синя крива

КАМБАНКА

Торене на камбанка (кампанула, платикодон) - окрасна култура, етерично-маслено и медицинско растение

recommendation image

Камбанката е едно от най-популярните окрасни растения. Камбанката носи силно естетическо послание и не остава незабелязана в интериорният и екстериорният дизайн. Камбанката е нежно, чаровно, романтично и красиво цвете. Терминът камбанка обединява много видове. Някой видове камбанки са етерично-маслено растение (кампанула керманица, кампанула олимпика, кампанула гломерата и др.). От камбанките се произвеждат извлеци (на алкохолна и водна основа). Камбанките се използват за създаване на парфюми. Камбанките се прилагат в производството на козметика. Има камбанки подходящи за отглеждане в градината, в съдове, за рязан цвят и други. Камбанките са подходящи за оформяне на цветни петна, за озеленяване на помещения, декориране на балкони, патио, паркове, винтидж и котидж градини, алпинеуми и други. Може да ползвате камбанките за създаване на медоносни, лечебни и пеперудени градини и други. Има много и разнообразни сортове (хибриди) камбанки. Има камбанки с прости и с кичести цветове, едноцветни и двуцветни, оцветени в гамата на бялото, зеленото, жълтото, виолетовото, синьото, розовото, кафявото и червеното. Някой видове камбанки имат ароматни цветове. Камбанките достигат височина - 15-100 см. Съществуват бордюрни и каскадни камбанки. В езика на цветята камбанката означава вечна любов, благодарност, искреност, честност, очакване на приятел, вяра, постоянство, скромност, деликатност, духовна близост, смирение  и други. Има видове камбанки, които са ядливо растение, листата и цветовете им се ползват за декорация и за салати, корените се готвят на ястия. Най-популярни са следните видове камбанка: платикодон, кентърберийска камбанка, прасковолистна камбанка, карпатска камбанка, далматинска камбанка, сръбска камбанка и други. Създадени са и много хибриди между различни видове камбанки. Камбанката е от семейство Камбанкови. Камбанките може да са двугодишни и многогодишни растения. Някой видове камбанки се прилагат в народната медицина на много народи. Камбанките са лечебно растение и в китайската традиционна медицина. Камбанките растат добре на слънчеви терени и на полусянка. Камбанките изискват редовно умерено поливане, не понасят задържане на вода и преовлажняване. Камбанките за рязан цвят, може да се отглеждат в оранжерии и на открито. За получаване на качествен рязан цвят е добре да има опорна конструкция (мрежи и др.). Рязаният цвят на камбанките има живот във вазата 4-20 дни (в зависимост от видовите и сортовите особености). За удължаване живота на рязаният цвят се ползват специализирани разтвори съдържащи дезинфектатнти и хранителни вещества. Различните видове, сортове и хибриди имат специфични изисквания към околната среда и технологията на отглеждане. Информирайте се от доставчика си на семена и посадъчен материал, за особеностите на закупените от вас растения. Изборът на подходящият за вашите нужди и условия сорт, е важна част от успеха при отглеждане на камбанки.

