синя крива

ТРАХЕЛИУМ

Торене на трахелиум (синя дантела и др.) - окрасна култура

recommendation image

Трахелиума е окрасна култура, подходяща за озеленяване на градини, балкони, патио, за декориране на тържества, за рязан цвят за букети и други. Отглеждан в цветни групи, се вижда отдалеч, създава усещането за впечатляващ, интензивен и ярък облак от цветове. Трахелиума се комбинира добре с рози, както в градината, така и в букети. От трахелиума се получава чудесен рязан цвят дължина (70-100 см). Трахелиума придава на букетите обем, структура, пълнота, елегантност, романтика и усещане за цветен полъх. Живота на рязаният цвят във вазата е 5-14 дни. Трахелиума може да се отглежда в съдове. В оранжерии може да се отглежда целогодишно. Трахелиума има нужда от дълъг ден, за да цъфти, затова през зимата има нужда от допълнително осветление. Цветовете на трахелиума са с форма на полусфера и са оцветени в гамата на бялото, синьото, розовото, виолетовото и червеното. Много от сортовете са ароматни (подобен на люляк, будлея и др.). Цъфти от лятото до началото на есента. Трахелиума в езика на цветята е символ на скритата, незабелязана, пренебрегната красота и други. Привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Може да се отглежда, като едногодишно и  многогодишно растение. Достига 30-120 см височина. Трахелиума е с произход Европа и Африка. Трахелиума е от семейство Камбанкови. Трахелиума се размножава със семена и вкоренени резници. Оптималната температура за поникване на семената е 12-24 градуса Целзий. Семената поникват за 5-15 дни. Семената може да се засеят директно на постоянно място или първо да се произведе разсад. Растенията се разсаждат на открито, когато температурите през пролетта, се задържат трайно над 12 градуса Целзий. Растоянието на разсаждане е  15-60 см. Предпочита слънчеви терени, богата, с високо съдържание на органично вещество, оцедлива, влажна почва, с неутрална реакция. Не понася засушаване. Толерира високи летни температури. Зимата издържа от минус 4 до минус 8 градуса Целзий (има сортове, които издържат до минус 20 градуса Целзий). Оптималните температури за отглеждането му са 15-30 градуса Целзий. Премахването на прецъфтелите цветове стимулира цъфтежа. За достигане от сеитба до готови цветове за рязан цвят, обикновено са необходими 100-170 дни (в зависимост от сортовите особености и условията на отглеждане). Рязаният цвят се бере, когато 60-80 % от цветчетата му са отворени. Може да се бере и на 100 % зелени пъпки (за зелено допълване на букети). Редовното торене с подходящи торове стимулира увеличаване на броят и качеството на цветовете. Трахелиума е по-популярен в Португалия, Испания, Франция, Белгия, Италия, САЩ, Холандия, Великобритания, Чили и други страни.

I.Торене на трахелиум.

1.*Обща схема за торене на трахелиум отглеждан на субстрат или в съдове.

Фаза

Тор

Норма

Поява на същински листа/разсаждане

и прихващане

(еднократно)

YaraTera KRISTALON жълт

0.5-1.0 г/л вода

Поява на същински листа/разсаждане

и прихващане

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Активен вегетативен растеж

(всеки 7-10 дни)

YaraTera KRISTALON син

0.5-1.0 г/л вода

Начало на цъфтеж и цъфтеж

(всеки 7-10 дни)

YaraTera KRISTALON бял

0.5-1.0 г/л вода

*Това е обща схема за торене на трахелиум, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Торене на трахелиум отглеждан на почва (в градината, на полето).

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

40 кг/дка/4 кг/100 кв.м.

Височина 10-15 см

YaraLiva TROPICOTE

30 кг/дка/ 3 кг/100 кв.м.

Височина 10-15 см

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка/30 мл/100 кв.м.

II.Хранене на трахелиума.

Редовното и съобразено торене на трахелиума, ни позволява да отгледаме растения с повече и по-качествен цвят. Различните сортове (хибриди) трахелиум имат специфични изисквания и особености (EC 0.8-1.8). Изисквайте от вашият доставчик на посевен и посадъчен материал информация за технологията на сорта. Качественият рязан цвят, трябва да бъде интензивно оцветен, стъблото да е дълго поне 70 см и да има 10 дена живот във вазата. Трахелиума изисква торене с азот, фосфор, калий, калций, магнезий, сяра и микро елементи. Трахелиума е чувствителен на амониева и манганова токсичност. Трахелиума е чувствителен на недостиг на азот, калий, калций и магнезий.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, ЮСБ 20-20 и Интенс.

Нагоре