синя крива

ДИВ КЕРЕВИЗ

Торене на див керевиз (див керевиз, френски магданоз, гурме магданоз) - подправка и лечебно растение

recommendation image

Дивият керевиз произлиза от Евразия. Познат е на хората още от древността. Дивият керевиз е едногодишно растение. Растението достига височина 30-90 см. Популярен е като подправка във френската кухня. Изсушеният див керевиз се добавя към много готови смеси от подправки. Ползва се при приготвянето на салати, омлети, супи, сосове, риба, морски дарове, пилешко месо, зеленчуци - моркови, картофи, тиквички и др., за овкусяване на сирена, масло, оцет, олио и други. Добавя се към края на приготвянето на ястието. Размножава се със семена. Купувайте семена само от сигурни източници (подхождайте внимателно към отглеждането му, тъй като има отровни видове, които му приличат). Сеитбената норма е 200-400 г/дка семена. Разсажда се на разстояние 20-30 см. Предпочита полусянка (може да расте на слънце и на сянка), влажна почва, богата на хумус и хранителни вещества, със слабо кисела до неутрална реакция. Дивият керевиз е готов за бране приблизително 40-60 дни след сеитбата. Може да се отглежда в неотопляеми оранжерии. Дивият керевиз издържа температури до минус 10 градуса Целзий. За да не образува твърде рано семена е добре да премахваме цветовете му. Цъфти през пролетта и лятото. Образува семена през лятото. Цветовете му са бели на цвят. Дивият керeвиз (френски магданоз, градински керевиз, гурме магданоз, магданоза на богатите, антрискус церефолиум и др.) е по-ароматен от обикновенният магданоз (има лек аромат на анасон и босилек). Дивият керевиз е богат на флавоноиди, витамини (витамин С, витамин А и др.) и минерали (желязо, магнезий, калций и др.). Дивият керевиз е от семейство Сенникоцветни. В народната медицина се ползва при стомашно-чревни неразположения, при високо кръвно налягане и други. Отглежда се в много страни за приготвяне на гурме ястия (Франция, САЩ, Германия, Великобритания, Австралия, Канада, Индия и др.).

I.Торене на див керевиз.

1.*Обща схема за торене на див керевиз.

Фаза

Тор

Норма на торене

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка (2 кг/100 кв.м) 

Височина 10-15 см

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка (2 кг/100 кв.м)

Височина 10-15 см

YaraVita UNIVERSAL BIO

300 мл/дка (30 мл/100 кв.м)

*Това е обща схема за торене на див керевиз, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на див керевиз в оранжерии на субстрат.

Фаза

Тор

Норма

Подготовка на торфената смеска

YaraTera PG Mix

2 г/л субстрат

7 дни след поникване

YaraTera KRISTALON жълт

2-3 кг/дка

14 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

21 дни след поникване

YaraLiva CALCINIT

3 кг/дка

28 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

35 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

42 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

49 дни след поникване

YaraLiva CALCINIT

3 кг/дка

56 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

*Това е обща схема за торене на див керевиз, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на див керевиз.

Съобразеното торене на дивият керевиз с незаменимите за растенията основни, секундерни и микроелементи, подобрява добива и качеството на подправката.

1.Азот.

Азота увеличава добива на цветове и семена. Азота увеличава и съдържанието на етерично масло в цветовете и семената. Азота увеличава периода на активен цъфтеж. Азота увеличава броят и размерът на цветовете, особено на вторичните клонки. Азота е важен за растежа и репродукцията на растенията. Азота участва в изграждането на хлорофила, аминокиселините и протеините. Азота е компонент на АТФ и ДНК. При недостиг на  азот най-старите листа стават жълти или оранжеви, хлорозата започва от върхът и краищата на листата, по-късно листата изсъхват. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът стимулира доброто вкореняване и цъфтежа. Фосфорът е необходим за нормалният растеж и зреене. Фосфорът играе важна роля в дишането, фотосинтезата, складирането и транспорта на енергия, деленето и растежа на клетките. При недостиг на фосфор най-старите листа стават първо тъмно синьо-зелени и след това жълти и изсъхват. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий.

Калият е важен за маслодайните и етерично-маслените култури. Калият увеличава значително височината на растенията, броят на разклоненията и цветовете, подобрява се рандеманът на цветовете, увеличава се сухото вещество, количеството на олиото и каротиноидите. Калият подобрява яркостта и интензитета на оцветяването на цветовете. Калият е незаменим хранителен елемент за растенията. Той катализира много ензимни процеси важни за растежа на растенията. Калият регулира отварянето и затварянето на устицата, важен процес за усвояването на въглероден двуокис (CO2), необходим за фотосинтезата. Калият е важен елемент в метаболизма, за синтеза на въглехидратите, транспорта на вода по ксилема и удължаването на клетките. Калият е най-многобройният катион в клетъчната цитоплазма и вакуолата, играе важна роля за клетъчният тургор. Най-важната роля на калият е функционална,  увеличаване и стимулиране на добива и устойчивостта на биологичен (болести, неприятели и други) и абиотичен (засушаване, топлинен стрес и други) стрес. При недостиг на калий краищата на листата стават по-светло зелени, след това жълти, а по-късно кафяви и некротират. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita UNIVERSAL BIO.

4.Магнезий.

Магнезият увеличава добива от цветове и семена. Магнезият е градивна единица на хлорофила и е важен за фотосинтезата. Магнезият е носител на фосфора в растението, необходим е за деленето на клетките и за формирането на протеини. При недостиг на магнезий се появява хлороза по най-старите листа. Подходящи торове са YaraVita ZEATREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Mg 6, Кизерит, Епсо Топ и Епсо Микро Топ.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре