синя крива

ТОП КАРАМФИЛ

Торене на топ карамфил (самакитка, брадат карамфил, диантус барбатус и др.) - окрасна култура

recommendation image

Топ карамфила е многогодишно или двугодишно растение. Топ карамфила е традиционното модерно цвете. Топ карамфила се ползва в озеленяването за декориране на паркове, алпинеуми, балкони и патио. Топ карамфила е популярен, като рязан цвят за свежи и сухи букети. Трайността на рязаният цвят във вазата е 10-20 дни (за удължаване живота на карамфила във вазата, се ползват специализирани добавки, които се разтварят във водата). Рязаният цвят се транспортира и съхранява натопен в охладена вода 4-6 градуса Целзий. Топ карамфила може да се отглежда и в съдове. Традиционно цветовете му са ароматни и оцветени в гамата на бялото, розовото, червеното, виолетовото, може да са едноцветни и пъстри. От няколко години на пазара има нови и интересни сортове с изцяло зелени съцветия, те са известни, като карамфил зелена топка. Има хибриди топ карамфил, които са едногодишни растения. Някой хибриди топ карамфил са стерилни и не образуват семена. Топ карамфила е от семейство Карамфилови. Топ карамфила е с произход от Евразия. Топ карамфила е известен под различни имена (самакитка, брадат карамфил, диантус барбатус и др.), да не се бърка с отровното растение - вълче биле (самакитка, аконит, аконитум напелус, омаяк и др.). Достига височина 15-100 см. Топ карамфила цъфти от късна пролет до края на лятото. Има нови хибриди, които са устойчиви на ниски температури и може да се ползват, като зимно цвете подобно на теменугите. Студоустойчивият топ карамфил издържа температури до минус 24 градуса Целзий. Топ карамфила привлича насекоми (пеперуди, пчели и др.). Ядливите типове на топ карамфила се ползват за приготвяне на гарнитури, салати, коктейли и сладкиши. Топ карамфила се размножава със семена, с резници и с микро размножаване. В повечето случаи семената или разсада от топ карамфил се засяват/засаждат през пролетта (в оранжерии може да се отглежда целогодишно, а има и студоустойчиви зимни сортове). Семената се сеят плитко до дълбочина от 0.5 см. Семената поникват за 5-15 дни. Оптималните температури за поникване на семената са 12-20 градуса Целзий. Разстоянието между растенията е 15-40 см. Предпочита слънчеви терени, богати, оцедливи почви, с неутрална до слабо алкална реакция. Топ карамфила не понася задържане на вода и преовлажняване. Оптималните температури за отглеждане на топ карамфил са 16-24 градуса Целзий. За производството на топ карамфил са необходими 80-100 дни. В езика на цветята топ карамфила  е символ на галантност.

Зелена топка

Зелената топка е нова и забележителна разновидност на топ карамфила. Зелената топка е интересно и модерно растение. Цветовете му са перфектни, зелени топки. Този карамфил е чудесно допълнение за градината, за букета, за окрасяването на тържества и други.  Придава на букетите завършеност, излъчване, мекота и усещане за съвършенство. По-известните сортове са "гриин трик", "темарису", "грийн бол" и други. Разсажда се на разстояние от 20-30 см. Издържа на температури до минус 12 градуса Целзий. Цъфти от късна пролет до началото на есента. Отглеждан в оранжерии, при създадени подходящи условия, може да цъфти целогодишно. Достига височина 20-70 см. Предпочита слънчеви терени. Може да се закупи, като вкоренени резници, разсад или готови растения. Не понася висока солева концентрация.  Изисква торене с азот, фосфор, калий, калций, сяра, магнезий и микроелементи. За производството са необходими приблизително 4-5 месеца. Страни по-големи производители са Холандия, Израел, Мексико, Еквадор, Колумбия, САЩ и други.

I.Торене на топ карамфила.

1.*Обща схема за торене на топ карамфила.

Фаза

Тор

Норма

Поява на същински листа/разсаждане

(еднократно)

YaraTera KRISTALON жълт

0.5 г/л вода

Поява на същински листа/разсаждане

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Вегетативно развитие

(всеки 7-14 дни)

YaraTera KRISTALON син

0.5 г/л вода

Вегетативно развитие

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Формиране на пъпки

(всеки 7-14 дни)

YaraTera KRISTALON бял

0.5 г/л вода

*Това е обща схема за торене на топ карамфила, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на топ карамфила.

Различните сортове и хибриди топ карамфил, имат специфични изисквания към торенето и технологията на отглеждане (ЕС 0.4-1.5). Изисквайте от доставчиците си на семена и посадъчен материал, информация за изискванията и нуждите на растенията, които купувате. Карамфила е чувствителен на недостиг на калций. Карамфила в градината, трябва да се подхранва всеки 15-20 дни, когато го отглеждаме в съдове и в оранжерии на всеки 7-14 дни.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре