синя крива

УСОЙНИЧЕ

Торене на усойниче - етерично-маслено, окрасно и лечебно растение

recommendation image

Обикновеното усойниче (ехиум вулгаре) е етерично-маслено, медоносно и лечебно растение. Гордостта на Мадейра (ехиум кандиканс) и живовлековото усойниче (ехиум плантагинеум) са окрасни и медоносни растения. Медът от усойничета има силен детоксикиращ и антиоксидантен ефект. Усойничетата привличат насекоми (пчели, пеперуди и др.). Усойничетата са от семейство Грапаволистни.

Обикновено усойниче

Обикновеното усойниче е с произход Евразия. Обикновеното усойниче достига височина 40-100 см. Обикновеното усойниче е едногодишно или двугодишно растение. Цветовете на обикновеното усойниче са оцветени в гамата на розовото, червеното, виолетовото и синьото. Обикновеното усойниче цъфти през късна пролет, лятото и ранна есен. Обикновеното усойниче се ползва в народната медицина при проблеми свързани с нервната система, простудни заболявания, като откашлящо средство, спазмолитик, при ухапвания от отровни животни и други. От обикновеното усойниче се произвеждат  козметични продукти, хранителни добавки и лекарства, фитнес добавки и други. Обикновеното усойниче предпочита слънчеви терени, оцедлива и богата почва, с неутрална реакция. Обикновеното усойниче се размножава със семена. Семената се сеят късна пролет. Семената на обикновеното усойниче се сеят плитко (дълбочина 0.5 см). Оптималните температури за поникване на семената са 15-18 градуса Целзий. Разстоянието между растенията е 20-40 см. Тъй като узрява неравномерно е добре да се направи химична десикация или коситба и вършитба. Прибирането на реколтата става през лятото. Средните добиви от семена варират - 50-700 кг/дка. Страни по-големи производители на обикновено усойниче са Великобритания, САЩ и други.

Гордостта на мадейра

Гордостта на мадейра е ефектно окрасно растение. Гордостта на мадейра е многогодишен храст, който достига височина 1.2-3.0 м. Растението има впечатляващи цветове. Цветовете му са оцветени в гамата на бялото, синьото, розовото, червеното или виолетовото. Подходящ е за рязан цвят. Гордостта на мадейра е медоносно растение. Гордостта на мадейра произлиза от Канарските острови и Мадейра. Растението е толерантно на засушаване. Гордостта на мадейра е чувствителна на ниски температури. Подходяща е за озеленяване в защитени и по-топли места, като южното ни Черноморие, в по-студените райони зимата храста трябва да се покрива с полиетиленова палатка. Растението толерира температури до минус 4 градуса Целзий. Предпочита слънчеви терени, плодородни и оцедливи почви. Толерантен е на засоляване. Гордостта на мадейра предпочита слънчеви терени, богата и оцедлива почва с неутрална реакция. Размножава се с резници и семена. Оптималните температури за поникване на семената са 15-18 градуса Целзий.

Живовлеково усойниче

Живовлековото усойниче е красиво окрасно растение. Достига височина 30 см. Цветовете на живовлековото усойниче са бели, сини, виолетови или розови. Живовлековото усойниче е медоносно растение. Цъфти в края на пролетта, лятото до началото на есента. Живовлековото усойниче  е с произход Евразия и Африка. Живовлековото усойниче, може да се отглежда в градината и в съдове. Размножава се със семена. Семената се сеят плитко до 0.5 см дълбочина. Оптималните температури за поникване на семената са 15-18 градуса Целзий. Семената се сеят през пролетта. Разстоянието между растенията е 20-30 см.

I.Торене на усойниче.

1.*Обща схема за торене на усойниче отглеждано за етерично масло.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

или

YaraMila TRIPLE

20 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraBela SULFAN

20 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraVita BRASSITREL PRO

200 мл/дка

*Това е обща схема за торене на усойниче, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на усойниче отглеждано на субстрат за окрасни нужди.

Фаза

Тор

Норма

След поява на същински листа

YaraTera KRISTALON жълт

0.5-1.0 г/л вода

Активен вегетативен растеж

YaraTera KRISTALON син

0.5-1.0 г/л вода

Начало на цъфтеж и цъфтеж

YaraTera KRISTALON бял

0.5-1.0 г/л вода

*Това е обща схема за торене, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на усойниче.

Усойничето реагира добре на съобразено торене.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре