синя крива

ЗЮМБЮЛ, ЛАЛЕ, НАРЦИС

Торене на пролетни луковични цветя - зюмбюл, лале и нарцис - окрасни култури и суровини за лекарства

recommendation image

Лалето, нарциса и зюмбюла са най-популярните пролетни луковични цветя. Те са страст и хоби на много хора по света. Различните сортове и хибриди имат особености. Когато отглеждаме луковичните растения професионално, трябва да се информираме от доставчиците на посадъчният материал за техните специфични изисквания към дължината на деня, температурите, субстрата, храненето, влагата и растителната защита.

Лале

Лалето е многогодишно луковично растение. Произхода на лалето е от Европа, Азия и Африка. Родът лале включва много видове. Лалето е от семейство Кремови. Лалето е от едно семейство с момината сълза, крема и други растения. Селекцията е създала лалета с най-разнообразни цветове на листата и венчелистчетата, с различни размери и форми (мини, средни и гигантски лалета), с прости и кичести цветове, с гладки и назъбени краища на венчелистчетата. Венчелистчетата на лалетата са едноцветни или пъстри в нюансите на бялото, слонова кост, жълто, оранжево, розово, лилаво, червено, синьо, зелено и почти черно. Листата на лалетата са едноцветни и пъстри в гамата на зеленото, жълтото,  бялото, червеното и кафявото. Лалетата са много важна част от историята и традициите на Холандия. Лалетата са национално цвете на Холандия, Турция и Унгария. В езика на цветята лалето означава благородство,  забравена любов, просперитет, благотворителност, любов, грация, прошка, радост, светлина и  семейна обич. Страни големи производители на лалета са Холандия, Германия, Франция, Япония, Полша,  Нова Зеландия, Канада, Тайван, Италия, САЩ, Китай, Чили и други. В света лалета се отглеждат на площи от приблизително 1 милион декара. Лалето е ядливо растение от него се приготвят ястия, като луковици пълнени с риба или пиле, салата от луковици с фасул и други. Луковиците се белят и се премахва вътрешността им. От венчелистчетата на лалетата се приготвят салати. Листата на лалето се ползват, като билка за успокояване на обриви и ухапвания от насекоми. Най-добре е лалетата да се засадят в градината и в съдовете за отглеждане през есента. Лалетата може да се отглеждат на полето и в оранжерии и на хидропоника. Лалетата се ползват в озеленяването за оформяне на цветни петна и за рязан цвят. Лалетата може е да се форсират във вода или в субстрат, след като са преминали яровизация. Лалетата са много пластични и могат да се отглеждат при разнообразни условия. Лалетата предпочитат богата на органично вещество, добре дренирана почва, с достатъчно пясък и слабо кисела до неутрална реакция (pH 6-7). При професионално отглеждане се препоръчва сеитбооборот на 5 години. Живота на лалетата във вазата е 4-15 дни (за удължаване на живота на лалетата във вазата, се ползват специализирани продукти, които се разтварят във водата).

Нарцис

Нарцисът е многогодишно луковично растение. Родът Нарцис обединява много видове. Нарцисът е от семейство Кокичеви. Нарцисът е от едно семейство с амарилиса, кокичето, блатното кокиче и други растения. Нарцисите произлизат от Европа и Африка. Венчелистчетата на нарцисите биват прости и кичести, едноцветни и пъстри в гамата на бялото, жълтото, розовото и оранжевото. Нарцисът е национално цвете на Уелс. Нарцисът се отглежда основно, като декоративно растение в озеленяването за оформяне на цветни петна в градината, в съдове, за форсиране и за рязан цвят. Нарцисът е медицинско растение. Нарцисите предпочитат добре дренирана почва, със слабо кисела до неутрална реакция (pH 6-7). Някой сортове нарциси предпочитат неутрална до слабо алкална реакция (рН 6.5-7.5). При професионално отглеждане се препоръчва сеитбооборот на 5 години. Нарцисът е национално цвете на Уелс. Нарцисът е цвете на зодията Дева. В символиката на цветята нарцисът е символ на успеха, богатството, пролетта, обновлението, щастието, късмета, вдъхновението, творчеството, жизнеността, прошката, спомените и надеждата. Нарцисът се използва в окрасата за Великден, като послание на прераждането. В Китай нарцисът е символ на "добър късмет". Живота на нарциса във вазата е 4-15 дни (за удължаване живота на нарциса във вазата, се ползват специализирани добавки, които се разтварят във водата).

Зюмбюл

Зюмбюла е многогодишно луковично растение. Родът Зюмбюл обединява  много видове. Зюмбюла е от семейство Зайчесянкови. Зюмбюла е от едно семейство със зайчата сянка, аспержата и други растения. Зюмбюлът произлиза от Средиземноморието и Азия. Цветовете на зюмбюла са бели, сини, лилави, жълти, червени, розови и оранжеви. Зюмбюлът е популярен за оформяне на ранни пролетни цветни петна в озеленяването, за отглеждане в съдове, за форсиране и за рязан цвят. Зюмбюлът вече не се използва, като медицинско растение. Зюмбюлът предпочита богата, добре дренирана почва, със слабо кисело до неутрална реакция (pH 6-7). При професионално отглеждане се препоръчва сеитбооборот на 5 години. Зюмбюла в езика на цветята е символ на искреността, спортните занимания, ревността, желанието за почивка, обичта, прибързаността и други. Живота на зюмбюла във вазата е 3-15 дни (за удължаване живота на рязаният цвят във вазата, се ползват специализирани добавки, които се разтварят във водата).

I.Торене на луковични пролетни цветя:

1.*Обща схема за торене на лалета, зюмбюли и нарциси отглеждани на открито.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

50-60 кг/дка

След поникване

YaraLiva NITRABOR

20-30 кг/дка

*Това е обща схема за торене на лалета, зюмбюли и нарциси, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на лалета, зюмбюли и нарциси отглеждани в субстрат в оранжерии.

Фаза

Тор

Норма

Подготвяне на субстрата

YaraTera PG Mix

0.5 кг/куб.м.

Поникване

YaraTera KRISTALON бял

0.5 г/л вода

14 дена по-късно

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

*Това е обща схема за торене на лалета, нарциси и зюмбюли, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на луковичните пролетни растения - лале, нарцис и зюмбюл.

И трите пролетни луковични растения имат високи изисквания към храненето с калий. Балансираното торене увеличава броят и размерът на цветовете, намалява абортирането на цветове, удължава периода на цъфтеж и прави цветовете по-трайни. При недостатъчно или едностранчиво азотно торене, цъфтежа на луковичните се забавя значително, качеството на цветовете пада драматично. Адекватното комплексно торене прави луковичните по-устойчиви на болести и неприятели. Може да обогатим субстрата за отглеждането им с PG Mix - 0.5-0.8 кг/куб.м. субстрат. Солевата концентрация на субстрата трябва да бъде ЕС 0.5-0.8 (При хидропоника 1.0-1.5 mmhoS/cm2). В градината, за да получим по-добри резултати от отглеждането на лалетата, нарцисите и зюмбюлите, може да наторим площта с YaraMila COMPLEX - 0.5-1.0 кг/100 кв.м.

1.Азот.

Азотното торене е важно за общото развитие на луковичните растения, увеличава размера на луковиците и на цветовете. Норма на торене с азот е 7-15 кг/дка (N). Максималната норма на азотно торене е 15-20 кг/дка. Азотното торене се разделя на 2-3 приложения - предсеитбено и след поникване. При фертигация или хидропоника азота се прилага по рецепта. Недостига на азот води до хлороза на листата - светло зелена или жълта, дребни листа и забавяне на цялостното развитие на растенията. При недостиг на азот, при производството на луковици, размерът на луковиците се намалява, скъсява се дължината на дръжката и големината на цвета пада, цъфтежа се забавя, от най-дребните луковици излизат единични листа и няма цвят. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON червен, YaraLiva CALCINIT, YaraTera KRISTA K, UNIKA KALI, YaraMila COMPLEX, YaraLiva NITRABOR и YaraLiva TROPICOTE.

