синя крива

АЛИСУМ

Торене на алисум (лобулария) - окрасна култура

recommendation image

Термина алисум (лобулария) обединява различни видове. Те са от семейство Кръстоцветни. Най-популярни са сладкият алисум (алисум маритимум, лобулария маритима) и кошница от злато (жълт алисум, златен прах, алисум саксатил, ауриния саксатилис). Сладкият алисум е с произход Средиземноморието, Югоизточна Европа и някой острови (Великобритания и други). Алисум патери е медицинско растение и етерично-маслена култура. Сладкият алисум може да бъде едногодишен или многогодишен. Сладкият алисум е пълзящо растение, достига дължина 15-50 см. Цъфти през пролетта и началото на лятото (април-юни), спира да цъфти през горещините, възстановява цъфтежа си през есента. В страни с хладен климат цъфти от пролетта до първите мразове. Цветовете му са ароматни, едноцветни и двуцветни, оцветени в гамата на бялото, жълтото, розовото, оранжевото, червеното и виолетовото. Традиционните сортове са с бели, виолетови и розови цветове. В езика на цветята означава игривост, грация, загадка, учудване, положителна енергия, защита, нови възможности и други. Предпочита слънчеви терени, но може да расте и на полусянка. Изисква умерено поливане. Толерантен е на засушаване. Въпреки, че толерира засушаване, се развива най-добре при постоянна умерена влага. Предпочита плодородни, богати на органично вещество, оцедливи почви, със слабо кисела до неутрална реакция. Сладкият алисум е много чувствителен на засоляване. Не понася отрицателни температури. Сладкият алисум има слабо развита коренова система, реагира добре на умерено поливане и торене. Размножава се със семена и резници. Може да се засее директно в градината или да се отгледа разсад. В градината се засява, когато температурите се задържат трайно над 15 градуса  Целзий, оптималната почвена температура е 18-20 градуса Целзий. За отглеждането на разсада са необходими 30-40 дни. Семената за отглеждане на разсад се засяват в края на зимата в отопляеми помещения. Семената поникват за 5-14 дни.  Оптималните температури за поникване на семената са 18-27 градуса Целзий и относителна влажност 95 %. Семената са дребни и се сеят на повърхността. Семената имат нужда от светлина, за да поникнат. Достига до фаза цъфтеж за 40-70 дни. Подходящ е за озеленяване на градини, патио и балкони. Може да се отглежда в съдове. Добре е прецъфтелите цветове да се премахват от растението. Сладкият алисум е и медицинско растение (за лечение на скорбут, като диуретик, адстрингент и др.). Сладкият алисум се ползва и като подправка. Сладкият алисум привлича пеперуди и пчели. В някой страни ползват ядливите сортове на сладкият алисум, като кулинарно цвете. Консумират се листата и цветовете (за салати, супи, декорации и др.). Употребявайте сладкият алисум внимателно и след консултация с компетентен специалист.

Кошницата от злато е с произход Европа. Достига дължина 50 см. Кошиницата от злато е многогодишно растение, но често се отглежда, като едногодишно. Цъфти през пролетта до лятото (април-юни). Цветовете са жълти на цвят. В символиката на цветята означава приятелство, любов, уважение,  симпатии и доверие. Предпочита слънчеви терени, оцедливи, структурирани, проветриви и влажни почви. Толерантен е на горещини и засушаване. Изисква умерено поливане. Не понася задържане на вода. Размножава се със семена и резници. Може да се засее директно в градината или да се отгледа разсад. Семената се засяват в градината от края на лятото до началото на есента. Семената трябва да преминат през период (1-2 месеца) на ниски температури, за да поникнат. Семената за разсад се стратифицират. Семената за разсад, се сеят в края на зимата,  в отопляеми помещения. Семената поникват за 7-14 дни. Семената са дребни и се сеят на повърхността на субстрата (почвата). Оптималната температура за поникване на семената е 20-22 градуса Целзий. За производството на разсад са необходими 50-70 дни. Разсажда се на разстояние 20-40 см. Премахването на прецъфтелите цветове подобрява развитието на растението. Може да се отглежда и в съдове. Презимува спокойно в градината, при нашите климатични условия.

I.Торене на алисум.

1.*Обща схема за торене на алисум.

Фаза

Тор

Норма

След поникване поява на същински листа/ разсаждане и прихващане

(веднъж на 10-14 дни)

YaraTera KRISTALON син

0.5-1.0 г/л вода

След прихващане поява на същински листа/ разсаждане и прихващане

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5-1.0 г/л вода

Начало на цъфтеж

(веднъж на 10-14 дни)

YaraTera KRISTALON бял

0.5-1.0 г/л вода

*Това е обща схема за торене на алисум, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на алисум.

Сладкият алисум реагира добре на умерено торене. Когато отглеждаме сладкият алисум на почва се тори веднъж месечно, а на субстрат в съдове веднъж на 7-14 дни. Сладкият алисум е чувствителен на недостиг на азот, фосфор, калий, калций, магнезий, сяра, бор и желязо. Недостига на азот води до слаб растеж, пожълтяване и некроза на най-старите листа. Недостига на фосфор и магнезий води до пожълтяване и антоцианово оцветяване на най-старите листа.  Недостига на калий води до хлороза по краищата и върховете на старите листа. Недостига на сяра води до развитие на изтеглени и слаби растения. Недостига на желязо води до желязна хлороза. Недостига на бор води до деформиране на върховете на леторастите, растенията не цъфтят. Съотношението на азотното и калиевото торене, трябва да бъде от N:K2O 1:1.5 до 1:2. Когато сладкият алисум се отглежда в алкални почви/субстрати, в торенето, трябва да се включат желязо съдържащи и магнезий съдържащи торове. Сладкият алисум е много чувствителен на засоляване. Не понася високи количества азотни амониеви торове.

Кошницата от злато реагира добре на умерено торене. В градината се тори веднъж на 20-30 дни, а отглеждана на субстрат на 10-14 дни. Кошницата от злато е калиеволюбива култура. Съотношението на азотното и калиевото торене, трябва да бъде N:K2O от 1:1.5 до 1:2.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре