синя крива

МИРИЗЛИВЧЕ

Торене на едроцветно миризливче (ментова чубрица, каламинта) - етерично,лечебно растение, подправка

recommendation image

Едроцветното миризливче (ментова чубрица, каламинта, каламинта грандифлора и др.).

Едроцветното миризливче е етерично-маслено и лечебно растение и подправка. Едроцветното миризливче е многогодишно растение. Едроцветното миризливче произлиза от Евразия и Африка. Едроцветното миризливче е от семейство Устноцветни. Едроцветно миризливче има характерен и приятен вкус и аромат (мента, чубрица и др.). Едроцветното миризливче се ползва в кулинарията във всички рецепти, където се ползва мента. Едроцветното миризливче  е подходящо за приготвяне на коктейли, десерти, омлети, агнешко, телешко и други. Едроцветното миризливче е ползвано, като подправка и билка в Римската  Империя. Едроцветното миризливче се ползва и в италианската кухня. Етеричното масло на едроцветното миризливче съдържа флавоноиди и има антиоксидантни свойства. Едроцветното миризливче трябва да се ползва компетентно и внимателно, защото в големи количества може да бъде токсично. Едроцветното миризливче има розови цветове. Едроцветното миризливче цъфти през лятото. Достига височина 30-60 см. Едроцветното миризливче презимува спокойно при нашите условия. Размножава се със семена, резници и разделяне на растенията. Семената се сеят плитко, покриват се само с фин слой субстрат. Семената поникват за 7-14 дни. Оптималните температури за поникване на семената са 20-22 градуса  Целзий. Резниците за вкореняване трябва да са с размер 10-15 см. Семената може да се засеят директно на полето през пролетта. Едроцветно миризливче се ползва в декоративното озеленяване за създаване на алпинеуми, ароматни и билкови градини, за внасяне на свежест в помещения, балкони и патио. Едроцветното миризливче привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Медицинското растение едроцветно миризливче се ползва, като откашлячно, потогонно средство, при жълтеница, ревматизъм, повърхностни рани, заболявания на нервната система, гърчове, крампи и други. Билката е най-качествена, когато се бере във фаза цъфтеж. От едроцветното миризливче се приготвя билков чай. Едроцветното миризливче, може да расте на слънце и полусянка. Предпочита влажна, оцедлива, богата на хранителни и органични вещества почва. Устойчиво е на засушаване, но качеството му пада. Може да се отглежда в неотопляеми оранжерии. Едроцветното миризливче се отглежда в много страни (САЩ, Испания, Италия, Франция, Литва, Турция, Гърция, Сърбия, Хърватска, Австрия и др.).

Медицинско миризливче (обикновено миризливче, планинска маточина, босилекова мащерка, планинска мента, каламинта официналис, каламинта силватика)

Медицинското миризливче е многогодишно растение. Среща се, като диво растение в Евразия и Северна Америка. Медицинското миризливче е лечебно и етерично-маслено растение и подправка. Медицинското миризливче привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Медицинското миризливче достига височина 30-60 см. Цветовете му са розови или лилави на цвят, Цъфти през лятото. Медицинското миризливче е от семейство Устноцветни. Медицинското миризливче има характерен сладък аромат (мента, босилек, мащерка). Етеричното масло на  пъстрото миризливче съдържа флавоноиди и антиоксиданти. Най-качествен е откоса във фаза цъфтеж на растенията. Медицинското миризливче се ползва в озеленяването за оформяне на алпинеуми, ароматни и билкови кътове. Медицинското миризливче е подходящо за отглеждане в съдове. Медицинското миризливче, като медицинско растение се ползва за потогонно и откашлящо средство, при стомашно-чревни проблеми, колики, хистерии, крампи, учестено дишане, вътрешни паразити и други. Медицинското растение трябва да се ползва компетентно и внимателно, защото  в големи количества може да е токсично. От медицинското миризливче се прави ароматен билков чай. Медицинското миризливче може да се ползва във всички кулинарни рецепти, където се използва мента. Размножава се със семена, резници и разделяне на растения. Семената може да се засеят директно на постоянно място или да се произведе разсад. Семената се сеят плитко, покриват се с тънък, фин слой субстрат. Семената се засяват през пролетта. Семената поникват за 7-14 дни. Оптималната температура за поникване на семената е 20-22 градуса Целзий. Резниците за вкореняване трябва да са с размер 10-15 см. Медицинското миризливче може да расте на слънце и на полусянка. Предпочита влажна, оцедлива и плодородна почва, с неутрална до слабо алкална реакция. Медицинското миризливче е устойчиво на засушаване, но качеството му пада. Медицинското миризливче презимува спокойно при нашите климатични условия.

Пъстро миризливче (каламинта непета, клиноподиум непета)

Пъстрото миризливче е многогодишно растение. Пъстрото миризливче е етерично-маслено, лечебно и окрасно растение и подправка. Пъстрото миризливче произлиза от Евразия. Пъстрото миризливче е от семейство Устноцветни. Растението достига височина 30-50 см. Цветовете са розови или лилави на цвят. Пъстрото миризливче цъфти през лятото и есента. Билката е най-качествена във фаза цъфтеж. Пъстрото миризливче привлича  насекоми (пчели, пеперуди и др.). Пъстрото миризливче има силен, специфичен и топъл аромат (мента, риган). Пъстрото миризливче може да се прилага във всички кулинарни рецепти, където се слага мента. Като медицинско растение се ползва при стомашно-чревни проблеми, треска, за отхрачване, стимулиране на изпотяването и други. От пъстрото миризливче се прави билков чай. Пъстрото миризливче трябва да се ползва компетентно и внимателно, защото в големи количества може да е токсично. Пъстрото миризливче се размножава със семена, резници и разделяне на растения. Пъстрото миризливче може да расте на слънце и полусянка. Пъстрото миризливче предпочита влажни, оцедливи и плодородни почви, с неутрална до слабо алкална реакция. Пъстрото миризливче е устойчиво на засушаване, но качеството му пада.

I.Торене на едроцветно миризливче.

1.*Обща схема за торене на едроцветно миризливче в градината.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

30 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на едроцветно миризливче, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на едроцветно миризливче отглеждано на субстрат в оранжерии и в съдове.

Фаза

Тор

Норма

Поява на същински листа

(еднократно)

YaraTera KRISTALON жълт

0.5-1.0 г/л вода

Поява на същински листа

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Активно вегетативно развитие

(на всеки 7-14 дни)

YaraTera KRISTALON син

0.5-1.0 г/л вода

Активно вегетативно развитие

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Активно вегетативно развитие

(еднократно)

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на едроцветно миризливче, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на едроцветно миризливче.

Съобразеното торене на миризливчето с основните и секундерните хранителни вещества и микроелементи, подобрява качеството на билката.

1.Азот.

Азота увеличава добива на цветове и семена. Азота увеличава и съдържанието на етерично масло в цветовете и семената. Азота увеличава периода на активен цъфтеж. Азота увеличава броят и размерът на цветовете, особено на вторичните клонки. Азота е важен за растежа и репродукцията на растенията. Азота участва в изграждането на хлорофила, аминокиселините и протеините. Азота е компонент на АТФ и ДНК. При недостиг на  азот най-старите листа стават жълти или оранжеви, хлорозата започва от върхът и краищата на листата, по-късно листата изсъхват. Нормата на торене с азот за една вегетация е 2,0-10,0 кг/дка (N). Азота се разделя на 2-3 приложения през вегетацията (ранна пролет, късна пролет, края на лятото или началото на есента). Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът стимулира доброто вкореняване и цъфтежа. Фосфорът е необходим за нормалният растеж и зреене. Фосфорът играе важна роля в дишането, фотосинтезата, складирането и транспорта на енергия, деленето и растежа на клетките. При недостиг на фосфор най-старите листа стават първо тъмно синьо-зелени и след това жълти и изсъхват. Нормата на торене с фосфор е 3-10 кг/дка (P2O5). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий.

Калият е важен за маслодайните и етерично-маслените култури. Калият увеличава значително височината на растенията, броят на разклоненията и цветовете, подобрява се рандеманът на цветовете, увеличава се сухото вещество, количеството на олиото и каротиноидите. Калият подобрява яркостта и интензитета на оцветяването на цветовете. Калият е незаменим хранителен елемент за растенията. Той катализира много ензимни процеси важни за растежа на растенията. Калият регулира отварянето и затварянето на устицата, важен процес за усвояването на въглероден двуокис (CO2), необходим за фотосинтезата. Калият е важен елемент в метаболизма, за синтеза на въглехидратите, транспорта на вода по ксилема и удължаването на клетките. Калият е най-многобройният катион в клетъчната цитоплазма и вакуолата, играе важна роля за клетъчният тургор. Най-важната роля на калият е функционална,  увеличаване и стимулиране на добива и устойчивостта на биологичен (болести, неприятели и други) и абиотичен (засушаване, топлинен стрес и други) стрес. При недостиг на калий краищата на листата стават по-светло зелени, след това жълти, а по-късно кафяви и некротират. Нормата на торене с калий е 3-10 кг/дка (K2O). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita UNIVERSAL BIO.

4.Магнезий.

Магнезият увеличава добива от цветове и семена. Магнезият е градивна единица на хлорофила и е важен за фотосинтезата. Магнезият е носител на фосфора в растението, необходим е за деленето на клетките и за формирането на протеини. При недостиг на магнезий се появява хлороза по най-старите листа. Нормата на торене с магнезий е 0.5-2 кг/дка (Mg). Подходящи торове са YaraVita ZEATREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Mg 6, Кизерит, Епсо Топ и Епсо Микро Топ.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре