синя крива

ИМПАТИЕНЕС

Торене на импатиенс (циганче) - окрасна култура

recommendation image

Общото име импатиенс (циганче) включва различни видове. Импатиенса е едно от най-популярните едногодишни  и многогодишни видове растения, отглеждани за озеленяването на паркове, градини, помещения и тераси. Импатиенса е от семейство Слабоногови. Смята се че импатиенса е с произход от Африка. В цветарството има два основни типа импатиенс Нова Гвинея и обикновен градински импатиенс - Импатиенс Валериана. Импатиенса има огромен потенциал за образуване  на цветове и за формиране на декоративни цветни петна, както на слънчеви терени, така и на полусянка. Импатиенса цъфти през цялото лято до първите зимни студове. Цветовете на импатиенса могат да бъдат прости и кичести, едноцветни и пъстри, в бяло, розово, оранжево, червено и виолетово. Обикновено импатиенса достига височина 15-60 см. Импатиенса предпочита богати на хранителни вещества и хумус почви с добър дренаж и аерация, със слабо кисела реакция (рН 5.5-6.5). Импатиенса се развива най-добре при температури 15-30 градуса Целзий. Импатиенса изисква постоянна влага и трябва да се полива редовно. Импатиенса изисква редовно торене. Импатиенса може да се размножава със семена или резници. Резниците за вкореняване на импатиенс трябва да имат 2 напълно развити и 3-4 неразвити листа,  с размер 7-15 см. По време на вкореняването температурите през нощта трябва да бъдат 20-22 градуса Целзий и през деня 22-24 градуса Целзий. През деня трябва да се осигури мъглообразуване. За домашни нужди резниците на импатиенса, може да се вкоренят и в съд с вода. Резниците ще се вкоренят и ще бъдат готови за разсаждане след 20-30 дни. За производство на импатиенс до реализацията му на цветният пазар са необходими  приблизително 45-75 дни. Семената на импатиенса са дребни и се сеят плитко, добре е да бъдат покрити със стъкло или пластмасово фолио за поддържане на постоянна влажност, докато поникнат. Семената може да се сложат и в камера за поникване. Семената поникват за около 14 дни. Оптималните температури за поникване на семената са 20-26 градуса Целзий. Растенията ще бъдат готови за пазара или за разсаждане след 35-45 дни. Импатиенса е много чувствителен на засоляване и висока солева концентрация. Импатиенс Балсамина е с произход Азия и се ползва, освен, като декоративно растение и като билка, суровина за лекарства и хранителни добавки. В езика на цветята импатиенса е символ на майчината любов, на Дева Мария и други. Ядливите сортове на импатиенс валериана, в някой страни се консумират, като кулинарно цвете. Цветовете се ползват за декорация на ястия и коктейли. Консумирайте ядливият импатиенс, внимателно и след консултация с компетентен специалист.

 I.Торене на импатиенс (циганче).

1.*Обща схема за торене на импатиенс (циганче).

Фаза

Тор

Норма

След вкореняване на резниците

или образуване на котиледони

YaraTera KRISTALON син

0.5-0.7 г/л вода

От поява на 2-3 същински листа

до инициация на цветовете

YaraTera KRISTALON син

0.5-0.7 г/л вода

Цветни пъпки

YaraTera KRISTALON бял

0.5-0.7 г/л вода

*Това е обща схема за торене на импатиенс, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на импатиенс.

За да се развива добре в градината или в съдовете на терасата импатиенса трябва да се тори на всеки 10 дена. При недостатъчно хранене листата пожълтяват и растението не цъфти. Импатиенса не трябва да се тори с торове с високо азотно съдържание. Оптималната солева концентрация е приблизително ЕС 0.75 mS/cm. Торов продукт подходящ за обогатяване на субстрата за отглеждане на импатиенс е YaraTera PG Mix.

1.Азот.

Азотното торене е необходимо за нормалното развитие на импатиенса. Предозирането на азотното торене, засилва вегетативното развитие и намалява цъфтежа. Излишъкът на азот води до удължаване на междувъзлията, цъфтежа се забавя и зелените листа стават твърде многобройни. Азотното торене трябва да се балансира с фосфорно и калиево торене. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraLiva CALCINIT, YaraTera KRISTA K, UNIKA KALI, YaraLiva TROPICOTE и YaraLiva NITRABOR.

2.Фосфор.

Фосфорното торене е необходимо за доброто вкореняване, за по-ускореното начално развитие на импатиенса и за залагането на цветовете. Импатиенса не понася торове с високо фосфорно съдържание. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraMila COMPLEX, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER и YaraMila STAR.

3.Калий.

Калиевото торене е необходимо за доброто вегетативно развитие, за обилният цъфтеж и за по-интензивните цветове на венчелистчетата. Доброто хранене с калий прави растенията на импатиенса по-устойчиви на болести и неприятели. Подходящи торове са YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA SOP, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraMila COMPLEX, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER и UNIKA KALI.

4.Магнезий.

Импатиенса е чувствителен на недостиг на магнезий. Магнезият е нужен за изграждането на хлорофила, за протичането на фотосинтезата, за усвояването на фосфора и за други важни процеси в растителният организъм. Подходящи торове са YaraTera KRISTALON син, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON оранжев, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, Кизерит и YaraMila COMPLEX.

5.Калций.

Импатиенса е чувствителен на недостиг на калций. Калцият е нужен за деленето и удължаването на клетките, за изграждането на клетъчните стени, за усвояването и метаболизма на нитратите, за активността на ензимите и за метаболизма на скорбялата. Калцият е нужен за доброто качество, транспортабилност, съхраняемост и по-дълъг живот на импатиенса. Подходящи торове са YaraLiva CALCINIT, YaraVita REXOLIN Ca 10, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR и KRISTA CALMAG.

6.При нужда от микроелементи ползвайте комбинираните продукти YaraVita TENSO Cocktail и ЮСБ 20-20.

7.Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре