синя крива

ДИВ ЛЕН

Торене на див лен (камелина) - техническа култура за производство на масло

recommendation image

Дивият лен произлиза от Евразия. Дивият лен е познат на хората още от каменната ера, древните римляни са го ползвали в домакинствата си и като козметичен продукт. Див лен (камелина, камелина сатива, камелина пилоза, немски сусам, злато на удоволствието, сибирско масло, холандски лен, голямосеменен псевдо лен, псевдо лен и др.) е едногодишно растение. Дивият лен достига височина 40-100 см. Цветовете на дивият лен са оцветени в гамата на жълтото и жълто-зеленото. Семената съдържат протеини, мазнини, витамини (витамин Е и др.) и минерали (желязо, цинк, манган, фосфор, калций, мед и др.). Съдържанието на олио в семената е 35-45 %. Олиото на дивият лен съдържа антиоксиданти. Дивият лен се ползва за производство на фураж, храни за хората, биогориво (за самолети, военна техника и др.), масло за кандила, бои, лубриканти, сапуни и други. В народната медицина се използва за третиране на  повърхностни наранявания, изгаряния, възпаления на очите, стомашно-чревни неразположения, общ тоник и други. Дивият лен е от семейство Кръстоцветни. Дивият лен толерира засушаване и ниски температури, но дава по-висок добив при благоприятни условия. Дивият лен е чувствителен на засоляване. Дивият лен се размножава със семена. Сеитбената норма е 250-600 г/дка. Семената се сеят през пролетта, когато температурите на почвата са достигнали 10 градуса Целзий. Дивият лен е подходящ за отглеждане, като първа или втора култура. Дивият лен пониква при ниски температури и младите растения са устойчиви на температури до минус 12 градуса Целзий. За отглеждането на див лен са необходими приблизително три месеца. Прибирането на семената става през лятото, когато 50-75 % от шушулките са кафяви на цвят. Средният добив от семена е 40-300 кг/дка, 10-70 кг/дка масло. Страни по-големи производители на див лен са САЩ, Канада, Великобритания, Румъния, Китай, Украйна, Русия, Германия, Австрия, Полша, Молдова, Финландия, Словения, Индия и други.

I.Торене на див лен.

1.*Обща схема за торене на див лен.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

или

YaraMila TRIPLE

20 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraBela SULFAN

или

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraLiva BRASSITRELPRO

200 мл/дка

*Това е обща схема за торене на див лен, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на див лен.

Нормата на торене с азот е 5-10 кг/дка (N), с фосфор 2-4 кг/дка (P2O5) и 3-5 калий кг/дка (K2O). Дивият лен е отзивчив на торене със сяра и бор съдържащи торове.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре