синя крива

АРОНИЯ

Торене на арония

recommendation image

Аронията е храст, който призлиза от Северна Америка и Източна Канада. Навлиза в Европа през Германия и Русия. Най-големи производители на арония са САЩ, Полша, Германия, Канада и Русия. Няма много точна статистика за площите от арония в света, но площите са приблизително около 200 000 декара. В Полша площите са около 60 000 декара. Средният добив е 820-900 кг/дка. Аронията се отглежда, като декоративен храст (като единични растения и за жив плет), в медицината, козметиката и за кулинарни цели. От нея се произвеждат бои за хранително вкусовата промишленост, чай, сокове, вино и други продукти. Аронията е полезна за профилактика на много заболявания при хората. Има високо съдържание на антиоксиданти. През пролетта първо се появават листата, а след това и цветовете. Аронията цъфти у нас през месеците април-май и плодовете са готови за беритба през месеците август-септември. Листата, цветовете и плодовете на аронията имат декоративна стойност. През пролетта и лятото листата са лъскави и ярко зелени, а есента ярко червени на цвят. Аронията обича богата, добре дренирана и влажна почва. При засушаване е добре да и се осигури напояване, най-добре с капково напояване. Аронията понася засушаване, преовлажняване и бедни почви, но добива и качеството падат значително. При засушаване плодовете стават горчиви. Аронията е светлолюбиво растение. Тя предпочита почва с рН 6-7 (слабо кисела до неутрална), аронията понася и рН 4.2-7.8. Обикновенно беритбата започва на третата година на засаждането и растенията ни дават 40-70 кг/дка, от петата година добива е средно 900-1100 кг/дка, а максималният възможен е 2500 кг/дка. Не забавяйте беритбата, защото ще имате загуби от изсъхнали и опадали плодове. В страните с по-големи насаждения използват машини за беритба на аронията. Храстите се разсаждат късна есен (октомври месец). Резитбата и премахването на болните клонки става през месеците февруари-март. Аронията е устойчива на ниски температури в покой може да издържа до минус 30 градуса Целзий. Едно насаждение от арония може да се отглежда 20 години, но е необходимо старите клони на повече от 5-6 години да се премахват, за да се подмладява растението. Аронията е чувствителна на засоляване, на хлор съдържащи торове и на натрий.

I.Торене на арония.

1.*Обща схема за торене на арония в плододаване.

Фаза

Тор

Норма

Април

YaraMila COMPLEX

20-30 кг/дка

Април-май при поява на листата преди цъфтежа

YaraVita FRUTREL

300 мл/дка

Началото на юни

YaraVera AMIDAS

или

YaraBela SULFAN

10 кг/дка

или

16 кг/дка

Началото на Юни нарастване на плодовете

YaraVita STOPIT

или

YaraLiva CALCINIT

300 мл/дка

или

0.5 % разтвор

(300-400 г/дка)

Средата на Юни нарастване на плодовете

YaraVita STOPIT

или

YaraLiva CALCINIT

300 мл/дка

или

0.5 % разтвор

(300-400 г/дка)

Началото на Юли нарастване и зреене на плодовете

YaraVita FRUTREL

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на арония, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти. Най-добре е да се направи на базата на почвени и листни анализи и информация за сортовите особености.

II.Хранене на арония.

Дребни храсти с малки и бледи листа показват, че имаме проблеми с храненето на аронията. Добре растящи растения, с достатъчно разклонения, клонки добре гарнирани със здрави тъмно зелени листа е признак, че аронията се развива и храни добре.

1.Азот.

Азота е важен за синтеза на хлорофил, аминокиселини, протеини и за протичането на фотосинтезата. Азота е необходим за растежа на аронията и за добива на плодове. Важно е азотното торене да е съобразено с нуждите на аронията, защото при недостиг растенията остават дребни, добива е нисък и некачествен. При предозиране на азота стимулираме излишно вегетацията, което води до засенчване и много резитби. Симптомите на недостиг на азот започват от най-старите листа, защото азота е подвижен в растението. Признаците са дребни растения с малки листа, обща хлороза, растенията стават първо по-светло зелени, а по-късно и жълти. Когато наторим с азот растенията се възстановяват. В някой случай при недостиг на азот по листата се появява червеникав отенък. Препоръчително е азотното торене да се направи на 2-3 пъти през вегетацията. Първото през месец април и второто през месец юни. Нормата за торене с азот (на арония в пълно плододаване) е 5-15 кг/дка азот (N). Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфора е важен за доброто вкореняване и цъфтеж на аронията, както и за по-бързото узряване на плодовете. Фосфора е необходим за доброто качество и интензивното оцветяване на плодовете. Фосфора играе роля в улавянето и превръщането на слънчевата енергия в растителната клетка. При недостиг на фосфор се забавя растежа, намалява броя на цветовете и плодовете. Листата стават мътно тъмно зелени, понякога с червеникав отенък. Нормата на торене с фосфор (на арония в пълно плододаване) е 8-10 кг/дка фосфор (P2O5). Внася се еднократно през месец април. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

3.Калий.

Калият е важен за устойчивостта на болести и неприятели на аронията. Калият е нужен за водният баланс в растението, за устойчивостта му на стрес (засушаване, преовлажняване, ниски температури), за дишането, за транспорта на захари и скорбяла. Качеството на плодовете също изисква добро хранене с калий - размера, формата, цвета, вкуса, съдържанието на сухо вещество и захари. Калият е важен за ранното узряване, добрите качества за преработка, съхраняемостта и транспортабилността на плодовете на аронията. При недостиг на калий пада качеството на плодовете. По краищата на най-старите листа се появява светла ивица, която по-късно некротира и става кафява. Нормата на торене (на арония в пълно плододаване) с калий е 10-15 кг/дка калий (K2O). Внася се еднократно през месец април. Аронията е чувствителна на хлор съдържащи торове. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTA K и YaraTera KRISTA MKP.

4.Магнезий.

Магнезият е много важен за фотосинтезата, синтеза на хлорофила и за развитието на корените. Усвояемостта на магнезий пада в кисели почви (на каквито обикновенно се отглежда аронията). При недостиг на магнезий по по-старите листа се появява междужилкова хлороза, понякога краищата на листата стават първо червеникави и по-късно кафяви на цвят. Подходящи торове са Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

5.Калций.

Калцият е важен за стабилизирането на клетъчните мембрани, като компонент на фосфолипидите. Недостигът на калций влошава качеството на плодовете и намалява търговската им стойност. Листното приложение на калций с начало наедряването на плодовете (месец юни) прави плодовете по-качествени и с по-добри качества за преработка и консумация. Те са по-трайни, по-устойчиви на повреди, по-тежки и плътни, по-добри за замразяване и изсушаване. В кисели почви усвояването на калций се затруднява. Симптомите на недостиг на калций се появяват първо по-най-младите и растящи листа. Листата се деформират и изкривяват, появяват се некрози по краищата на младите леторасти. Подходящи торове са YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT, YaraVita STOPIT, YaraVita REXOLIN Ca 10, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

6.Сяра.

Сярата е важна за фотосинтезата, образуването на аминокиселини и протеини, устойчивостта на ниски температури, преодоляване на замърсяване с тежки метали и нападение от болести. Приложението на сяра е важно при ниски стойности в почвата и задължително при отглеждане на арония на алкални почви. Симптомите на недостиг на сяра приличат на тези на недостиг на азот, но се появяват първо по най-младите листа. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraTera KRISTALON лилав, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON лазур и YaraTera KRISTALON бял.

7.Молибден.

Молибдена участва в много ензими (нитрат редуктаза, сулфит оксидаза и други), важен е за азотният метаболизъм, за синтеза на фитохормони и за превръщането на неорганичният фосфор в органичен. Усвоимостта на молибдена пада при отглеждане на кисели почви. Подходящи торове са YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO.

8.Манган.

Мангана е необходим за формирането на хлорофила и активирането на ензими. Мангана стимулира фотосинтезата и синтеза на въглехидрати в листата. При отглеждане на неутрални и алкални почви е възможно да има недостиг на манган. Симптомите на недостиг са междужилкова хлороза по най-младите или средните листа. Подходящи торове са YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita MANTRAC PRO и YaraVita REXOLIN Mn 13.

9.Цинк.

Цинка участва в синтеза на растежни хормони и фотосинтезата. Цинка е важен за устойчивостта на растенията на болести и неприятели. Недостига на цинк се проявява първо по най-младите или по средните листа, с междужилкова хлороза, нарушен растеж и форма на листата, може да се появят малки кафяви некротични петънца. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

10.Бор.

Борът е необходим за усвояването на калцият, за нормалното развитие на корените, необходим е за опрашването от полена и формирането на плода и семената. Симптомите са намален брой плодни пъпки, брой и размер на плодовете и семената в тях. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, Епсо Микро Топ, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita FRUTREL.

11.Желязо.

Желязото е необходимо за синтеза на хлорофила, ензими и протеини. При отглеждане на аронията на неутрални и алкални почви, може да се появи недостиг на желязо. При недостиг на желязо по най-младите листа се появява междужилкова хлороза. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita  TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

12.За преодоляване на стресови състояния  и за биологично стимулиране на аронията подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре