синя крива

БЛАТНО КОКИЧЕ

Торене на блатно кокиче (отглеждано за производство на лекарства и козметика)

recommendation image

Произхода на блатното кокиче е от Югоизточна Европа. Като див вид се среща в България и в европейската част на Турция. Блатното кокиче се е ползвало в българската народна медицина от хилядолетия. Легендите разказват, че когато спътниците на Одисей били омагьосани от богинята Цирцея, която ги превърнала в свине, Одисей ги излекувал с помощта на отвара от блатно кокиче подсказана му от Хермес. По-късно блатното кокиче е разпространено в Цяла Европа, Азия и Северна Америка. За производство на лекарства се отглежда основно в Европа, а в другите части на света се отглежда като декоративен вид в озеленяването. Холандия е голям производител на луковици от блатно кокиче. България е един от големите производители на блатно кокиче. България е първата страна в света, която, за да опази дивите си природни находища на блатно кокиче, преминава към отглеждане на насаждения с блатно кокиче. Основните площи са в района на българското Черноморие (в Бургаски, Ямболски и други райони). Отглеждането на тази билка има голямо бъдеще, защото тя решава много здравословни и козметични проблеми. Блатното кокиче е от едно семейство с лука, празът, чесъна, агапатнуса, амарилиса, нарциса и други растения. Цъфти от средата на пролетта до късна пролет (април-май). Блатното кокиче е устойчиво на ниски температури и презимува успешно у нас. Подходящи за отглеждането на блатното кокиче са слънчеви терени, почва богата на органична материя, добре дренирана и влажна, съдържаща пясък, с рН 6.1 - 7.8 (от леко кисела до слабо алкална). Блатното кокиче не обича засушаване и провлажняване, блатното кокиче ще оцелее при тези условия, но добива и качеството значително падат. Растенията достигат до 50 см височина. Цветовете на блатното кокиче са бели на цвят. Размножаването става по вегетативен път (разделяне на луковици, ин витро и други), а не със семена. В кокичето се съдържат около 20 алкалоида (галантамин, ликорин, ликоренин и други). От блатното кокиче се извлича галантамин инхибитор на ацетилхолинестеразата за лечение на заболяването Алцхаймер. От блатното кокиче се произвеждат лекарства, като Нивалин, Пимадин, Цитизин, Дибазол, Димекс и други. Лекарствата произведени от нивалина лекуват много сериозни мускулни, костни заболявания, полиомиелит, аутизъм, Алцхаймер, като обезболяващо средство и други. От блатното кокиче се правят и козметични продукти, основно против бръчки. Блатното кокиче се ползва в народната медицина, като билка. Димитър Пасков е българският фармаколог, който пръв извлича и дава име на алкалоида - галантамин. Най-много галантамин има в листата и в луковиците на блатното кокиче.

I.Торене на блатно кокиче (отглеждано за производство на лекарства и козметика).

1.*Обща схема за торене на блатно кокиче.

Фаза

Тор

Норма

Началото на месец март

 YaraMila COMPLEX

 20-30 кг/дка

Началото на месец април

 YaraVera AMIDAS

 15-20 кг/дка

Месец април

 YaraVita BRASSITREL PRO

 200-300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на блатно кокиче за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на блатно кокиче.

1.Азот.

Азотното торене влияе най-силно върху добива от блатното кокиче. Нормата на торене с азот за един сезон е 10-20 кг/дка (N). Нормата се разделя на две приложения първото началото на март, второто началото на април. Азота увеличава добива на зелени листа и цветове. Азота увеличава периода на активен цъфтеж. Азота увеличава броят и размерът на листата и цветовете. Азота е важен за растежа и за репродукцията на растенията. Азота участва в изграждането на хлорофила, аминокиселините и протеините. Азота е компонент на АТФ и ДНК. При недостиг на азот най-старите листа стават жълти или оранжеви, хлорозата започва от върхът и краищата на листата, по-късно листата изсъхват. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът е нужен за ранният и дружен цъфтеж на кокичетата, за по-доброто им вкореняване и за устойчивостта на болести. Нормата на торене с фосфор за един сезон е 3-5 кг/дка (P2O5). Фосфорът стимулира доброто вкореняване и цъфтежа. Фосфорът е необходим за нормалният растеж и зреене. Фосфорът играе важна роля в дишането, фотосинтезата, складирането и транспорта на енергия, деленето и растежа на клетките. При недостиг на фосфор най-старите листа стават първо тъмно синьо-зелени и след това жълти и изсъхват. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila STAR, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий.

Калият е важен за устойчивостта на болести и за увеличаване на съдържанието на алкалоиди в растението. Нормата на торене с калий за един сезон е 4-8 кг/дка (K2O). Калият увеличава значително височината на растенията, броят на листата и цветовете, подобрява се рандеманът (увеличава се сухото вещество). Калият е незаменим хранителен елемент за растенията. Той катализира много ензимни процеси важни за растенията. Калият регулира отварянето и затварянето на устицата, важен процес за усвояването на въглероден двуокис (CO2) необходим за фотосинтезата. Калият е важен елемент в метаболизма, за синтеза на въглехидратите, транспорта на вода по ксилема и удължаването на клетките. Калият е най-многобройният катион в клетъчната цитоплазма и вакуолата, играе важна роля за клетъчният тургор. Най-важната роля на калият е функционална, увеличаване и стимулиране на добива и устойчивостта на биологичен стрес (болести, неприятели и други) и на абиотичен стрес (засушаване, топлинен стрес и други). При недостиг на калий краищата на листата стават по-светло зелени, след това жълти, а по-късно кафяви и некротират. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, UNIKA KALI, Патенткали, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA SOP, YaraVita ZEATREL и YaraVita UNIVERSAL BIO.

4.Магнезий.

Магнезият увеличава добива от цветове и листа. Магнезият е градивна единица на хлорофила и е важен за фотосинтезата. Магнезият е носител на фосфора в растението, необходим е за деленето на клетките и за формирането на протеини. При недостиг на магнезий се появява хлороза по най-старите листа. Нормата на торене с магнезий е 0.5-2.0 кг/дка (Mg). Подходящи торове са Кизерит, YaraMila COMPLEX, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Mg 6, Патенткали, Епсо Топ и Епсо Микро Топ.

5.Сяра.

Сярата е много важна за развитието на блатното кокиче. Нормата на торене със сяра за една вегетация е 0.5-2.0 кг/дка (S). Сярата е необходима за усвояването на азота, за синтезирането на аминокиселини (метионин, цистеин и други) и протеините. Сярата е важна за фотосинтезата и за устойчивостта на ниски температури. Сярата е важна за процеса на нитрат редуктазата, при който нитратният азот се превръща в аминокиселини. Сярата е необходима за синтеза на витамини. При недостиг на сяра обикновено по най-младите листа се появява общо изсветляване и пожълтяване, в някой случаи и по по-старите листа. Растенията стават по-дребни. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

6.Калций.

Калцият увеличава сухото вещество, рандеманът на цветовете и листата при изсушаване и прави растенията по-устойчиви на стрес (засушаване, високи и ниски температури), болести и неприятели. Калцият заедно с калият и магнезият неутрализира органичните киселини, които се образуват в клетките при клетъчният метаболизъм. Подобрява усвояването на други хранителни елементи от корените и транспорта им в растението. Калцият е необходим за изграждането на клетъчните стени и за нормалното делене на клетките. При недостиг на калций  най-младите листа стават по-дребни и по-светли на цвят, корените и растението растат много бавно. При сериозен недостиг на калций, може корените да станат кафяви или черни на цвят и растежните точки на растението да загинат. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita REXOLIN Ca 10.

7.Бор.

Борът е много важен за растежа, развитието на корените и за формирането на цветовете. Борът е важен за стабилността на клетъчната мембрана. Борът е нужен за транспорта и усвояването на калцият в растението. Борът подобрява устойчивостта на растенията на стрес, по-гъсто засаждане и на някой болести и неприятели. Пиложението на бор е важно на алкални почви. Симптомите на недостиг на бор се появяват първо по растежните точки, те стават кафяви (или черни) и изсъхват, долната част на стъблото може да покафенее и да стане куха, намалява броят на цветовете, във вътрешността на луковицата може да се появят кафяви некрози. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraLiva NITRABOR и Епсо Микро Топ.

8.Манган.

Манганът увеличава броят на цветовете и сухото вещество в листата, което подобрява рандеманът при преработката им. Приложението на манган е важно на алкални почви. Мангана участва във важни процеси в растението, като фотосинтезата, дишането и усвояването на азота. Мангана е важен за растежа на корените, устойчивостта на коренови болести и неприятели. Недостига на манган води до междужилкова хлороза по най-младите листа (жълти листа със зелени проводящи съдове). Растежа е ограничен и забавен, растенията са чувствителни на стрес, болести и неприятели. Подходящи торове са YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL, YaraVita MANTRAC PRO и YaraVita REXOLIN Mn 13.

9.Молибден.

Молибдена стимулира производството на цветове, нужен е за усвояването на азота и за опрашването на цветовете. Приложението му е важно на кисели почви. Молибдена е важен компонент на два ензима в растението - нитрогеназа и нитрат редуктаза. При растенията с недостиг на молибден растежа е намален, най-младите листа стават бледи и повяхват. Намалява се образуването на цветове. Листата издребняват, стават по-тесни и се деформират. По краищата на листата се появява първо хлороза, а после краищата на листата изсъхват. Подходящи торове са YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO.

10.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, за подобряване на вкореняването и усвояването на минералните хранителни вещества подходящ тор е YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, Кънтент, Анимейт и ЮСБ 20-20.

Нагоре