Лобелията изисква умерено торене. Подходящ торов продукт за обогатяване на субстрата за отглеждане на лобелия с хранителни вещества е YaraTera PG Mix.

1.Азот.

Азота е необходим за нормалното развитие на растенията. Адекватното азотно торене прави растенията  по-привлекателни и с по-обилен цъфтеж. Лобелията не реагира добре на високи норми на азотно торене. Подходящи азот съдържащи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT, UNIKA KALI и YaraTera KRISTA K.

2.Фосфор.

Фосфорът е важен за по-бързото стартиране на културата, по-доброто вкореняване и за залагането на повече цветове. Лобелията не реагира добре на високи норми на фосфорно торене. Подходящи фосфор съдържащи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraMila COMPLEX, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий.

Калият е важен за общото развитие на растенията, калият подобрява вкореняването, прави ги по-устойчиви на стрес, засушаване, преовлажняване, болести и неприятели. Калият увеличава броят и подобрява качеството на цветовете. Подходящи калий съдържащи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraMila COMPLEX, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA SOP и YaraTera KRISTA MKP.

4.Магнезий.

Магнезият е нужен за доброто общо развитие на растенията. Магнезият стимулира синтеза на протеини. Подходящи магнезий съдържащи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraMila COMPLEX, YaraVita REXOLIN Mg 6, Епсо Топ и Епсо Микро Топ.

5.Калций.

Калцият е важен за доброто стартиране на културата, за общият растеж и за по-доброто вкореняване на растенията. Калцият прави растенията по-устойчиви на стрес, болести и неприятели. Подходящи торове съдържащи калций са YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT и YaraVita REXOLIN Ca 10.

6.Микроелементи.

Микроелементите са важни за много процеси в растителният организъм. За профилактика и за преодоляване на недостига на микроелементи подходящи торове са YaraVita TENSO Cocktail и YaraVita REXOLIN ABC.

7.Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, ЮСБ 20-20 и Интенс

Нагоре