синя крива

ХИДРАСТИС

Торене на хидрастис (златен печат) - медицинско растение, суровина за козметиката и органична боя

recommendation image

Хидрастис (хидрастис канадензис, златен печат, оранжев корен, земна малина, дива куркума, индианска боя и др.) е популярно медицинско растение. Хидрастиса е познат на хората, като полезно растение от древността. Местните жители на  Америка са го ползвали, като билка и за добиване на боя. Те са боядисвали лицата и телата си, преди да започнат военни действия. Хидрастиса има противомикробни и противовъзпалителни свойства, ползва се за облекчение на състоянието при настинки, грип, проблеми с дихателната и с отделителната система, възпаления на очите и ушите, при онкологични и гинекологични заболявания, прилага се като имуностимулатор, тоник на организма, диуретик и други. Хидрастиса съдържа алкалоиди (хидрастин, берберин, канадин), етерично масло и други. Не прилагайте хидрастис за самолечение, винаги първо се консултирайте, с компетентни медицински лица. Хидрастиса е многогодишно растение. Хидрастиса е от семейство Лютикови. Хидрастиса произлиза от Северна Америка. Хидрастиса достига височина 10-50 см. От хидрастиса се произвеждат хранителни добавки, лекарства, козметика и други. Хидрастиса се ползва за производство на козметика, за лечение на раздразнена и възпалена кожа, акне и други. Хидрастиса се прилага широко в хомеопатията. За суровина се ползват сушените корени. Сушените корени се смилат на прах. Традиционно хидрастиса е бил събиран от диви източници. Естествените находища са силно намалели. С цел да се опазят природните ресурси се преминава и към културното му отглеждане. Хидрастиса е подходящ и за озеленяване, при създаване на билкови градини. Хидрастиса  е добро покривно растение на гористи и сенчести терени. Хидрастиса цъфти през пролетта и началото на лятото. Цветовете му са бели на цвят. Хидрастиса има красиви червени, подобни на ягодка плодове. Плодовете узряват през лятото и не са ядливи. Хидрастиса предпочита полусянка, влажни, оцедливи, богати на хранителни и органични вещества почви, със слабо кисела до неутрална реакция. Хидрастиса не понася силно слънце, задържане на вода, много кисела и алкална почва. Хидрастиса се размножава със семена и коренови резници. Обикновено първо се произвежда разсад. Разстоянието на разсаждане е  5-50 см. Технологията за отглеждане на хидрастис е подобна на технологията за отглеждане на женшен. Хидрастиса е дълголетно растение. Хидрастиса е бавно растящо растение. Тъй като хидрастиса се отглежда за корена му, се отглежда до достигане на необходимият търговски размер (4-7 години). Корените се прибират късна есен, когато надземната маса е повяхнала от ниските температури. Корените се почистват и изсушават. Средният добив от сухи корени е 50-560 кг/дка. Може да се отглежда в орехови или лешникови градини, за да се уплътни площта и да се използва сянката, която хвърлят дърветата. Хидрастиса, може да бъде отглеждан, само при осигуряване на засенчване (с мрежи и др.). Най-много хидрастис се отглежда в САЩ, Канада и Нова Зеландия.

I.Торене на хидрастис.

1.*Обща схема за торене на хидрастис.

Фаза

Тор

Норма

Първа година

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

20-25 кг/дка

От втората година

Всяка пролет

YaraMila COMPLEX

20-25 кг/дка

*Това е обща схема за торене на хидрастис, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на хидрастис.

Хидрастиса реагира добре на съобразено торене с азот, фосфор, калий, калций и сяра. Хидрастиса има подобни изисквания и технология, като тази на различните видове женшен.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре