синя крива

ШАПИЧЕ

Торене на шапиче (цариче, длановка, алхемила, дамска мантия) - окрасна култура и медицинско растение

recommendation image

Термина шапиче обединява много видове. Шапичето е една от най-популярните окрасни култури (филъри за букети). Шапичето е подходящо за рязан цвят и за сухи букети. Цветовете на шапичето са жълти или жълто-зелени (цвят зелена ябълка). Зелените листа са меки, кадифени и приятни на докосване. Шапичето е традиционно и много разпространено растение. Шапичето се ползва, като архитектурно, бордюрно, контрастно и покривно растение. Шапичето е много подходящо за създаване на английска, билкова, винтидж и котидж градина, също за оформяне на кътове с ядливи растения, алпинеуми, около езерца и за рязан цвят. Шапичето е медицинско растение, популярно в народната медицина. Шапичето се ползва в хомеопатията. Шапичето съдържа танини и флавоноиди. От шапичето се прави билков чай. В народната медицина се ползва, като тоник, антиоксидант, антипиретик, диуретик, успокоително, кръвоспиращо и противоревматично средство, за лечение на повърхностни рани, екземи, гинекологични заболявания и други. Има ядливи видове шапиче (листа и корени). Консумирайте шапичето внимателно и само след консултация с компетентен специалист. Шапичето се ползва за приготвяне на козметични и хигиенни продукти (сапуни, шампоани и др.). Шапичето е от семейство Розоцветни. Шапичето достига височина 30-80 см.  Шапичето цъфти от края на пролетта до началото на есента. Семената зреят от края на лятото до есента. Шапичето презимува спокойно в градината, при нашите климатични условия. Шапичето се размножава със семена и с разделяне на растенията. Може да засеете шапичето директно на постоянно място или първо да произведете разсад. Директно в градината шапичето се сее през пролетта. Семената трябва да се стратифицират, за да поникнат по-бързо. Семената се сеят на повърхността на субстрата и после се покриват с тънък, фин слой субстрат. Семената поникват за 5-15 дни. Оптималните температури за поникване на семената са 16-22 градуса Целзий. За производството на разсад са необходими 40-60 дни. Оптималните температури за отглеждане на шапиче са 12-24 градуса Целзий. Шапичето се разсажда на разстояние 30-60 см. Премахването на прецъфтелите цветове, удължава периода на цъфтеж. Шапичето е многогодишно растение. Шапичето е с произход Евразия, Африка и Северна Америка. Шапичето предпочита слънчеви терени или полусянка, влажни, оцедливи, богати на органично вещество почви, с неутрална реакция (до слабо кисела или слабо алкална реакция). Шапичето не понася преовлажняване. Шапичето е чувствително на засоляване. Шапичето привлича насекоми (пеперуди и др.). Страни по-големи производители на шапиче са Холандия, Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Исландия и други страни.

I.Торене на шапиче.

1.*Обща схема за торене на шапиче отглеждано в градината.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

40-60 кг/дка/ 4-6 кг/100 кв.м.

Височина на растенията 15-20 см

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка/ 2 кг/100 кв.м.

Начало на цъфтеж

UNIKA KALI

20 кг/дка/ 2 кг/100 кв.м.

*Това е обща схема за торене на шапиче, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на шапиче.

Шапичето реагира добре на съобразеното торене с хранителни вещества. Съотношението на азота към калият, трябва да бъде приблизително N:K 1:1.5. Шапичето е чувствително на недостиг на азот, калий, магнезий и желязо. Не трябва да се предозира азотното торене. Шапичето не понася високи нива на амониеви азотни торове. Шапичето е чувствително на засоляване. Свържете се с доставчика си на посевен и посадъчен материал, за да получите информация, за особеностите на закупеният от вас сорт (хибрид) шапиче и за специфичните му изисквания към технологията на отглеждане и храненето.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре