синя крива

БРОКОЛИ, КАРФИОЛ, БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ, КИТАЙСКО ЗЕЛЕ, ГЛАВЕСТО ЗЕЛЕ И ДР.

Торене на зелеви-броколи, карфиол, брюкселско зеле, китайско зеле, главесто зеле, червено зеле и др.

recommendation image

I.Зелеви култури.

Зелевите култури са много важни за изхранването на човечеството. Консуматорите търсят стандартни продукти с постоянен вкус, качество, с еднаква големина, форма, цвят, без повреди от болести и неприятели. Целта на фермерите е максимален добив с разумни разходи. Интереса на потребителите е да получат качествени продукти на приемлива цена. Тези цели може да бъдат постигнати с добро познаване на храненето на растенията и правилна програма за торене. Важни инструменти за съставяне на добра програма за торене са почвените и листните анализи.

1.Броколи и карфиол.

 Карфиол и броколи в света се произвеждат на 10 милиона декараНай-големите производители на карфиол са Китай, Индия, Испания, Италия и Франция. САЩ е най-големият производител на броколи. Други големи производители на броколи са Еквадор, Испания и Полша. Средният добив от броколи и карфиол е 1.8-2.5 т/дка. Максималният възможен добив е 3.1 т/дка. Броколито е древна култура с произход Азия. Броколито е богато на бета-каротени, витамини С и К и фибри. Зелевите култури съдържат фитохимикали, с противовъзпалително и антиоксидантно действие при хората, те стимулират имунитета и предпазват хората от някой сериозни заболявания. Броколито предпочита рН 6.0-7.5. Броколито е устойчиво на ниски температури и предпочита хладният климат 15-20 градуса Целзий. Броколито се развива добре на дренирана и богата на органично вещество почва. Броколито има плитка коренова система, затова трябва да внимаваме при обработките и приложението на хербициди. Карфиолът е чувствителен на температурен стрес. Карфиола произлиза от Азия и се ползва още от древността. Карфиолът предпочита рН 6.0-7.0, добре дренирани почви, богати на органично вещество и температури 15-20 градуса Целзий. Карфиола има плитка коренова система и изисква внимание. Карфиола е много полезна храна за хората съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Броколито и карфиола са чувствителни на засоляване.

2.Зеле.

Зелета се отглеждат в над 150 страни по света на около 32 милиона декара. Китай е най-големият производител на зеле в света. Други големи производители на зеле са Индия, Русия, Япония, Южна Корея и Украйна. Средният добив от зеле в света е 2-6 т/дка. Максималният възможен добив от зеле е около 11 т/дка. Главестото зеле предпочита рН 6.0-7.5. Главестото зеле расте добре при хладен климат и добре дренирани почви богати на органично вещество. Зелето не обича засушаването, най-добре е да се полива, подходящо е поливане и торене с капково напояване. Зелето страда при температури над 28 градуса Целзий, зелето не се поврежда сериозно при температури под 4 градуса Целзий. Зелето предпочита температури 6-27 градуса Целзий. Зелето е много полезна храна за хората съдържа витамини (B,C и K) и минерали (калций, калий, магнезий, манган, цинк и други). Консумацията на зеле предпазва хората от някой заболявания на храносмилателната система, зелето съдържа вещества, които детоксикират организма и пречистват черният дроб. Зелето е известно още от древността от поне 4000 години, предполага се че произлиза от Европа. Зелето е средно чувствително на засоляване. Зелето не умира при засоляване, но при наличие на засоляване главите на зелето не стават тежки и стегнати, а отпуснати и рехави.

 Балансираното хранене на зелевите култури ни помага да произведем стандартна продукция, с добро качество и добив, устойчива на съхранение и транспорт. Изключително важен е баланса между азота, калият, калцият и магнезият.

I.Повреди по зелето в резултат на неправилно хранене:

1.Некрози от недостиг на бор и калций.

Всички зелеви култури са чувствителни на некрози от недостиг на бор и калций. Като резултат се получават стъклени, кафяви или черни петна по повърхността или във вътрешността на зелевите. Петната са неприятни на вкус, влошават търговският, външният вид и устойчивостта на съхранение на зелевите. Тези петна може да бъдат причинени не само от недостиг на бор и калций в почвата, а и на дисбаланс на хранителни вещества, неправилно поливане и депресирано развитие на кореновата система. Атмосферната влага има силно влияние върху появата на некротични петна, тъй като усвояването на калцият и бора се влияят силно от транспирацията (за придвижване от корените по проводящите тъкани), но за придвижването вътре в растенията до тъканите в главата със слаба транспирация е нужна висока атмосферна влажност. Затова промените във влажността през деня и нощта стимулират усвояването на борът и калцият и подобряват качеството на зелевите култури. Некрозите от недостиг на бор и калций се проявяват различно при зелевите култури и са резултат от разрушаване на растителните клетки и тъкани. При главестите зелета некрозите се появяват по вътрешните слоеве на главата, варирайки от тясна зона по краищата на един-два листа до по-големи зони. При китайското зеле първоначалните симптоми са малки черни петна по краищата на листата, които постепенно се разширяват към съседните тъкани, които стават тъмни или черни на цвят. При карфиола тъканите около краищата на листата постепенно изсъхват и са с хартиена текстура. Младите листа са некротични и деформирани и трябва да бъдат премахнати от главата при прибиране на реколтата, за да не влошат търговският вид и трайността на карфиола. За да избегнем некрозите трябва да имаме добро торене с бор и калций. Друга причина за некрозите може да бъде предозирането на калиевите и амониевите торове. За преодоляване на този проблем се тори почвено и листно с калций. Когато торенето с азот не е балансирано с калиево и калциево торене се получават физиологични повреди, като кухо стъбло и некрози. Излишъкът на азот може да увеличи чувствителността на болести и на насекоми - въшки, цикади, бълхи, нощенки и други, при съхранение се увеличава вероятността от развитие на гниене, черни петна по дръжките и обезцветени петна по тъканите.

2.Кухо стъбло.

Кухото стъбло е физиологична повреда по зелето, карфиола и броколито резултат от недостиг на калций и бор и предозиране на азот. При климатични условия с топло време и обилно поливане/валежи калцият и борът се разреждат в младите тъканите, клетъчните стени не са достатъчно здрави и еластични, което води до разкъсване на клетки и напукване на стъблото.

3.Черни дръжки.

Черна дръжка или черна централна нерватура е вътрешна повреда по зелето, появява се когато главата започва да зрее. От долната страна дръжките на листата и проводящите съдове стават тъмно сиви или черни. Петната започват от точката, където дръжките на листата се свързват със сърцевината и се разрастват от вътрешността към краищата на листата. засегната зона може да бъде много ограничена или може да се разшири до 5-8 см по продължението на проводящите съдове. Тази повреда е резултат от изтичане на цитоплазмата в паренхимните клетки. Причина е небалансираното торене с калий и фосфор. Получава се при високи нива на фосфор и ниски нива на калий в почвата. Високи нива на азота може също да допринесат за проблема. Тези повреди стават по-видими по време и след съхранение.

4.Черни петна.

Много малки до средни обезцветени петна по дръжките и проводящите съдове на листата на зелевите. Най-значителни са повредите по зелето и стават видими след ниски температури на полето и след прибирането на презрели зелки. Тези симптоми се забелязват най-често след транспорт и складиране. Ниски температури на съхранение и след това внасяне в топло помещение засилват проблема. Небалансираното торене и особено предозирането на азот водят до този проблем. Балансирането на азота с калий намалява този проблем значително.

5.Пожълтяване и покафеняване на съцветията при карфиола и броколито.

Тази повреда също е резултат от небалансирано хранене на растенията.

II.Торене на зелевите култури.

1.*Примерна схема за торене на зелеви култури.

Фаза

Тор

Доза

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

20-50 кг/дка

14 дена след поникване/ разсаждане

YaraVita BRASSITREL PRO

100-300 мл/дка

20 дена след поникване/разсаждане

YaraVita NITRABOR

или

YaraBela SULFAN

15-30 кг/дка

Начало на завиване на зелките/ образуване на главите

YaraVita BRASSITREL PRO

100-300 мл/дка

Начало на завиване/залагане

YaraVita SAFE N 300

500-1000 мл/дка

*За конкретна професионална схема за торене на зелеви култури на базата на почвените, климатичните особености и вашите цели се свържете с нашите специалисти. За точна диагностика на зелевите се правят почвени и листни анализи.

III.Хранителни вещества за зелевите култури.

1.Азот.

