синя крива

АНАСОНОВ ИСОП

Торене на анасонов исоп (лавандулов,гигантски,ароматен исоп)етерично-маслена,лечебна,окрасна култура

recommendation image

Анасононият исоп е познат на хората, като подправка и медицинско растение още от древността. Анасоновият исоп произлиза то Северна Америка. Анасоновият исоп е многогодишно растение. Анасоновият исоп е от семейство Устоцветни. Достига височина 50-150 см. Растението има аромат на анасон. Цветовете му са синьо-виолетови или пурпурни (синьо-червени). Има нови декоративни сортове (хибриди) със сини, виолетови, бели, жълти, червени, оранжеви и розови цветове, с жълти и зелени листа, с аромат на анасон и с аромат на мента. Анасоновият исоп съдържа флавоноиди. Цъфти през лятото и ранна есен. Анасоновият исоп е медоносно растение. Анасоновият исоп привлича насекоми. (пчели, пеперуди и др.). От анасоновият исоп се получава етерично масло. Етеричното масло на анасоновият исоп се ползва за производство на парфюми и в ароматерапията. Анасоновият исоп се ползва в кулинарията за приготвяне на билкови чайове, желета, сладкиши (бисквити, мъфини и др.), подправка за салати и други. Анасоновият исоп се ползва в озеленяването, за оформяне на ароматни и билкови кътове. Анасоновият исоп се ползва, като рязан цвят за изработка на свежи смесени букети и за комбинирани сухи букети. Като лечебно растение се ползва за лечение на следните заболявания - главоболие, възпалени дихателни пътища, кашлица, лош дъх, треска, диария, повърхностни наранявания, като диуретик и други. Анасоновият исоп се ползва и в китайската медицина. Анасоновият исоп предпочита слънчеви терени, но може да вирее и на полусянка. Анасоновият исоп вирее добре на плодородни, умерено влажни, проветриви и оцедливи почви, с неутрална до слабо алкална реакция. Издържа на засушаване, но неблагоприятните условия, намаляват добива му. Не понася преовлажняване и задържане на вода. Анасоновият исоп се размножава основно със семена (разделяне на по-големи растения, издънки, коренови и стъблени резници). Семената изискват стратификация и светлина, за да поникнат. Семената се сеят или на повърхността или се покриват с фин слой субстрат. Семената поникват за 5-20 дни. Оптималната температура за поникване на семената е 20-24 градуса Целзий. Анасоновият исоп може да се засее директно в градината или първо да се произведе разсад. От поникване до начало на цъфтеж са необходими 50-60 дни. Най-добре е билката да се коси в начало на цъфтеж (тогава е най-качествена). Годишно (в зависимост от условията на отглеждане) може да се направят 1-3 коситби. Средният добив от свежа маса варира - 500-3000 кг/дка. Анасоновият исоп презимува успешно при нашите условия. Редовното косене и торене стимулира вегетативният растеж и увеличава добива. Насажденията трябва да се подменят на 3-5 години. Популярен е като културно растение в САЩ и Канада. Анасоновият исоп се отглежда в САЩ, Канада, Германия, Холандия, Полша, Китай и други страни.

I.Торене на анасонов исоп.

1.*Обща схема за торене на анасонов исоп.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

30 кг/дка

Прихващане/височина 15-20 см

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка

Прихващане/височина 15-20 см

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка

*Това е обща схема за торене на анасонов исоп, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на анасонов исоп в оранжерии на субстрат.

Фаза

Тор

Норма

Подготовка на торфената смеска

YaraTera PG Mix

2 г/л субстрат

7 дни след поникване

YaraTera KRISTALON жълт

2-3 кг/дка

14 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

21 дни след поникване

YaraLiva CALCINIT

3 кг/дка

28 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

35 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

42 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

49 дни след поникване

YaraLiva CALCINIT

3 кг/дка

56 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

*Това е обща схема за торене на анасонов исоп, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на анасонов исоп.

Съобразеното торене на анасоновият исоп с азот, фосфор и калий повишава добива и качеството на получената билка.

1.Азот.

Азота увеличава добива на цветове и семена. Азота увеличава и съдържанието на етерично масло в цветовете и семената. Азота увеличава периода на активен цъфтеж. Азота увеличава броят и размерът на цветовете, особено на вторичните клонки. Азота е важен за растежа и репродукцията на растенията. Азота участва в изграждането на хлорофила, аминокиселините и протеините. Азота е компонент на АТФ и ДНК. При недостиг на  азот най-старите листа стават жълти или оранжеви, хлорозата започва от върхът и краищата на листата, по-късно листата изсъхват. Нормата на торене с азот за една вегетация е 2,0-10,0 кг/дка (N). Азота се разделя на 2-3 приложения през вегетацията (ранна пролет, късна пролет, края на лятото или началото на есента). Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът стимулира доброто вкореняване и цъфтежа. Фосфорът е необходим за нормалният растеж и зреене. Фосфорът играе важна роля в дишането, фотосинтезата, складирането и транспорта на енергия, деленето и растежа на клетките. При недостиг на фосфор най-старите листа стават първо тъмно синьо-зелени и след това жълти и изсъхват. Нормата на торене с фосфор е 3-10 кг/дка (P2O5). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий.

Калият е важен за маслодайните и етерично-маслените култури. Калият увеличава значително височината на растенията, броят на разклоненията и цветовете, подобрява се рандеманът на цветовете, увеличава се сухото вещество, количеството на олиото и каротиноидите. Калият подобрява яркостта и интензитета на оцветяването на цветовете. Калият е незаменим хранителен елемент за растенията. Той катализира много ензимни процеси важни за растежа на растенията. Калият регулира отварянето и затварянето на устицата, важен процес за усвояването на въглероден двуокис (CO2), необходим за фотосинтезата. Калият е важен елемент в метаболизма, за синтеза на въглехидратите, транспорта на вода по ксилема и удължаването на клетките. Калият е най-многобройният катион в клетъчната цитоплазма и вакуолата, играе важна роля за клетъчният тургор. Най-важната роля на калият е функционална,  увеличаване и стимулиране на добива и устойчивостта на биологичен (болести, неприятели и други) и абиотичен (засушаване, топлинен стрес и други) стрес. При недостиг на калий краищата на листата стават по-светло зелени, след това жълти, а по-късно кафяви и некротират. Нормата на торене с калий е 3-10 кг/дка (K2O). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita UNIVERSAL BIO.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, Анимейт, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре