синя крива

БАМЯ

Торене на бамя

recommendation image

Бамята е древна култура и произлиза от Етиопия и е отглеждана в Древен Египет. Семената на бамята са били ползвани за заместител на кафето. Най-големите производители на бамя са Индия, Нигерия, Судан, Ирак, Кот Д'воар, Пакистан, Египет, Гана, Саудитска Арабия и Камерун. В света бамя се произвежда на площ около 12 милиона декара. Средният добив в света варира от 200 до 2000 кг/дка. Бамята е от едно семейство с хибискуса, слеза, ружата и памука. Бамята е растение на топлият климат. За да не се натрупват нематоди е необходимо да се прави сеитбооборот с житни култури, като царевица, пшеница и други. Бамята не бива да се сее след тиквички и картофи. За да се развива нормално бамята, нощните температури трябва да са най-малко 15 градуса Целзий. Бамята предпочита слънчеви терени, плодородна, богата на органично вещество, добре дренирана почва с леко кисела реакция (рН 5.8-7.5). Бамята се засява или засажда късна пролет, когато температурите на почвата са достигнали 15-20 градуса Целзий (месеците април - юни). Не засявайте бамята в студени почви. Бамята се развива най-добре при температури 25-30 градуса Целзий. Може да се отглежда с разсад или с директна сеитба. Разсада се разсажда във фаза 3-4 лист, много внимателно без повреждане на корените. За ранно производство може първоначално да се покрие с полиетилен. Бамята е много чувствителна на почви образуващи кора. Бамята не понася засушаване. Мулчиране и капково напояване са подходящи мероприятия за бамята. Бамята расте бързо и достига от сеитба до беритба за около 60-100 дни. Цъфтежа е непрекъснат, но зависи силно от биотичен и абиотичен стрес. Цъфтежа и плододаването са непрекъснати и зависят от температурата, сортовите особености, влагата, торенето и плодородието на почвата. Плодовете се берат в ранна фаза, когато са още крехки и сочни, плода започва да натрупва фибри от 6-тия ден на образуването си и нишките загрубяват около 9-тия ден. Плодовете на бамята се консумират като зеленчук и могат да бъдат пиготвени по много различни начини. Бамята съдържа антиоксиданти, витамини (витамин С, витамин А и витамини от групата В комплекс) и минерали (желязо, манган, магнезий, калий и калций). Бамята се ползва за храна на хората и в народната медицина (за облекчаване на болка, за хидратиране на кожата, диуретично средство и други). Корените и стъблата на бамята се ползват в производството на кафява захар от захарна тръстика. Узрелите плодове, стъбла и листа се ползват за производство на хартия и въжета. От семената на бамята се прави олио с приятен аромат и жълто-зелен цвят, подходящо за консумация от хората. Бамята се използва в озеленяването, за производство на бижута и декорации в дизайна. Бамята е чувствителна на засоляване. Преди да се заемете с професионално отглеждане на бамя се обърнете към нашите специалисти, за да направите с тяхно съдействие почвен анализ за наличие на нематоди в почвата.

I.Торене на бамя.

1.*Обща схема за торене на бамя.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

30 кг/дка

Височина 15-20 см

YaraVera AMIDAS

или

YaraBela SULFAN

10 кг/дка

или

15 кг/дка

Височина 15-20 см

YaraVita FRUTREL

200 мл/дка

Височина 20-30 см

YaraVita FRUTREL

200 мл/дка

Височина 30-40 см

YaraVita FRUTREL

200 мл/дка

Височина 30-40 см

YaraVita SAFE N 300

400 мл/дка

*Това е обща схема за торене на бамя, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на бамята.

Много е важно при подготвяне на торова програма за бамята, тя да се балансира така, че да осигурява достатъчен вегетативен растеж, цъфтеж и плододаване. Предозирането на азота може да доведе до буйна вегетативна маса на бамята, но с малко цветове и плодове. Ползването на азотни торове с удължено действие, като YaraVera AMIDAS e много подходящо за бамята.Бамята е чувствителна на засоляване и не бива да се тори с натрий и хлор съдържащи торове.

1.Азот.

Балансираното азотно торене на бамята увеличава височината на растението и броят на плодовете. Нормата на торене с азот за една вегетация на бамята е 6-15 кг/дка. Най-добре е азот да се внесе на три пъти. Първо предсеитбено, второ при височина см и трето -15-20 дни по-късно. При недостиг на азот бамята става по-ниска, листата са по-дребни от обичайното, най-долните листа стават хлоротични и пожълтяват, леторастите са тънки, шушулките на плодовете са груби и твърди. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфора подобрява вкореняването, увеличава броят на цветовете, добива от плодове и ранозрелостта на бамята. Нормата на торене с фосфор за една вегетация на бамята е 5-9 кг/дка (P2O5). Доброто фосфорно торене е особено важно за началното развитие на бамята в по-студените пролетни почви у нас. При недостиг на фосфор растенията на бамята стават по-ниски, листата са тъмно зелени,  Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila STAR, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA SOP, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

3.Калий.

Калият увеличава добива от плодове и съдържанието на масло. Калият подобрява здравината на корена и стъблото. Калият повишава устойчивостта на нечматоди, болести и неприятели. Калият подобрява ранозрелостта на бамята. Нормата на торене с калий за една вегетация на бамята е 5-9 кг/дка (K2O). При недостиг на калий при бамята симптомите са малък брой листа, краищата на листата стават кафяви на цвят и изсъхват, най-долните листа изсъхват.  Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, UNIKA KALI, YaraVita ZEATREL, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв и YaraTera KRISTALON бял.

4.Сяра.

Сярата е важна за формирането на хлорофила, аминокиселините и мазнините, активира метаболизма на азота в растението. Сярата е важна за доброто производство на олио от бамята. Нормата на торене със сяра за една вегетация на бамята е 1-2 кг/дка (S). При недостиг на сяра новият растеж става бледо жълт, а старите листа остават зелени на цвят. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

5.Магнезий.

Магнезият е важен за фотосинтезата. Нормата на торене с магнезий за една вегетация на бамята е 1-3 (Mg). При недостиг на магнезий при бамята по най-долните листа се появяват жълти петна, проводящите съдове остават зелени на цвят. Подходящи торове са YaraVita REXOLIN Mg 6, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita ZEATREL.

6.Калций.

Нормата на торене с калций за една вегетация на бамята е 1-3 кг/дка (Ca). Подходящи торове са YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT, YaraVita STOPIT, YaraVita REXOLIN Ca 10, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

7.Бор.

Борът е важен за формирането на клетъчната стена, за синтеза на въглехидрати и протеини. Борът увеличава устойчивостта на растенията на стрес. Борът се прилага листно при бамята предцъфтежно или в началото на цъфтежа. Симптомите на недостиг на бор са пожълтяване на най-горните листа, може да се появи и пурпурен нюанс, намален брой и деформирани плодове. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL и Епсо Микро Топ.

8.Цинк.

Цинка е важен за фотосинтезата, за синтеза на въглехидрати и протеини, активирането на ензими. Цинка увеличава устойчивостта на растенията на стрес. При недостиг на цинк при бамята намалява броят на листата, листата са по-дребни, по листата се появяват ъгловати петна. Стъблото на бамята става тънко. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

9.Манган.

Мангана е важен за фотосинтезата, синтеза на въглехидрати, протеини и мазнини, активирането на ензими и изграждането на клетъчната стена. Мангана повишава устойчивостта на стрес. При недостиг на манган по листата на бамята се появява хлороза проводящите съдове остават зелени, растенията издребняват. Недостига се получава често на студени и влажни почви през пролетта (месеците май-юни). Подходящи торове са YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita MANTRAC PRO и YaraVita REXOLIN Mn 13.

10.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, за по-добро вкореняване и за подобряване на минералното хранене подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, Кънтент, Анимейт и ЮСБ 20-20.

Нагоре