синя крива

ЖЪЛТ МАК

Торене на жълт мак (глауциум флавум, жълта папаронка, жълт рогатец)-суровина за лекарства, козметика

recommendation image

Жълтият мак е важно лечебно растение, познато на хората от древността. Жълтият мак е суровина за лекарства, козметика и хигиенни продукти. Жълтият мак е популярна окрасна култура. От жълтият мак се произвеждат лекарства и хранителни добавки (с общо възстановяващо, успокоително, противовъзпалително действие, за подтискане на кашлицата, лечение на брадавици и други). Жълтият мак е част от народната медицина на Балканите и Северна Африка. Жълтият мак е отровно растение. Не прибягвайте до самолечение с билки. Винаги се обръщайте към компетентни лица с медицинско образование. Български учени първи са започнали да изследват състава и лечебните свойства на жълтият мак, в момента се провеждат научни изследвания в цял свят. Жълтият мак е много подходящ за употреба в озеленяването, дава усещане за екзотична нотка, има красиви, топли и ярки цветове. Жълтият мак може да бъде включен в билкови, модерни, градски, хотелски, офис градини и други. Жълтият мак расте добре близо до морето. Подходящ е за озеленяване на стръмни брегове, дюни, алпинеуми и други. Жълтият мак е добро покривно растение. Достига височина 30-100 см. Цъфти през късна пролет, лятото и началото на есента. Цветът на жълтият мак е ярко жълт или оранжев. Жълтият мак е вечно зелено растение. Жълтият мак е от семейство Макови. С цел получаване на необходимите планирани количества, с постоянни показатели и контролирано качество и за да предпазим жълтият мак от изчезване в дивата природа, се преминава от събирателство към културно отглеждане. Жълтият мак е защитен вид в България. За суровина и като билка се използва цялото растение (семена, цветове, стъбла, листа и корени). От семената се получава олио и етерично масло. Жълтият мак предпочита слънчеви терени и оцедливи почви. Жълтият мак се размножава със семена. Жълтият мак се самозасява в градината. Семената може да се засеят директно на постоянно място или първо да се произведе разсад. Семената се засяват през пролетта или есента. Стратификацията повишава кълняемостта на семената. Жълтият мак е толерантен на засушаване. Жълтият мак е двугодишно или многодишно растение. Жълтият мак произлиза от Евразия и Африка. Жълтият мак е студоустойчиво растение. Създадено насаждение от жълт мак за суровина може да се експлоатира 1-3 години. Може да се прибира само откос от надземната маса или целите растения заедно с корените. В някой страни се събират семената за добиване на масло. Средните добиви варират - 200-1500 кг/дка свежа надземна маса за един сезон. Правят се 1-2 коситби за една година. Създадени са все още ограничен брой сортове жълт мак. Селекционерите работят върху създаването на по-продуктивни сортове, с постоянни характеристики. Жълтият мак съдържа алкалоиди. Използва се за добиване на глауцин. Създадени са сортове със по-високо съдържание на глауцин.

I.*Торене на жълт мак.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

30-40 кг/дка

Поникване и поява на същински листа

YaraVita UNIVERSAL BIO

300-500 мл/дка

Височина 10-15 см

YaraLiva TROPICOTE

20-30 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraVita BRASSITREL PRO

200 мл/дка

*Това е обща схема за торене на жълт мак, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

I.Хранене на жълт мак.

Съобразеното торене на жълтият мак води до повишаване на добива от зелена маса, повишаване на качеството на суровината и на крайният продукт. Жълтият мак е чувствителен на недостиг на азот, фосфор, калий и сяра. Маковите растения са чувствителни на недостиг на секундерните елементи - магнезий и калций и на микроелементите - бор, молибден, мед и манган.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре