синя крива

МОЛУЦЕЛА

Торене на молуцела (камбанките на Ирландия и на Кентърбъри, молуцела левис) - окрасна култура

recommendation image

Камбанките на Ирландия (камбанките на Кентърбъри, молуцела левис) са идеалното допълнение към всеки дизайнерски букет. Придава характер, разнообразие, форма, обем и структура на букетите. Може да се отглежда в градината, в съдове и за рязан цвят. Подходящи са за свежи и за сухи букети. Живота на рязаният цвят във вазата е 10-17 дни (за постигане на по-дълъг живот във вазата, се ползват специализирани добавки, които се разтварят във водата). Цветовете на камбанките на Ирландия са зелени (сребристо зелени, синьо-зелени, цвят зелена ябълка, смарагдово зелено), с интересна форма. Има сортове с ароматни и с неароматни цветове. Цъфти от късна пролет до есента. Достига височина 90 см. В езика на цветята, цветето е символ на добър късмет, традиционно се подарява при местене на ново място и започване на нови начинания. Често се ползват, като част от окрасата на празника Св.Патрик. Произходът му е от Евразия. Растението е едногодишно. Камбанките на Ирландия са от семейство Устноцветни. Размножава се със семена. Сеитбената норма е 400-500 г./дка. Семената имат нужда от яровизация. Оптималната температура за поникване на семената е  20-28 градуса Целзий. Семената поникват за 5-15 дни. Семената се сеят плитко, покриват се с фин слой субстрат. Може да се направи директна сеитба или да се произведе разсад. При директна сеитба, семената се сеят на полето/градината, когато температурите на почвата се задържат трайно над 12 градуса Целзий. Разсажда се на разстояние 20-40 см. Предпочита слънчеви терени, влажна, оцедлива, плодородна, богата на органично вещество почва, с неутрална реакция. Не понася засушаване. За производството му са необходими 80-130 дни. Може да се отглежда на полето и в оранжерии. Растението е фототропично и се насочва към светлината. Привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Страни по-големи поризводители на камбанките на Ирландия са Холандия, Великобритания, Ирландия, Кения, Южна Африка, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и други.

I.Торене на камбанките на Ирландия.

1.*Обща схема за торене на камбанките на Ирландия.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

40 кг/дка/ 4 кг/кв.м.

Височина 10-15 см

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка/ 2 кг/кв.м.

Височина 10-15 см

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка/ 30 мл/100 кв.м.

Височина 20-30 см

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка

*Това е обща схема, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II. Хранене на камбанките на Ирландия.

Различните сортове имат специфични изисквания, изисквайте от доставчиците си на посевен и посадъчен материал, информация за особеностите на сортовете. Когато отглеждаме камбанките на Ирландия в градината е добре да ги торим веднъж месечно. Когато ги отглеждаме на субстрат или в съдове на всеки 10-14 дни.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC,YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, ЮСБ 20-20 и Интенс.

Нагоре