Азота е фундаментален за постигане на високи добиви. Азота захранва развитието на културата. Добро снабдяване с азот на растението е нужно във фазата на развитие на покриващите/обвиващите листа, за да може да осигури достатъчно асимилати и хранителни вещества за зелката или главата. Нуждите от азот трябва да се балансират, за да се постигне добър размер на листата и качество особено при покриващите/обвиващите листа. Азота подобрява цвета на листното зеле, намалява повредата "кафява глава" при броколито, но твърде много азот може да намали съдържанието на сухо вещество в зелевите и да засили повредите от болести по време на складиране. Азота е необходим в по-големи количества и стимулира растежа и добива. Азота е нужен от 1.6 до 4.7 кг/тон продукция. Азота е ключов елемент на ензимите формиращи протеините, мембраните, хлорофила, витамините и другите градивни елементи на клетката. Това е много важно за растежа и развитието на културата. Азота е най-важният хранителен елемент при зелевите за постигане на високи добиви. Бързо растящите видове, като карфиол и броколи, се нуждаят от повече азот особенно през ранният растеж. В периода от 6 до 9 седмица от разсаждането пикът на усвояването на азот е 1.1 кг азот/дка на ден. Този период е най-подходящ за почвено подхранване с азот. За сравнение по- бавно растящите видове, като главестото зеле имат нужда от повече време, за да усвоят азота. По време на пика на растежа главестото зеле има нужда от 0.4-0.7 кг/азот на дка, но за по-дълго време от 7 до 12 седмици след разсаждане. Доброто ранно снабдяване с азот прави обвивните листа на зелевите по-силни, те са в състояние да поддържат по-наташният растеж с достатъчно асимилати, чрез преразпределяне на азота в новите тъкани, това води до повишаване на добива. Общото усвояване на азот от зелевите е 20-40 кг/дка, но при карфиола и броколито норми от 60 кг/дка азот вдигат добива без да страда качеството им, защото азота отговаря за баланса между вегетативният и репродуктивният им растеж. Ускорява развитието на карфиола и броколито, като скъсява периода необходим за достигане до продукция подходяща за прибиране и реализация. Карфиола и броколито се нуждаят от по-големи количества азот в началото при формиране на увивните листа и от по-умерено торене с азот след появата на съцветието. При оптимално хранене с азот се получават качествени, компактни глави на карфиола и броколито, намалява се и нежеланото ранно изцъфтяване. При броколи с добро азотно торене се подобрява и зеленият цвят на главите, предпазва се от физиологичното заболяване покафеняване на главите. Но предозирането на азота намалява съдържанието на сухо вещество и влошава устойчивостта на съхранение и транспорт. Добре е стартиращото торене да се направи с нитратен азот, какъвто е основно азота в YaraMila и YaraLiva. При недостиг на азот културата е силно вджуджена и видимо се развива много бавно. По-старите листа стават жълти и в последствие червени, като почервеняването започва от краищата на листата. Възможно е да се сбъркат със симптомите на недостиг на фосфор. За точна диагностика е нужен почвен или листен анализ. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraVera UREA foliar, YaraLiva CALCINIT и YaraTera KRISTALON син.

2.Калий.

Калият увеличава натрупването на биомаса, увеличава размера на зелките и главите. Калият трябва да се балансира с азота. Доброто хранене с калий прави главите и зелките по-стандартни и еднакви при прибиране на реколтата. Калият повишава разтворимите соли в зелевите и прави главите и зелките по-стегнати и здрави. Калият е нужен в големи количества, много често в по-големи количества от азота - 2.7-5.1 кг/тон продукция. Големи количества калий са нужни по-време на интензивният вегетативен растеж, но също така и по време на нарастването, изпълването на главите/зелките и зреенето на зелевите. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE, UNIKA KALI, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA SOP, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON бял, YaraVita UNIVERSAL BIO и YaraVita ZEATREL.

3.Фосфор.

Фосфорът е важен за развитието на корените и за ранното развитие на растенията. Въпреки, че зелевите култури са много ефективни в усвояването на ресурсите от фосфор в почвата, стартовото торене с малки количества фосфор е много важно. В началните етапи от развитието на зелевите култури корените им са малки и слаби, обикновенно почвата и водата са студени, което допълнително затруднява усвояването на фосфора, стартовото торене с фосфор е незаменим фактор за добива. Фосфорът е нужен 0.33-0.7 кг/тон продукция. В началото се прилага почвено, а после листно. Фосфорът е компонент на нуклеиновите киселини в РНК и ДНК и е незаменим за енергийният трансфер в растението. Това има съществено влияние върху добива. Рядко фосфорът е нужен в големи количества за зелевите. При нормална запасеност на почвата с фосфор, торене с 2.5-6 кг/дка фосфор (Р) е достатъчно, при нисък фосфор в почвата нормата се повишава. Стартиращото торене с фосфор увеличава добива и подпомага ранното развитие на зелевите при студено време и студена, влажна почва. При топло време зелевите усвояват по-лесно фосфора от почвата, когато ранният растеж съвпада с летните месеци. При студено време листното торене с фосфор съдържащи торове, като YaraVita FRUTREL подпомага развитието на зелевите. Симптоми на дефицит на фосфор по краищата на по-старите листа се появява червено оцветяване. Листата също са по-хрущящи, по-изправени и по-тъмно зелени. Забавя се развитието на корените и растенията. Добива пада. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, Yara POWER, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL и YaraVita UNIVERSAL BIO. 

