синя крива

АСПЕРЖИ

Торене на аспержи (аспарагус)

recommendation image

Аспержите са древна култура, хората я познават от хилядолетия като храна и лекарство. Смята се, че произходът на аспарагуса е в Древна Месопотамия и Персия. Аспержите са храна на древният Египет. Древните римляни са го консумирали свеж и изсушен. Аспержите са били любима храна на римските императори Октавиан Август и Юлий Цезар. По времето на Ренесанса консумацията на аспержи е била смятана за признак на добър вкус и елегантност на стила. Аспержите имат диуретични свойства. Аспержите са богати на фибри, каротиноиди, рутин, витамини (витамин А, витамин В комплекс, витамин С и др.) и минерали (калций, фосфор, калий, манган и др.). Смята се, че произхода на аспержите е от Средиземноморието и Мала Азия. Аспержите са от едно семейство с лука, чесъна, праза, лалетата, гладиолите и лилиума. Аспержите са многогодишно растение, отглеждано основно в зоните с умерен климат. Оставени да растат до пълен размер леторастите на аспержите достигат до 4 метра височина. В света аспержи се отглеждат на около 3 милиона декара. Големи производители на аспержи са Китай, САЩ, Испания, Германия, Франция, Италия, Филипините, Австралия, Нова Зенландия, Перу и Мексико. Други страни произвеждащи аспержи са  Румъния, Словакия, България, Кипър, Чехия, Норвегия, Дания, Гърция, Унгария,  Холандия, Полша, Португалия, Индонезия, Япония, Корея, Пакистан, Тайван,  Тайланд, Малайзия, Турция, Виетнам, Австрия, Белгия, Словения, Швейцария и  Великобритания. Производството на аспарагус се дели на зелен и бял. Аспержите се произвеждат за свежа консумация и в консервиран вид. Аспержите се развиват най-добре при температури 12-30 градуса Целзий, при по-високи температури качеството на аспержите пада. При температури под 10 градуса Целзий аспарагуса намалява растежа си. В повечето случаи едно насаждение от аспержи се ползва 5-15 години. Добивът на аспержите се залага от предходната година. Аспержите може да се отглеждат на разнообразни почви, които са добре дренирани, с добро съдържание на органично вещество и предпочитат рН 6.5-7.5. Аспержите се развиват добре на слънчеви терени (с поне 8 часа слънчева светлина дневно). Аспержите не понасят много кисели почви. Аспержите са средно чувствителни на засоляване. През месеците април/май се появяват ядливите леторасти на аспержите. Леторастите може да достигнат 1.5 м височина, но трябва да се прибират, когато са нежни и подходящи за консумация. Те започват да растат края на зимата, когато температурите станат по-високи от 10 градуса Целзий, растежа приключва в края на есента или в началото на зимата. Семената на аспержите поникват при температури 10-35 градуса Целзий. Аспержите може да се засеят директно от семена, да се разсадят от разсад отглеждан в оранжерии или от едногодишни корони отгледани на полето.  Средният добив от аспержи в света варира 400-1200 кг/дка. Капковото напояване е подходящо за напояване на аспержи.

I.Торене на аспержи.

1.*Обща схема за торене на аспержи.

Фаза

Тор

Норма

Краят на февруари/началото на март

YaraMila COMPLEX

30-40 кг/дка

Краят на март/началото на април

YaraLiva NITRABOR

или

YaraLiva TROPICOTE

30-40 кг/дка

или

30-40 кг/дка

Краят на март/началото на април

YaraVita BRASSITREL PRO

100-200 мл/дка

Средата на април

YaraVita GRAMITREL

100-200 мл/дка

*Това е обща схема за торене на аспержи, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на аспержите.

Аспержите не понасят торене с течен амоняк и амоняк съдържащи торове. Аспарагусът е много чувствителен на алуминиевата токсичност.

1.Азот.

Доброто азотно хранене на аспержите е определящо за количеството и качеството на добива. Нормата на торене с азот за един сезон е 6-20 кг/дка (N). Азота трябва да се даде на 2-3 приложения. Първото рано в краят на зимата, второто в активен растеж и третото след прибиране на реколтата. Аспержите имат най-големи нужди от азот по време на активният растеж на леторастите. Недостигът на азот силно намалява добива от аспержи, затова не бива да се допуска липса на азот за аспержите през цялата вегетация. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraVita SAFE N 300, YaraTera KRISTALON син, YaraLiva CALCINIT и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът е много важен за доброто вкореняване и растеж на аспержите. Нормата на торене за един сезон е 4-5 кг/дка фосфор (P2O5). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila CROPCARE, YaraMila STAR, YaraVita FRUTREL,YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий.

Калият подобрява растежа на леторастите и корените. Калият е важен за устойчивостта на растенията на абиотичен (високи и ниски температури, засушаване и преовлажняване и други) и биотичен стрес (болести и неприятели). Калият подобрява качеството на аспержите и ги прави по-вкусни. Нормата на торене с калий за един сезон е 4-8 кг/дка (K2O). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMIla TIGER, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraVita ZEATREL, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA SOP и YaraTera KRISTA MKP.

4.Магнезий.

Магнезият е важен за ранозрелостта, за дружното поникване на леторастите, за общото развитие и растеж. Магнезият е нужен за добрият добив от аспержи. Магнезият е нужен за усвояването на фосфорът в растението. Нормата на торене с магнезий е 0.5-2 кг/дка (Mg). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL и YaraVita ZEATREL.

5.Калций.

Аспержите имат високи изисквания към калциевото хранене. Калцият е важен за доброто качество на аспержите, съхраняемостта и транспортабилността им. Калцият влияе силно върху качествата за преработка и консервиране (повишава съдържанието на сухо вещество, добрият рандеман и качества при преработка). Приложението му е задължително при отглеждане на аспержи на почви с кисело рН. Подходящи торове са YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraBela SULFAN, YaraVita STOPIT, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL и YaraLiva CALCINIT.

6.Сяра.

Сярата е необходима за синтеза на аминокиселини и протеини и за усвояването на азота. Подходящи торове са YaraMIla COMPLEX, YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

7.Бор.

Аспержите са чувствителни на недостиг на бор. Борът е важен за добрият добив и качество на аспержите. Борът е нужен за растежа на корените и надземната маса. Борът е важен за устойчивостта на стрес, за усвояването и транспорта на калцият. Нормата на тороне с бор е 50-100 г/дка. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

8.Манган.

Аспержите са чувствителни на недостиг на манган. Манганът е важен за добрият растеж и за устойчивостта на коренови болести и неприятели. Подходящи торове са YaraVita GRAMITREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita REXOLIN Mn 13 и YaraVita MANTRAC PRO.

9.Цинк.

Аспержите са чувствителни на недостиг на цинк. Цинка е важен за доброто общо развитие и за устойчивостта на болести и неприятели. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita FRUTREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

10.Желязо.

Желязото е важно за общият растеж. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

11.Молибден.

Молибдена е важен за усвояването на азота. Приложението на молибден е важно при кисели почви. Подходящи торове са YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO.

12.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, за подобряване на вкореняването и усвояването на минералните хранителни вещества подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, Анимейт, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре