КВС Агро-Българияорганизира богата програма от опити, семинари и открити полски дни, където можете да получите подробна информация за новостите в храненето на растенията и да видите земеделски култури торени по наша технология.

За повече информация, може да се обърнете към колегите, работещи във вашият район.

Телефони за контакти

Събития

Актуални Продукти

Ноември 2023

Грижи за земеделските култури през месец ноември 2023 г.

Есенници (рапица, пшеница, ечемик и други)

Подготовка на компенсиращо подхранване с основни хранителни вещества.

Ако сте пропуснали по някаква причина основното торене преди сеитбата, сега имате възможност да го направите по един нов и модерен начин. След като пшеницата, ечемика, маслодайната рапица и бобовите култури са поникнали, може да ги наторите, по повърхността на посева, с YaraMila STAR Plus (ЯраМила СТАР плюс) или YaraMila Helios (ЯраМила Хелиос). Хранителните вещества в YaraMila са във форма, която позволява това вегетативно подхранване. Фосфорът и калият в YaraMila са във възможно най-усвоимата за растенията форма, което ги прави изключително ефективни и щадящи за околната среда, растенията и почвата. YaraMila в резултат на високото качество на суровините и на специалният начин на производство, се разтваря бързо и постоянно набавя необходимите хранителни вещества за растенията. Високото качество на гранулите ни дава възможност за точно и равномерно разпределяне на хранителните вещества на полето. Растения торени с YaraMila са по-устойчиви на неблагоприятните климатични условия, патогени и вредители. Всичко това води до по-голяма сигурност за реколтата, по-висок добив, качество и по-добра икономическа ефективност на производството. YaraMila съдържа само хранителни вещества, не съдържа химикали и примеси, които са токсични за почвата и растенията, като кадмий, флуор и други. Маслодайната рапица е растение с високи хранителни потребности, това прави, нейното отглеждане икономически невъзможно, без торене  с подходящо количество и качество на хранителните вещества. Съобразеното количество азот е необходимо за стартиране на растенията. Калият е много важен за осигуряване на устойчивостта през зимата, а фосфорът спомага за развитието на кореновата система. Рапицата се нуждае от достатъчни количества сяра, магнезий, бор, молибден и манган.

Есенно листно торене ако климатичните условия позволяват.

При наличие на достатъчно листна маса и подходящи температури, е добре за по-добро развитие на растенията, да наторите листно със специализираният, комплексен листен тор YaraVita BRASSITREL PRO (ЯраВита БРАСИТРЕЛ Про) в доза 150-300 мл/дка. Това листно торене гарантира по-добро стартиране на растенията. Препоръчваме ви да наторите с YaraVita BRASSITREL PRO, защото е специално формулиран, безопасен, концентриран, така че с едно влизане в площите с рапица, ще осигурите всички важни и незаменими хранителни елементи. Азота, магнезият, борът, молибденът, манганът и калцият повишават добива от рапица. Недостига на бор води до забавен растеж, слаби корени, нацепване и начупване на стъблото, по-малък брой шушулки, по-нисък добив и качество. Липсата на манган забавя цъфтежа и формирането на шушулките, което води до намаляване на добива, съдържанието на рапично олио е ниско. Недостига на молибден води до по-малък брой разклонения по стъблото на рапицата, по-малко шушулки и семена в тях, теглото на семената е намалено, което значително намалява добива. Продукта е формулиран с прилепители и повърхностно активни вещества, което значително подобрява ефективността му и ни предпазва от загуби на хранителни вещества.