4.Калций

Калцият осигурява добре развита и здрава вегетативна маса - листа, корени и стъбло. Калцият трябва да се подсигурява на растенията през цялата вегетация. Калциевото торене намалява повредите от болести, включително на гуша по зелето. Калцият е третият по важност елемент за зелевите и е нужен в големи количества - 2.2 - 2.4 кг/тон продукция. Най-много калций е нужен по време на интензивният вегетативен растеж, но и по време на нарастването на главите/зелките, тяхното изпълване и зреене. Необходимо е почвено и листно торене с калций. Калцият осигурява по-висок добив, качество, транспортабилност и съхраняемост на продукцията от зелеви. Изисква се постоянно торене с калций, за да се осигури достатъчно калций чрез транспирацията за нарастващите тъкани. Подходящи торове са: YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraBela SULFAN, YaraLiva CALCINIT, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL и YaraVita REXOLIN Ca 10.

5.Калций и бор.

Калцият и борът са изключително важни за подсигуряване на здрави и елестични клетки, така се намаляват повреди, като некрози, кухо стъбло и други влошаващи качеството и съхраняемостта на продукцията. Износ на бор 19 г/тон продукция. Подходящи торове за торене с бор са YaraLiva NITRABOR, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO и Епсо Микро Топ.

6.Магнезий, сяра и желязо.

Магнезият, сярата и желязото засилват фотосинтезната активност и водят до по-добър общ растеж на зелевите и постигане на по-високи добиви. Магнезият е необходим в по-малки количества, отколкото при други видове култури, нужен е от 0.1-0.3 кг/тон продукция. Износ желязо - 82 г/тон. Подходящи торове при железен дефицит са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13. При дефицит на сяра подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав. При дефицит на магнезий ползвайте торовете YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITER PRO, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ и YaraVita REXOLIN Mg 6.

7.Сяра.

Сярата е необходима за да получим по-вкусно и по-сладко зеле. Сярата прави зелето по-подходящо за готвене и преработка. Зелето става по-полезно за човешкото здраве. Усвояват се относително големи количества сяра. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

8.Мед.

Медта подобрява зелено-синият цвят на зелето и броколито. Износ 2.5 г/тон продукция. Подходящи торове са YaraVita REXOLIN Cu 15, YaraVita COPTRAC 500, Колосал и ЮСБ 20-20.

9.Молибден и цинк.

Молибдена и цинка увеличават съдържанието на захари и на витамин С в зелевите култури. Износ на молибден - 2 г/тон продукция. Цинк износ - 15 г/тон продукция. Подходящи торове за торене с молибден са YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO. Подходящи торове за торене с цинк са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

10.Манган.

Манган износ - 11 г/тон продукция. Подходящи торове за торене с манган са YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita MANTRAC PRO и YaraVita REXOLIN Mn 13.

IV.Износ на хранителни вещества по периоди:

Най-голямо количество - азот, калий и калций се усвояват от 40-тият до 60-тият ден от разсаждането на зелевите. Магнезият и фосфорът се усвояват почти равномерно през вегетацията, като фосфорът има леко нарастване пак от 40-60 ден след разсаждането, а магнезият от 50-70 ден от разсаждането.

Всички микроелементи играят важна роля при растежа на разсада, младите растения и листата на зелевите. Ключовите микроелементи за зелевите са желязо, бор, цинк и манган.

V.Особености на храненето на отделните зелеви култури:

Повечето зелеви култури изискват съотношение в тъканите на азот:калий - 1:1 или 1:1.5. Китайското зеле прави изключение изисква повече калий и фосфор, в съотношение с азота в сравнение с другите зелеви. Броколито иска по-високи количества магнезий в съотношение с азота сравнено с другите зелеви.

VI.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, за подобряване на вкореняването и по-добро усвояване на минералните хранителни вещества подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре