синя крива

РЕВЕН

Торене на ревен - кулинарно, медицинско, етерично-маслено и окрасно растение

recommendation image

Ревена е стара култура позната още в древен Китай. Смятя се, че ревена произлиза от бреговете на река Волга. Китайците са го ползвали за храна и лекарство. Големи производители на ревен са САЩ, Англия, Ирландия, Русия, Полша, Германия, Скандинавските страни и други. Отглежда се на полето и в оранжерии. Ревена е от семейство лападови, като лапада, киселеца, елдата и други. Ревена е многогодишно растение, може да се отглежда 10-15 години. Ревена може да достигне 2 м височина. Беритбата на ревена започва от втората година на неговото засяване. Листата на ревена са токсични за хората. Измръзнали дръжки през зимата на ревен не се консумират защото може да станат токсични. Консумират се дръжките на листата, те са червени и имат вкус подобен на този на целината. От ревена се получава етерично масло. Етеричното масло от ревен се ползва в парфюмерийната индустрия и в ароматерапията. От него се произвеждат ароматизатори, ароматни свещи, козметика и хигиенни продукти (сапуни, шампоани и др.). Корените на ревена се използват в медицината. Ревена се ползва за декорация в озеленяването. Ревена е зеленчук, но често в кулинарията се ползва като плод за пайове, сосове, желета, сладка, сокове, сиропи, плодови вина, сорбета, мъфини, щрудели, пудинги, сушени и овкусени и други десерти. В медицината се ползва като разхлабително средство. Ревена съдържа антиоксиданти, фитонутриенти, фибри, минерали (калий, калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк) и витамини (витамини В комплекси, витамин С, витамин Е, витамин К и витамин А), бета каротен и лутеин. Растенията може да се размножават чрез разделяне на растенията през пролетта. Ревена предпочита слънчеви терени, добре дренирани, дълбоки, богати почви с много органично вещество. Ревена предпочита рН на почвата 6.0-6.8, но може да понесе и рН 5.0. Ревена има нужда от достатъчно влага. Ревена е растение на хладният климат. Ревена понася спокойно температури от минус 20 градуса Целзий. Расте добре при температури 4-32 градуса Целзий. При високи летни температури ревена повяхва. Редовното премахване на семените кутийки подобрява добива. Средният добив варира 3.5-5.0 т/дка. Ревена е чувствителен на засоляване. Не са подходящи хлор и натрий съдържащи торове.

I.Торене на ревен.

Единични растения се торят първата година с 50-60 г/растение Кристалон син, а от втората година с 70-100 г/растение Кристалон син. Торът се разтваря във вода 1-2 г/л вода (или се разпръсква на разстояние 15-20 см от растението и се полива с вода до разтварянето му).

1.*Обща схема за торене на ревен при професионално производство.

Фаза

Тор

Норма

Месец март

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка

Месец април

YaraVera AMIDAS

10 кг/дка

Месец май

YaraVita FRUTREL

200-300 мл/дка

Месец юли

YaraBela SULFAN

10 кг/дка

*Това е обща схема за торене на ревен за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на ревена.

Ревена има много високи изисквания към хранителните вещества, за високи добиви изисква сериозно торене. Ревена изнася големи количества азот и калий с добива и малки количества фосфор.

1.Азот.

Азота увеличава добива от листа (дръжки на листа). Азота е важен за растежа и репродукцията на растенията. Азота участва в изграждането на хлорофила, аминокиселините и протеините. Азота е компонент на АТФ и ДНК.  При недостиг на азот растенията стават дребни, бледи на цвят и с малко листа.  Най-старите листа стават жълти или оранжеви на цвят, хлорозата започва от върхът и краищата на листата, по-късно листата изсъхват. Първата година: Предсеитбено се внася азот 10 кг/дка (N) и след поникването през пролетта още 5 кг/дка (N). Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraLiva CALCINIT, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar. От втората година: При вече създадени насаждения се тори с 5-10 кг/дка (N), даден на 2-3 пъти през сезона (преди беритбата, по време на беритбата и след нея).

2.Фосфор.

Фосфорът стимулира доброто вкореняване. Фосфорът е необходим за нормалният растеж. Фосфорът играе важна роля за фотосинтезата, дишането,  складирането и транспорта на енергия, деленето и растежа на клетките. При недостиг на фосфор най-старите листа стават първо тъмно синьо зелени, след това жълти, по някой листа се появяват червени или пурпурни отенъци. Първата година предсеитбено се внася 5 кг/дка (Р2О5). При вече създадени насаждения се тори с 2-3 кг/дка (P2O5) рано през пролетта. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraTera KRISTALON жълт, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий.

Калият увеличава значително размерът, височината на листата и на растенията. Калият е незаменим хранителен елемент за растенията. Той катализира много ензимни процеси важни за растежа на ревена. Калият регулира отварянето и затварянето на устицата важен процес за усвояването на въглеродният двуокис необходим за фотосинтезата, регулирането на водният режим, охлаждането на растението и други процеси. Калият е важен хранителен елемент в метаболизма, за синтеза на въглехидратите, транспорта на вода по ксилема и удължаването на клетките. Калият е най-многобройният катион в  клетъчната цитоплазма и вакуолата, играе важна роля в поддържането на клетъчният тургор. Най-важната роля на калцият е функционална, увеличаване и стимулиране на добива и устойчивостта на биотичен (болести, насекоми, нематоди и други) и абиотичен стрес (засушаване, преовлажняване, топлинен стрес и други). При недостиг на калий краищата на листата първо изсветляват,  по-късно стават жълти, кафяви и изсъхват. Първата година се тори предсеитбено с 10 кг/дка калий (K2O). При вече създадени насаждения през пролетта се тори с 3-5 кг/дка (K2O). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA SOP, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita UNIVERSAL BIO.

4.Магнезий.

Магнезият увеличава добива от листа/дръжки от листа. Магнезият е градивна единица на хлорофила и е важен за фотосинетзата. Магнезият е носител на фосфора в растението, необходим е за деленето на клетките и за формирането на протеини. При недостиг на магнезий се появява хлороза по най-старите листа. Нормата на торене с магнезий е 0.5-2.0 кг/дка (Mg). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraVita ZEATREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Mg 6, Кизерит, Епсо Топ и Епсо Микро Топ.

5.Сяра.

Сярата е много важна за развитието на растенията. Нормата на торене със сяра е 0.5-2.0 кг/дка (S). Сярата е необходима за усвояването на азота, за синтезирането на аминокиселините (метионин и цистеин) и протеините. Сярата е важна за фотосинтезата и за устойчивостта на ниски температури. Сярата е нужна за процеса на нитрат редуктазата, при който нитратният азот се превръща в аминокиселини.  Сярата е нужна за синтеза на витамини. При липса на сяра обикновенно по най-младите листа се появява общо пожълтяване, в някой случаи и по по-старите листа. Растенията стават по-дребни. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

6.Калций.

Калцият е важен за добрият растеж и вкореняване на растенията, повишава устойчивостта на стрес (засушаване, високи и ниски температури), болести и неприятели. Калцият заедно с калият и магнезият неутрализира органичните киселини, които се образуват в клетките при клетъчният метаболизъм. Подобрява усвояването на други хранителни елементи от корените и транспорта им в растението. Калцият е необходим за изграждането на клетъчните стени и за нормалното делене на клетките. При недостиг на калций най-младите листа стават по-дребни и по-светли на цвят, корените и растението растат бавно. Растението става по-чувствително на неблагоприятни условия, болести и неприятели. При сериозен недостиг на калций корените може да станат кафяви на цвят и растежните точки на растението да загинат. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraLiva CALCINIT и YaraVita REXOLIN Ca 10.

7.Бор.

Борът е много важен за растежа на корените и разклоненията. Борът е важен за стабилността на клетъчната мембрана. Приложението му е много важно на алкални почви. Симптомите на недостиг на бор се появяват първо по растежните точки те стават кафяви или черни и изсъхват, долната част на стъблото може да покафенее и да стане куха. подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO и Епсо Микро Топ.

8.Цинк.

Цинка е много важен компонент на много протеини в растението. Цинка е необходим за нормалният растеж и развитие на растението. Цинка подпомага производството на хлорофил и на растежният хормон ауксин. При недостиг на цинк листата се обезцветяват и растежа се ограничава. Хлорозата започва от най-старите листа. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

9.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, за подобряване на вкореняването и минералното хранене подходящ тор е YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Кънтент, Интенс, Анимейт и ЮСБ 20-20.

Нагоре