2.Фосфор.

Фосфорното торене подобрява и ускорява, общото развитие на растенията и вкореняването им, прави луковиците по-здрави и подобрява качеството на цветовете. Норма на торене с фосфор е 3-7 кг/дка (P2O5). Фосфорът се прилага или еднократно предсеитбено при полско отглеждане или при фертигация (хидропоника) по рецепта. Недостига на фосфор води до преждевременно изсъхване на растенията. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE и YaraMila STAR.

3.Калий.

Калиевото торене подобрява и ускорява общото развитие на растенията, прави луковиците по-здрави и подобрява качеството и трайността на цветовете. Увеличава устойчивостта на растенията на абиотичен и биотичен стрес. Норма на торене с калий е 5-15 кг/дка (K2O). Максималните норми на торене с калий са 15-20 кг/дка (K2O). Калият се прилага или еднократно предсеитбено при полско отглеждане или при фертигация (хидропоника) по рецепта. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA SOP, UNIKA KALI, YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER и YaraMila TIGER.

4.Магнезий.

Магнезият е важен за добрата фотосинтеза и за общото развитие на луковичните растения. Недостига на магнезий води до хлороза при луковичните растения. Нормата на магнезиевото торене е 2-4 кг/дка (Mg). Подходящи торове са YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON оранжев, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, Кизерит, YaraVita REXOLIN Mg 6 и YaraMila COMPLEX.

5.Калций.

Луковичните растения са много чувствителни на недостиг на калций. Калциевото торене е много важно, когато отглеждаме лалета, нарциси и зюмбюли за рязан цвят. Калцият прави луковиците по-трайни при съхранение и транспорт. Калцият подобрява устойчивостта на растенията на абиотичен и биотичен стрес. При недостиг на калций рязаният цвят от лукови става нетраен във вазата, не понася съхранение и транспорт. При форсиране на луковици с недостиг на калций, стъблото на цветовете изсъхва и поляга. дефицита на калций се проявява с кухо стъбло и луковица, тъмни петна в стъблото и луковицата,  изсъхване и потъмняване на корените. Подходящи торове са YaraLiva CALCINIT, YaraVita REXOLIN Ca 10, YaraLiva TROPICOTE и YaraLiva NITRABOR.

6.Микроелементи.

1.Бор.

Луковичните са чувствителни на недостиг на бор. При недостиг на бор рязаният цвят от луковични става нетраен във вазата, не понася съхранение и транспорт. Борното торене увеличава броят и размерът на луковиците, при направлението за производство на луковици. При форсиране на луковици с недостиг на бор за цвят, се получават некачествени цветове, при сериозен недостиг стъблото се пречупва и цвета пада. При недостиг на бор стъблото на цветовете се нацепва, връхчетата на корените и младите тъкани некротират. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, Епсо Микро Топ, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita BORTRAC 150.

2.Цинк.

Недостига на цинк се среща по-рядко при луковичните растения. В алкална среда може да се появи недостиг на цинк. Недостига на цинк води до хлороза при луковичните растения. Подходящи торове са YaraVita REXOLIN Zn 15, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita ZINTRAC 700 и ЮСБ 20-20.

3.Желязо.

Недостига на желязо се среща по-рядко при луковичните растения. В алкална среда може да се появи недостиг на желязо. Недостига на желязо води до хлороза при луковичните растения. Подходящи торове YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

4.Манган.

Недостига на манган се среща по-рядко по луковичните растения. В алкална среда може да се появи недостиг на желязо. Недостига на манган води до хлороза при луковичните растения. Подходящи торове са YaraVita MANTRAC PRO, YaraVita REXOLIN Mn 13, YaraVita BRASSITREL PRO и Епсо Микро Топ.

5.За подобряване на вкореняването, за преодоляване на стрес и за подобряване на минералното хранене подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, ЮСБ 20-20 и Интенс.

Нагоре