Зърнените култури имат специфични изисквания към хранителните вещества, затова YaraVita GRAMITREL (ЯраВита ГРАМИТРЕЛ) е формулиран специално и съдържа комбинация от абсолютно необходими и незаменими хранителни елементи за листно приложение при пшеница, ечемик и други зърнени култури. Формата на хранителните вещества, прилепителите и повърхностно активните вещества в него, ни осигуряват максимална ефективност от приложението му. Препоръчителната доза от 100-300 мл/дка е достатъчна да осигури на растенията необходимите микроелементи. Подходящите фази за листно торене са от начало на братене до изкласяване. Тъй като някой микроелементи не се придвижват добре в растението, от стари към млади тъкани е добре да направим поне две приложения на YaraVita GRAMITREL, едното през есента, а другото през пролетта. Това ще ни осигури по-качествено хранене на растенията през цялата вегетация. Манганът влияе върху растежът, минералният състав, въглехидратите, азотният метаболизъм, оксидазата и фенолите в растението. При недостиг на манган добивът и качеството падат, по листата има хлорози, а в листата се увеличава количеството на непреработеният азот, натрупват се непреработени нитрати и аминокиселини, които затормозяват синтеза на аминокиселини в растенията. При екстремен недостиг на манган се натрупват токсични феноли в листата. Увеличават се рисковете от измръзване и болести. Манганът участва в метаболизмът на растението и влияе силно върху стопанските показатели, като белтъците в зърното на житните култури. Цинка има важна роля за синтезът на растителните хормони. При дефицит на цинк се затормозява растежът на растенията, увеличава се напатението от болести и добивът от зърно пада. При недостиг на цинк растенията стават бронзови, по листата има ръждиви петна, листата стават жълтеникави и започват да умират.  При недостиг на мед се увеличава риска от измръзване, заболявания, узряването на зърното се забавя, появява се белокласие, стерилни цветове, празни класове, добива и качеството падат. Симптомите на недостиг на мед обикновено се проявяват, като петна с неправилна форма от светло зелени до жълто-бели или пурпурно-кафяви на цвят, които се виждат най-силно при узрялата пшеница.

Био продуктите имуностимулатори ще ни осигурят по-здрави и устойчиви растения – ЮСБ 20-20 – 100-150 мл/дка, Силеко – 20-40 мл/дка и Кънтент – 100-200 мл/дка. С минимални разходи на декар ще имаме по-здрави растения с по-висок потенциал за добив. ЮСБ 20-20  има антисептични свойства (антивирусни, антибактериални и противогъбични). Има ефекта на ваксина и имуно-стимулатор на растенията. Катализира регенерирането на възникнали рани и по-бърза съпротива на инфекциозни агенти. Това е важно при повреди от различни фактори (градушка, обработки, патогени, неприятели и други). Земеделската култура се възстановява по-бързо и така се намаляват загубите. Има детокс ефект, като блокира вредните елементи в растенията. Прави растенията по-устойчиви на болести и неприятели. Намалява повредите по листата и плодовете, като заздравява клетъчната структура.  Силеко стимулира общият растеж и развитието на корена. Увеличава производството на хлорофил в растението. Подобрява усвояването на хранителни елементи от растенията: азот, калций, фосфор, калий и др. Повишава добива от семена на единица производствена площ, като увеличава и средният размер на семената. Важно за пшеницата, ечемика, рапицата, слънчогледа, царевицата и ориза, които са най-важните култури за страната ни. Заздравява тъканите и клетките на растенията - корените, стъблото и листата. Прави растенията по-устойчиви на полягане и пречупване. Предоставя ефективна защита срещу много заболявания. В почвата запазва хранителните елементи от измиване и излитане, какъвто е случаят с азота, сярата и калият. Приложен почвено структурира почвата и подобрява запазването на влагата в нея. Има благоприятно въздействие върху растежа, развитието и добива на растенията. Подпомага растенията при защитата им срещу биотичен и абиотичен стрес. Има профилактичен ефект при болести, като брашнеста мана и сечене при пшеницата. Повишава добива, качеството на зърното и хлебопекарните показатели при биологично и традиционно отглеждана пшеница. Кънтент е течен тор съдържащ аминокиселини, произхождащи от растителни белтъчини. Течен тор за листно приложение, фертигация и третиране на семена. Името на продукта ни подсказва, че той е много богат на жизненоважни за развитието на растенията и био-активни хранителни вещества. Стимулира производството на аминокиселини от усвоеният от растенията азот. Ускорява развитието на растението, осигурявайки му по-бърз синтез на собствените му протеини. Благоприятства преодоляването на стресови ситуации, причинени от екологични въздействия, като слана, асфикция на корените, продължителен период на суша, градушка и др. Подпомага растенията да се справят с нападенията от болести и неприятели. Листното приложение е особено важно в критичните етапи от развитието на земеделските култури. Стресовите състояния подтискат метаболизма и водят до намаляване на добива и качеството.

Подготовка за пролетно азотно торене на зърнените култури.

За подготовка на пролетното подхранване с азот на зърнените култури, ви предлагаме три уникални продукта - YaraVera AMIDAS (ЯраВера АМИДАС), YaraBela SULFAN (ЯраБела СУЛФАН) и YaraLiva TROPICOTE (ЯраЛива ТРОПИКОУТ). YaraVera AMIDAS съдържа азот и сяра и има 54 % активно вещество, което го прави най-концентрирания и най-ефективният азотно-серен тор. Количеството на азота в него е високо, като при карбамида, но е отстранен основният недостатък на карбамида, загубите на азот от излитане на амоняк. Гранулите са много качествени и позволяват безаварийно ползване на модерна техника, както и равномерно торене на площта. Азота и сярата са в такава форма, че хранителните вещества се отделят постепенно и осигуряват по-дълго и ефективно хранене на растенията. Пшеницата и ечемика усвояват азота постепенно, а не еднократно в момента на внасяне на тора. Сярата е във формата на сулфати. Растенията усвояват сярата само в тази форма, те не могат да се хранят с елементарна сяра и с други серни съединения. Съдържа само хранителни вещества, в него няма никакви химикали, които да влияят негативно върху почвеното здраве и развитието на полезните почвени микроорганизми. Подхранването се извършва в зависимост от климатичните условия, през месеците февруари-април. YaraBela SULFAN - в 50 % си процента активно вещество, съдържа освен азот и сяра и достатъчно количество калций. Калцият е много важен за развитие на нормална коренова система, увеличава устойчивостта на засушаване и преовлажняване на площите, измръзване, полягане, болести и неприятели. YaraBela SULFAN е направен по специален начин, така че да  се премахнат загубите на азот от излитане на амоняк. Съдържа само хранителни вещества, не съдържа химикали подтискащи развитието на почвените микроорганизми. При недостиг на сяра растенията не могат да усвояват азота, стават бледи, по-дребни и при тежък недостиг пожълтяват, качеството на зърното става много ниско с лоши хлебопекарни качества. YaraLiva TROPICOTE е азотно-калциев тор с 42 % активно вещество, който ни помага да произведем качествена земеделска продукция, дори и на кисели почви. YaraLiva TROPICOTEоптимизира разходите за земеделското производство, защото събира в себе си много ползи и възможности. Съдържа бързо действащ нитратен азот и калций, в комбинация тези два хранителни елемента, подобряват развитието на растенията и повишават добива. Съдържа само хранителни вещества и никакви други химикали подтискащи дейността на почвените микроорганизми. Това е единственият азотен тор, който поради формата на калцият в него, коригира киселата почвена реакция в правилната посока към неутрална. Това е най-доброто решение за торене на кисели почви. Калцият има много полезни функции: структурира и ремонтира разпрашените, киселите, излужените, преовлажнените и засолените почви, подобрява здравният статус на растенията, намалява чувствителността им към почвените нематоди и патогени, които са се натрупали в годините на много ограничен сеитбооборот. Лекува и профилактира недостига на калций при земеделските култури, който води до слънчеви пригори, некрози, върхово гниене, почерняване на корените, напукване на стъблото, деформиране на растящите млади тъкани и други. Голяма част от почвите в България са генетично кисели или вторично вкислени. Няма други видими признаци за вкисляването на почвата, освен падането на добива, този спад може да бъде драматичен, при някой култури. При засилване на вкисляването, някой хранителни елементи, може да станат трудно достъпни за растенията, а други да бъдат освободени в такава степен, че да станат токсични. В киселите почви има по-слаба дейност на почвените микроорганизми, което води до забавено минерализиране на растителните остатъци, фосфорът, калцият, магнезият и молибденът, стават по-трудно достъпни за растенията, корените на растенията не се развиват пълноценно и растенията стават по-чувствителни на засушаване, преовлажняване и полягане, освобождават се токсични за растенията тежки метали, като алуминий и кадмий.

Подготовка за пролетно азотно торене на рапицата в края на зимата.

Рапицата е културата, която е най-силно чувствителна на недостиг на сяра, био продукта Кизерит решава тези проблеми с минимален разход на декар

При недостиг на сяра може да се компрометира изцяло добива. Затова ви препоръчваме приложение на комбинираните, високо концентрирани и ефективни азотно-серни торове - YaraVera AMIDAS - 20-30 кг/дка и YaraBela SULFAN - 20-30 кг/дка. Подходящ период за тяхното приложение е февруари - април. При кисели почви е добре да използвате - YaraLiva TROPICOTE - 20-30 кг/дка. YaraLiva TROPICOTEдопринася за по-доброто управление на проблемни почви и за подобряване на добива. За да изберете по-подходящият за вашите условия продукт се свържете с нашите специалисти, заедно ще оцените условията и ще направите най-правилният избор от агрономическа, екологична и икономическа гледна точка. Рапицата не усвоява азота и сярата изведнъж, това е още една много основателна причина да се спрете на тези продукти, тъй като те ви предпазват от загуба на хранителни вещества и гладуване на растенията. Азота в YaraVera AMIDAS и YaraBela SULFAN се отделя постепенно в синхрон с развитието на културите. Тези продукти имат още едно огромно предимство, те са направени само и единствено от хранителни вещества, не съдържат никакви допълнителни химикали, не вредят на здравето на почвата и на почвените микроорганизми, за разлика от други продукти, които съдържат инхибиращи нитрифицирането химикали.

Добре е изборът на продуктите да бъде съобразен с конкретните условия, сортовите особености,  развитието на есенниците и климатичните условия. Нашите специалисти с удоволствие ще ви консултират, за да направите най-правилният избор за вашите условия.

Овощни култури - ябълки, круши, дюли, праскови, кайсии, сливи, малини, къпини, френско грозде, касис, арония и други

След прибиране на реколтата преди листопад наторете листно с YaraVita FRUTREL (ЯраВита ФРУТРЕЛ) - 200-300 мл/дка или YaraVita BORTRAC 150 (ЯраВита БОРТРАК 150) - 100-200 мл/дка, за да запасите растенията за следващият сезон с нужните им микроелементи.

Лозя

Лозата е най-чувствителна от всички овощни култури на недостиг на цинк. Българските почви се намират в зона с недостиг на цинк. За да запасите лозята за следващият сезон с нужните им микроелементи, напръскайте след прибиране на реколтата преди листапада с YaraVita ZINTRAC 700 (ЯраВита Цинтрак 700) или YaraVita FRUTREL (ЯраВита ФРУТРЕЛ).

Оранжерийни краставици

При отглеждане на краставиците в оранжерии се повишава атмосферната влажност, което създава условия за развитие на болести, добре е да торите листно краставиците с ЮСБ 20-20 - 150-300 мл/дка и Силеко 20-40 мл/дка за повишаване устойчивостта им на болести и неприятели.

Чрез торосмесителя внасяйте веднъж седмично ЯраТера КРИСТАЛОН, Анимейт и ЯраТера КАЛЦИНИТ по следната схема.

1 седмица ЯраТера КРИСТАЛОН бял - 3-7 кг/дка и Анимейт - 150 мл/дка.

2 седмица ЯраТера КРИСТАЛОН син - 3-7 кг/дка и Анимейт - 150 мл/дка.

3 седмица ЯраТера КАЛЦИНИТ - 3-5 кг/дка.

4 седмица ЯраТера КРИСТАЛОН бял 3-7 кг/дка и Анимейт - 150 мл/дка.

Маслодайни култури - лавандула, роза, мента и маточина.

Маслодайните култури са чувствителни на недостиг на магнезий, бор и цинк. За подобряване на храненето им, залагане на по-добри добиви през следващият сезон и за по-добро презимуване приложете листно YaraVita FRUTREL (ЯраВита ФРУТРЕЛ) - 200-500 мл/дка.

За озеленителите и любителите цветари

Време е за разсаждане на зимните цветя в градината и сандъчетата. Подходящи цветя са хризантеми, теменуги (виоли), синчец, зимно декоративно зеле, парички (белис), храсти и други.

За градините

Преди разсаждането подгответе площта в градината, като наторите  с комплексният тор YaraMila COMPLEX (ЯраМила КОМПЛЕКС) - 5-10 кг/100 кв.м.

За сандъчетата и саксиите

При подготовката на сандъчетата и саксиите добавете към субстрата 1 кг/куб.м. ЯраТера КРИСТАЛОН бял (или YaraMila COMPLEX). Това е достатъчно за период от 1-2 месеца в зависимост от температурите и развитието на растенията. След това продължете да ги подхранвате, като ги поливате с ЯраТера КРИСТАЛОН бял - 1.5 г/л вода.

Салати, спанак, зелен лук, чесън за зелено, моркови за връзки, листни подправки (магданоз, копър, джоджен и др.) и репички

За основно торене е подходяща комбинацията от 20-40 кг/дка YaraMila COMPLEX и 20-30 кг/дка YaraLiva TROPICOTE. За да намалите нападението от болести и за по-добро качество пръскайте всеки 10-15 дена с YaraVita FRUTREL - 100-200 мл/дка. (Или с био продуктите ЮСБ 20-20 – 150-200 мл/дка и Силеко – 20-40 мл/дка.)

Нагоре