синя крива

ВИНКА

Торене на винка (катарантус, мадагаскарско цвете) - окрасна култура и суровина за лекарства

recommendation image

Терминът Винка обединява растения от семейство Олеандрови. Най-популярните видове винка в озеленяването са: Винка розеус (катарантус, Катарантус розеус, Мадагаскарско цвете, Мадагаскарска зеленика, Розова зеленика и др.), Винка майор (голям зим-зелен) и Винка майнор (зим-зелен). Винка майнор е многогодишно растение с произход от Европа и Азия, където се среща в див вид. Винка майор е многогодишно растение с произход Средиземноморието. Винка розеус е с произход от Мадагаскар (Африка), където се среща като див вид. Много видове винка са отровни, затова с тях трябва да се работи внимателно! Видовете винка съдържат много алкалоиди, от които се произвеждат лекарства. Винката е най-важната суровина за производство на противоракови лекарства за химиотерапия. В озеленяването Винка майор и Винка майнор се ползват, като покривно растение за полусенчести и сенчести участъци, в градини и паркове. Двата вида винка имат бели, светло сини, тъмно сини или виолетови венчелистчета на цветовете, а листата им биват светло зелени, тъмно зелени, жълти, изпъстрени с бяло, зелено и жълто. Винка розеус се ползва в озеленяването за оформяне на цветни петна в градини и паркове, за отглеждане в съдове, висящи кошници, за озеленяване на балкони и други. Винка розеус има цветове с венчелистчета оцветени в бяло, розово, червено, оранжево, виолетово, синьо и комбинация от два цвята. В озеленяването Винка розеус се отглежда, като едногодишно растение. Винка розеус е подходяща за озеленяване на слънчеви и сухи участъци, но може да се отглежда и на полусянка. Винка розеус цъфти през цялото лято до първите зимни студове. Основните типове Винка розеус според хабитуса на сортовете (хибридите) са бордюрна, пълзяща/каскадна и мини винка. Винка розеус предпочита умерено плодородна почва, интензивна светлина и добро проветрение. Оптималната реакция на субстрата, за отглеждане на винка в оранжерии, е от слабо кисела до неутрална (5.5-6.2). При алкално рН на субстрата или водата ще се наложи корекция с торове на недостизи на микроелементи. Винка розеус има нужда от топлина и светлина, за да развие здраво растение с добре развита коренова система. Винка розеус не понася задържане на влага по листата или преовлажняване на корените. За интензивно и качествено производство на Винка розеус е добре, температурата в оранжерията да се поддържа над 20 градуса Целзий. Винката се размножава със семена и резници. Семената на винката са дребни, сеят се плитко, поставят се в тъмно и влажно помещение при 100 % относителна влажност или в камера за поникване, поникват за 3-7 дни. За производството на бордюрна винка обикновено са необходими - 50-80 дни, а за каскадна винка в кошница - 50-110 дни. Времето за производство зависи от сортовите характеристики, търсеният размер и условията на отглеждане. Винка розеус не понася разкъсване на корените при разсаждане, затова с нея трябва да се работи внимателно. Винката е чувствителна на засоляване.

I.Торене на винка.

1.*Обща схема за торене на винка в оранжерии.

Фаза

Тор

Норма

От котиледони

YaraTera KRISTALON син

0.5 г/л вода

Същински листа до инициация на цветовете

YaraTera KRISTALON син

0.5-0.75 г/л вода

Веднъж на 15 дни

YaraLiva CALCINIT

0.5-0.75 г/л вода

От цветни пъпки

YaraTera KRISTALON бял

0.5-0.75 г/л вода

*Това е обща схема за торене на винка, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на винката.

Оптималната солева концентрация на субстрата за производството на Винка розеус, се движи в рамките на EС 0.5-1.8 mS/cm, в различните фази на развитието му. Винката е чувствителна на засоляване. За обогатяване на субстрата за отглеждане на винка с хранителни вещества подходящ торов продукт е YaraTera PG Mix.

1.Азот.

Азота е важен за доброто общо развитие и растеж на винката. Винката не понася високи нива на азот в субстрата. Симптомите на недостиг на азот са пожълтяване на по-старите листа, проводящите съдове на листата пожълтяват, а останалата част на листата остава зелена, забавя се развитието на културата. Подходящи торове са YaraVita SAFE N 300, YaraVera UREA, YaraLiva CALCINIT, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraMila COMPLEX, UNIKA KALI, YaraLiva NITRABOR и YaraLiva TROPICOTE.

2.Фосфор.

Фосфорът е нужен за доброто вкореняване и начално развитие и за образуването на повече цветни пъпки. Винката не понася високи нива на фосфор в субстрата. Високите нива на фосфор водят до изтегляне на клонките на винката. При недостиг на фосфор първо листата стават тъмно синьо-зелени, после листата стават светло зелени или жълти и започват да опадват преждевременно, по листата и стъблото може да се появят пурпурни нюанси. Подходящи торове са YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MKP, YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER и YaraMila STAR.

3.Калий.

Калият е важен за доброто общо развитие, вкореняването, обилният цъфтеж с качествени цветове и за устойчивостта на стрес, болести и неприятели. Симптомите на недостиг на калий започват от най-долните листа, листата се завиват надолу, появява се междужилкова хлороза, която преминава в некроза, листата изсъхват. Подходящи торове са YaraTera KRISTA SOP, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON син, YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE и UNIKA KALI.

4.Магнезий.

Магнезият е необходим за доброто общо развитие на растенията, за по-бързото вкореняване и ранно развитие на винката. Винката е чувствителна на недостиг на магнезий. При недостиг на магнезий по старите листа се появява хлороза, която започва от краищата на листата и прогресира навътре. Концентрирани магнезиеви торове, при нужда, се прилагат веднъж на 15-20 дни. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON син, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6 и YaraMila COMPLEX.

5.Калций.

Винката е чувствителна на недостиг на калций. При недостиг на калций новите и развиващите се листа се деформират, стават по-тесни от обичайното и се завиват надолу, появяват се некрози. Калциеви торове се прилагат профилактично, веднъж на  15-20 дни. Подходящи торове са YaraVita REXOLIN Ca 10, YaraLiva CALCINIT, YaraLiva TROPICOTE,  YaraLiva NITRABOR, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

6.Желязо.

Най-често срещаният проблем при винката е желязната хлороза. Недостига се проявява първо с хлороза по най-младите листа и постепенно обхваща цялото растение. Желязо съдържащи торове при нужда, се прилагат 1-2 пъти през вегетацията. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN E13 и Yara Vita Rexolin D12.

7.Манган.

Недостига на манган се среща рядко при винката. Симптомите са мътни листа, които стават по-късно хлоротични, цветовете, листата и растението издребняват. Подходящи торове са YaraVita MANTRAC PRO и YaraVita REXOLIN Mn 13.

8.Мед.

Недостига на мед се среща рядко при винката. Дефицита на мед се проявява с общо издребняване на растенията и промяна в цвета на най-младите листа, те стават синкаво-зелени и деформирани (тънки и удължени). Подходящи торове са YaraVita COPTRAC 500, Yara Vita REXOLIN Cu 15, Колосал и ЮСБ 20-20.

9.Бор.

При недостиг на бор развиващите се листа стават хлоротични, дебели и деформирани, заради скъсяването на междувъзлията на новият растеж, краищата на клонките изглеждат метловидни, пъпките изсъхват и опадват. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASITREL PRO, YaraVita FRUTREL и Епсо Микро Топ.

10.Цинк.

Недостига на цинк се среща рядко при винката. При недостиг на цинк новите листа издребняват и се деформират. Подходящи торове са YaraVita REXOLIN Zn 15, YaraVita ZINTRAC 700 и ЮСБ 20-20.

11.За преодоляване на стрес, подобряване на вкореняването и минералното хранене подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, ЮСБ 20-20, Кънтент и Анимейт.

Нагоре