синя крива

ТИАРЕЛА

Торене на тиарела - окрасна култура

recommendation image

Тиарелата е подходяща за озеленяване на сенчести терени. Термина тиарела обединява много видове. Тиарелата е многогодишно растение. Много често тиарелата се ползва, заради декоративната стойност на листата, подобно на хойхерата. Има сортове (хибриди) тиарела с красиви цветове, оцветени в гамата на бялото, розовото и червеното. Цветовете на някой видове тиарела са ароматни. Тиарелата цъфти през пролетта и лятото. Тиарелата достига височина 20-50 см. Тиарелата расте добре на сянка и полусянка. Тиарелата предпочита богата на органично вещество, оцедлива и влажна почва, със слабо кисела до неутрална реакция. Тиарелата е чувствителна на засоляване. Тиарелата се размножава със семена, вкоренени издънки, резници, микро размножаване и разделяне на растенията. Може да се използва, като покривно растение, за оформяне на бордюри, в горски градини, за озеленяване на патио и други. Тиарелата може да се отглежда в съдове. Тиарелата е от семейство Каменоломкови. Тиарелата произлиза от Азия и Северна Америка. Тиарелата презимува нормално при нашите климатични условия. Премахването на прецъфтелите цветове, се отразява добре на общият растеж на тиарелата. Ако зимата е по-мека, тиарелата запазва листата си и през зимата. При някой видове тиарела, листата стават червени, при падането на температурите, през есента. Тиарелата привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). В някой страни тиарелата се ползва, като билка (като диуретик, кръвоспиращо, обезболяващо, за дезинфекция и др.). Не употребявайте лечебни растения, без наблюдение и консултация от компетентни специалисти. Селектирани са много и разнообразни сортове и хибриди тиарела. Някой са по-подходящи за отглеждане в градината, а други в съдове. Тиарелата се предлага целогодишно на пазара на цветя, цъфнала или само с листа.

I.Торене на тиарела.

1.*Обща схема за торене на тиарела отглеждана на субстрат.

Фаза

Тор

Норма

След поникване и поява на същински листа

или след прихващане и нов растеж

(еднократно)

YaraTera KRISTALON жълт

0.5 г/л вода

Вегетативно развитие

(всеки 7-14 дни)

YaraTera KRISTALON син

0.5-0.7 г/л вода

Начало на цъфтеж

(всеки 7-14 дни)

YaraTera KRISTALON бял

0.5 г/л вода

*Това е обща схема за торене на тиарела, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.Обща схема за торене на тиарела отглеждана в градината.

Фаза

Тор

Норма

Първа година

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка/2 кг/100 кв.м.

Втора година

Ранна пролет

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка/2 кг/100 кв.м.

*Това е обща схема за торене на тиара, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на тиарела.

Тиарелата реагира добре, на умерено и съобразено торене, с основните хранителни вещества. Има голямо разнообразие от сортове (хибриди) тиарела. Различните сортове имат особености и различни изисквания към технологията на отглеждане, включително и торенето. Поискайте от доставчика си на посевен и посадъчен материал, подробна информация за изискванията на растенията.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, ЮСБ 20-20 и Интенс.

Нагоре