1.Платикодон (платикодон грандифлорус, азиатска камбанка, китайска камбанка, корейска камбанка, японска камбанка, балонено цвете и др.). Платикодона е многогодишно растение. Произлиза от Азия. Платикодона достига височина 15-70 см. В Азия, корените на ядливите видове платикодон, се ползват за приготвяне на чай и ястия. Не консумирайте ядливи цветя, без консултация с компетентни специалисти. Платикодона е медицинско растение. Платикодона се ползва в традиционната китайска медицина. Платикодона се прилага за лечение на заболявания на дихателната система и други. Не прибягвайте до самолечение с билки, без наблюдение от специалисти. Платикодона е неутрален към дължината на деня, но цъфти по-добре при дълъг ден. Платикодона е подходящ за отглеждане в градината, рязан цвят и за съдове. Рязаният цвят на платикодона има добър живот във вазата. Платикодона предпочита слънчеви терени или частична сянка. Платикодона расте добре на богати на органично вещество, средно влажни, оцедливи почви, със слабо кисела до неутрална реакция. Когато купувате сорт (хибрид) платикодон, проверете какви условия са оптимални за неговото отглеждане. Платикодона цъфти през лятото. Ако се премахнат прецъфтелите цветове, може да повтори цъфтежа през есента. Цветовете му са прости или кичести, бели, зелени, сини, виолетови, червени, кафяви или розови на цвят. Платикодона живее дълго. Има сортове (хибриди) с по-едри и с по-дребни цветове. Платикодона се размножава със семена, резници, микро размножаване и разделяне на растения. Платикодона може да се засее директно на постоянно място или първо да се произведе разсад. Семената имат нужда от светлина, за да поникнат. Сеят се на повърхността на субстрата (може да се покрият със съвсем фин и тънък слой субстрат). Оптималната температура за поникване на семената е 20-22 градуса Целзий. Разсада се прихващат най-добре, когато растенията са млади (2-4 същински листа). Оптималните температури за отглеждане на платикодона в оранжерии са дневни температури - 18-20 градуса Целзий и нощни температури - 16-18 градуса Целзий. Платикодона не понася висока солева концентрация. Платикодона толерира периоди на засушаване. Платикодона се разсажда на разстояние 30-50 см. Повечето сортове (хибриди) платикодон, презимуват успешно при нашите климатични условия в градината.

2.Кентърберийска камбанка (кампанула медиум и др.). Камбанките са едногодишни или двугодишни растения. Произлизат от Европа. Камбанките достигат височина от 15-100 см. Камбанките имат бели, зелени, сини, виолетови, розови, червени или кафяви цветове. Има сортове (хибриди) с по-едри и по-дребни, с прости и кичести цветове. Традиционно камбанката цъфти през пролетта и началото на лятото. Камбанките цъфтят при наличие на дълъг ден. Има нови сортове камбанки, които цъфтят през през лятото, есента и зимата. Камбанките са подходящи за отглеждане в градината, в съдове и за рязан цвят. Има сортове камбанки, специално за рязан цвят, те са с голяма продължителност на живота във вазата. Камбанките се размножават със семена и микро размножаване. Семената се сеят на повърхността на субстрата (може да се покрият с фин слой субстрат). Оптималната температура за поникване на семената е 18-20 градуса Целзий. Растенията се прихващат най-добре, когато са млади (2-4 същински листа). Разстоянието на разсаждане е 10-40 см. Оптималните температури за отглеждане на камбанки е 10-22 градуса Целзий. Растенията страдат при температури по-високи от 28 градуса Целзий. За производство на камбанки от сеитба до цъфтеж са необходими - 120-140 дни. Рязаният цвят се бере, когато има отворени 2-4 камбанки. Набраният рязан цвят се потапя за един ден в марна вода (16-38 градуса Целзий) и хранителен разтвор. След това се съхранява в охладена вода (2-4 градуса Целзий). Рязаният цвят има живот във вазата - 5-20 дена (максимален период се постига със специализирани добавки за рязан цвят). Камбанките привличат насекоми (пчели, пеперуди и др.). Камбанките са медоносно растение. Предпочитат от слънчеви терени до полусянка, богати на хранителни и органични вещества, оцедливи почви, със слабо кисела до неутрална реакция. Камбанките не понасят висока солева концентрация. Има ядливи камбанки, които се ползват в кулинарията (листата). Не консумирайте ядливи цветя, без консултация с компетентни лица. Когато купувате сорт (хибрид) камбанка, проверете, какви са особеностите на растенията и изискванията им към технологията на отглеждане.

3.Прасковолистна камбанка (кампанула персицифолия и др.). Прасковолистната камбанка е едно от най-популярните и традиционни окрасни растения. Прасковолистната камбанка е многогодишно растение. Прасковолистната камбанка има изправен хабитус. Достига височина 20-100 см. Цъфти през късната пролет и лятото. Цветовете на прасковолистната камбанка са прости или кичести, оцветени в гамата на бялото, розовото, синьото или виолетовото. Размножава се със семена, резници и разделяне на растенията. Семената се сеят на повърхността на субстрата и се покриват с много фин слой субстрат. Семената имат нужда то светлина, за да поникнат. Оптималните температури, за поникване на семената са 18-22 градуса Целзий. Разстоянието на засяване (разсаждане) е 20-40 см. Подходяща е за озеленяване на градини, паркове, патио, балкони, алпинеуми и други. Може да се отглежда в градината и в съдове. Растенията може да се разделят ранна пролет или късна есен. Предпочита слънчеви терени или полусянка. Расте добре на плодородна и оцедлива почва, със слабо кисела, неутрална до слабо алкална реакция. Премахването на прецъфтелите цветове на камбанката, удължава периода на цъфтеж. Произлиза от Евразия, натурализирала се е на други континенти. Прасковолистната камбанка привлича пчели и насекоми. Прасковолистната камбанка е подходяща за получаване на рязан цвят. За да цъфне, когато се отглежда в оранжерии, има нужда от третиране с ниски температури в ранните фази от нейното развитие (приблизително 5 градуса Целзий). За производството на прасковолистна камбанка (до цъфтеж), са необходими приблизително - 2-3 месеца.

3.Карпатска камбанка (кампанула карпатика и др.). Карпатската камбанка е много популярно окрасно растение. Карпатската камбанка е подходяща за отглеждане в градината или в съдове. Може да се ползва за оформяне на бордюри, цветни петна в парка, декориране на тераси, алпинеуми, патио и други. Карпатската камбанка е добро покривно растение, за засаждане под храсти, дървета, лилиуми, рози и други. Карпатската камбанка е многогодишно растение. Карпатската камбанка достига височина 10-50 см. Цъфти през късна пролет, лятото и началото на есента. Премахването на прецъфтелите цветове стимулира и удължава цъфтежа. Цветовете и са бели, виолетови или сини. Предпочита слънчеви терени или полусянка, влажна и оцедлива почва, със слабо кисела, неутрална до слабо алкална реакция. Има нужда от редовно, но умерено поливане. Не понася преовлажняване и задържане на вода. Оптималните температури за отглеждане на карпатската камбанка са 16-22 градуса Целзий. Размножава се със семена, резници и с разделяне на растенията. Семената се сеят през пролетта или есента. Оптималните температури за поникване на семената са 18-22 градуса Целзий. Семената се сеят на повърхността на субстрата и се покриват с много фин слой субстрат. Семената имат нужда от светлина, за да поникнат. Резниците се вземат през пролетта или есента. Растенията се разделят през пролетта или есента. Добре е растенията да се разделят през няколко години. Семената може да се засеят директно или първо да се произведе разсад. В студените месеци разсада се отглежда в отопляеми помещения. Разстоянието на разсаждане е 20-40 см. Карпатската камбанка цъфти по-добре при дълъг ден. Карпатската камбанка няма нужда от третиране с ниски температури, за да цъфне. За производството на карпатската камбанка (до цъфтеж) са необходими приблизително - 3 месеца.

4.Далматинска камбанка (хърватска камбанка, адриатическа камбанка, кампанула портеншлагиана, кампанула муралис, стенна камбанка и др.). Далматинската камбанка е популярно окрасно растение. Далматинската камбанка е многогодишно растение. Далматинската камбанка има стелещ каскаден хабитус, затова е подходяща за засаждане във висящи съдове или за декориране на стени и каменни пътечки. Далматинската камбанка е подходяща за озеленявена на градини, паркове, тераси, патио, алпинеуми и други. Далматинската камбанка може да се отглежда в съдове. Далматинската камбанка е подходяща за получаване на рязан цвят. Далматинската камбанка достига височина 10-30 см и дължина 30-60 см. Далматинската камбанка цъфти в бяло, розово, синьо и виолетово. Далматинската камбанка цъфти през пролетта и лятото. Премахването на прецъфтелите цветове удължава цъфтежа. Може да има и втора вълна от цъфтеж през есента. Далматинската камбанка предпочита слънчеви терени и полусянка, влажна, оцедлива почва, със слабо кисела реакция. Далматинската камбанка има нужда от умерено, но редовно поливане и торене. Далматинската камбанка не понася засоляване. Далматинската камбанка се размножава със семена, резници и с разделяне на растенията. Растенията трябва да се разделят на няколко години. Растенията се разделят през пролетта или есента. Оптимална температура за вкореняване на резниците е 20-22 градуса Целзий. Добра температура да отглеждане на далматинска камбанка е 16-22 градуса Целзий. Далматинската камбанка не е фоточувствителна и може да цъфти при всяка дължина на деня, но дългият ден ускорява цъфтежа. Разстоянието на разсаждане е 30-60 см. Далматинската камбанка е с произход Европа. Далматинската камбанка привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). За производството на далматинска камбанка (до цъфтеж) са необходими 2-3 месеца.

5.Сръбска камбанка (кампанула пошарскиана, кампанула на пожарски, каскадна камбанка и др.). Сръбската камбанка е много популярно окрасно растение. Има стелещ хабитус. Достига височина 10-30 см и дължина 30-110 см. Сръбската камбанка е многогодишно растение. Цъфти през пролетта, лятото и началото на есента. Цветовете и са бели, розови, сини или виолетови. Подходяща е за озеленяване на градини, паркове, патио, алпинеуми, каменисти пътеки, стени и други. Може да се отглежда в съдове. От сръбската камбанка може да се получава рязан цвят. Сръбската камбанка е добро покривно растение под храсти, рози и други. Сръбската камбанка е подходяща за оформяне на цветни петна и бордюри. Предпочита слънчеви терени или полусянка, влажна, богата на хранителни вещества, оцедлива почва, със слабо алкална реакция. Сръбската камбанка реагира добре на умерено, но редовно поливане и торене. Размножава се със семена, резници и с разделяне на растенията. Растенията се разделят през пролетта или есента. Резници се вземат през пролетта. Семената и резниците се сеят през пролетта. Семената се сеят на повърхността на субстрата, може да се покрият с много фин и тънък слой субстрат. Оптималната температура за поникване на семената е 16-20 градуса Целзий. Веднъж годишно е добре да се прави леко подрязване на растението. Привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.).

6.Кръглолистна камбанка (кампанула ротундифолиа, камбанката на Шотландия и др.). Кръглолистната камбанка е нежно и деликатно многогодишно растение. Цъфти през късна пролет, лятото и началото на есента. Цветовете и са сини, виолетови, бели или розови. Достига височина - 10-50 см. Кръглолистната камбанка е сухоустойчива и е подходяща за озеленяване на сухи терени и алпинеуми. Кръглолистната камбанка се вписва добре в диви (натурални), селски (котидж) и традиционни (винтидж) градини. Кръглолистната камбанка има по-добър декоративен ефект, когато се засажда на групи от повече растения (цветни петна, бордюри и др.). Кръглолистната камбанка е подходяща за отглеждане в съдове. Кръглолистната камбанка е подходяща за смесени полски букети. Кръглолистната камбанка е медоносно растение, привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Кръглолистната камбанка е непретенциозно растение. Произлиза от Европа и Северна Америка. Кръглолистната камбанка предпочита слънчеви терени (или полусянка), умерено влажни и оцедливи почви. Въпреки, че кръглолистната камбанка е сухоустойчива, тя се развива по-добре при постоянна умерена влага. Кръглолистната камбанка се развива по-добре при хладно лято. В условията на България е по-добре да се отглежда в по-хладни райони (планински, полупланински и др.). Кръглолистната камбанка се размножава със семена, коренови и стъблени резници.  Семената имат нужда от светлина, за да поникнат. Оптималната температура за поникване на семената е 16-20 градуса Целзий. семената обикновено поникват за 7-20 дни. Семената се сеят през пролетта или есента на повърхността на субстрата. Кръглолистната камбанка, може да се засее директно в градината или първо да се произведе разсад. Семеначетата цъфтят на втората година, а растенията получени от резници, може да цъфнат още през първата година. Кръглолистната камбанка се самозасява в градината. Наличните туфи с времето разширяват своя обем, като се разстилат встрани. Растенията може да се разделят всеки 3-5 години. Премахването на прецъфтелите цветове стимулира и удължава цъфтежа. В народните легенди кръглолистната камбанка е смятана за цвете на феите. Била е символ и е включвана в гербовете на европейски благороднически фамилии. Много хора на изкуството (поети, художници, дизайнери и др.) вдъхновени от кръглолистната камбанка са я включвали в своите произведения. В народната медицина кръглолистната камбанка се ползва, като билка с противовъзпалително действие. Не прибягвайте до самолечение с билки, консултирайте се с компетентни лица.

7.Брадата камбанка (кампанула барбата и др.). Брадатата камбанка е многогодишно растение (има двугодишни и многодишни сортове). Брадатата камбанка има бели, сини или виолетови цветове, покрити с власинки във вътрешността на камбанката. Цъфти пролетта и лятото. Достига височина 20-50 см. Подходяща е за алпинеуми. Брадатата камбанка може да се отглежда и в съдове. Брадата камбанка се размножава със семена и резници. Семената се сеят през есента или пролетта. Семената се сеят на повърхността на субстрата и се покриват с много фин слой субстрат. Камбанката се самозасява в градината. Семеначетата цъфтят втората година. Произлиза от Европа. Предпочита хладно лято. Развива се най-добре на слънце (или полусянка), в оцедлива почва с кисела до неутрална реакция (някой сортове правят изключение и предпочитат алкална реакция). Привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Брадатата камбанка се ползва, като билка в народната медицина. Не прибягвайте до самолечение с билки, консултирайте се с компетентни лица.

8.Дребна камбанка, (кампанула пусила, кампанула коклерифолиа, камбанка лъжичколистна и др.). Дребната камбанка е многогодишно растение. Достига до височина 6-15 см. Дребната камбанка има бели, сини или виолетови цветове. Дребната камбанка произлиза от Европа. Цъфти през късна пролет и лятото. Предпочита слънчеви терени (или полусянка), влажна и оцедлива почва. Не понася преовлажняване през зимата (има изключение, някой сортове се развиват добре в тежки почви и висока влажност). Размножава се със семена или резници. Семената се сеят през пролетта или есента. Семената имат нужда от светлина, за да поникнат. Сеят се на повърхността на субстрата и се притискат или се покриват с много фин слой субстрат. Оптималната температура за поникване на семената е 16-20 градуса Целзий. Обикновено семената поникват за 7-20 дни. Разстоянието за разсаждане е 10-25 см. Подходяща е за озеленяване на алпинеуми, диви (котидж), традиционни (винтидж) градини и за отглеждане в съдове. Дребната камбанка е добро покривно растение, може да се засажда между по-високи многогодишни растения (с подобни изисквания към условията на средата). Има по-висока декоративна стойност, когато се засажда на групи от повече растения. Дребната камбанка привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.).

9.Кампанула гломерата (кичуреста камбанка, сборна камбанка и др.). Сборната камбанка е многогодишно растание. Цъфти късна пролет и лятото. Сборната камбанка цъфти в бяло, синьо и виолетово. Предпочита слънчеви терени (или полусянка), богати на хранителни вещества, оцедливи и влажни почви. Не понася засушаване. Развива се по-добре при хладно лято. Подходяща е за отглеждане в съдове и за рязан цвят. Рязаният цвят е траен във вазата (5-15 дни). Привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Достига височина - 10-80 см. Размножава се със семена, резници и с разделяне на растенията. Оптимална температура за поникване на семената 16-20 градуса Целзий. Обикновено семената поникват за 7-20 дни. Самозасява се в градината. Премахването на прецъфтелите цветове стимулира цъфтежа. Сборната камбанка е с произход Евразия. Сборната камбанка е бързо растящо цвете. В някой страни се ползва за салата и декорация на храни. Не консумирайте ядливи растения без консултация с компетентни лица.

10.Кампанула гарганика (адриатическа камбанка, гарганска камбанка и др.) Адриатическата камбанка е многогодишно растение. Адриатическата камбанка е едно от най-популярните цветя в озеленяването, причините са много - запомнящият се декоративен ефект, обилните цветове с формата на звезди, красивите листа, формата на растението, студоустойчивостта и други. Цветовете са бели, сини или виолетови на цвят. Адриатическата камбанка има пълзящ (стелещ) хабитус. Достига височина 5-20 см и дължина 10-60 см. Адриатическата камбанка цъфти през лятото и ранна есен. Има сортове със зелени и с жълти листа. Подходяща е за озеленяване на алпинеуми, за създаване на модерни, традиционни (винтидж) и диви (котидж) градини, за декориране на наклонени терени, за формиране на цветни петна и бордюри, като покривно растение (под по-високи растения с подобни изисквания към средата), за декориране на патио, за засаждане в съдове (саксии, сандъчета, контейнери и др.). Произлиза от Европа. Адриатическата камбанка е вечнозелено растение. Предпочита слънчеви терени или полусянка, плодородна, влажна и оцедлива почва, с неутрална до алкална реакция. Не понася засушаване. Предпочита хладно лято. Растоянието на разсаждане е 20-50 см. Размножава се с резници и с разделяне на растенията. Растенията се разделят през пролетта или есента. Адриатическата камбанка е средно растящо растение. В някой страни ползват Адриатическата камбанка в салати и за декориране на ястия. Не консумирайте ядливи растения без консултация с компетентни лица. Адриатическата камбанка привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Адриатическата камбанка е медоносно растение. Адриатическата камбанка е студоустойчива и презимува в градината при нашите климатични условия. 

11.Кампанула латифолиа (широколистна камбанка, гигантска камбанка, голяма камбанка и др.) Широколистната камбанка е многогодишно растение. Широколистната камбанка има бели, сини, виолетови и розови цветове. Цъфти през лятото. Достига височина 50-150 см. Широколистната камбанка произлиза от Евразия. Предпочита слънчеви терени (или полусянка), плодородна, влажна, оцедлива почва, с неутрална до слабо алкална реакция. Не понася засушаване. Предпочита хладно лято. Размножава се със семена, резници и с разделяне на растенията. Семената се сеят през пролетта. Широколистната камбанка се самозасява в градината. Премахването на прецъфтелите цветове стимулира и удължава цъфтежа. Растенията се разделят през пролетта или есента. Широколистната камбанка е медоносно растение и привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Широколистната камбанка може да бъде включена в модерни (градски), традиционни (винтидж) и горски (котидж) градини. Подходяща е за оформяне на бордюри, цветни петна, композиции с по-високи растения (храсти, дървета и др.), за засаждане в съдове, декориране на тераси, патио и други. Широколистната камбанка, може да бъде включена, като рязан цвят в сборни полски и домашни букети. Широколистната камбанка е студоустойчива. В някой страни ползват широколистната камбанка за билка и за добавка към салатата, за декориране на ястия и други. Не консумирайте ядливи цветя без консултация с компетенти лица.

12.Кампанула версиколор (разноцветна камбанка, променливоцветна камбанка и др.) Разноцветната камбанка е многогодишно растение. Разноцветната камбанка цъфти през лятото и есента. Разноцветната камбанка достига височина 10-150 см. Подходяща е за оформяне на цветни петна, бордюри и други. Може да включите разноцветната камбанка в диви, трацидионни, ядливи и други градини. Предпочита слънчеви терени, плодородни, оцедливи почви, с неутрална до алкална реакция. Размножава се със семена, резници и с разделяне на растенията. Семената се сеят през пролетта. Растенията се разделят през полетта и есента. Разноцветната камбанка се самозасява в градината. Премахването на прецъфтелите цветове стимулира и удължава цъфтежа. Разноцветната камбанка е с произход Европа. Разноцветната камбанка е студоустойчива в градината. Разноцветната камбанка е медоносно растение и привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). В някой страни ползват камбанката, като ядливо растение. Не консумирайте ядливи растения без напътствия и консултация с компетентни лица.

13.Кампанула рапункулус (рапунцел, кореноплодна камбанка и др.) Рапунцела цъфти с бели, лилави и сини цветове. Рапунцела цъфти през късна пролет, лятото и ранна есен. Рапунцела достига височина 40-100 см. Рапунцела е подходящ за включване в традиционни, диви, ядливи и други градини. Може да се отглежда, като едногодишно растение. Рапунцела предпочита слънчеви терени или полусянка, плодородни, влажни, оцедливи почви, с неутрална до алкална реакция. Предпочита хладно лято. Рапунцела произлиза от Евразия и Африка. Рапунцела е двугодишно растение. В някой страни използват рапунцела за ядливо растение. Не консумирайте ядливи растения без консултация с компетентни лица. Рапунцела се размножава със семена. Семената се сеят през пролетта. Рапунцела се самозасява в градината. Рапунцела е студоустойчив.

14.Кампанула изофила (витлеемска звезда, италианска камбанка, падащи звезди, каскадна камбанка и др.) Каскадната камбанка е впечатляващо каскадно цвете за съдове (саксии, контейнери, сандъчета и др.). Перфектна е за декориране на офиси, заведения, хотели и други. Каскадната камбанка може да се отглежда, като стайно растение. Каскадната камбанка е многогодишно растение. Каскадната камбанка може да се отглежда, като едногодишно растение. Каскадната камбанка цъфти през лятото и есента. Премахването на прецъфтелите цветове, стимулира и удължава цъфтежа. Цъфти с бели, лилави и сини цветове. Има сортове с двуцветни цветове. Каскадната камбанка има стелещ хабитус. Каскадната камбанка достига дължина 20-40 см. Подходяща е за озеленяване на каменни огради. Каскадната камбанка може да се отглежда в съдове. Каскадната камбанка произлиза от Европа. Каскадната камбанка предпочита хладно лято. Каскадната камбанка предпочита плодородна, богата на органично вещество, влажна, оцедлива почва, с неутрална до алкална реакция. Каскадната камбанка не понася засушаване. Каскадната камбанка има нужда от светлина, но не понася силна слънчева светлина. Каскадната камбанка е растение на дългият ден. Каскадната камбанка се размножава със семена и резници. Каскадната камбанка е студоустойчива засадена в градината.

15.Кампанула лактифлора (млечна камбанка и др.) Млечната камбанка е популярно многогодишно растение. Цъфти през късна пролет, лятото и ранна есен. Премахването на прецъфтелите цветове удължава и стимулира цъфтежа. Цветовете и са бели, сини, виолетови или розови. Млечната камбанка е с произход Евразия. Достига височина - 40-150 см. Подходяща е за рязан цвят, за оформяне на диви или домашни букети. В озеленяването се ползва за декориране на диви, традиционни, ядливи и други градини. Добре се вписва в алеи с многогодишни видове (със сходни изисквания към средата), под по-високи многогодишни растения. С млечната камбанка може да се оформят цветни петна, цветни бордюри и други. Предпочита слънце или полусянка, влажна, плодородна, оцедлива почва с неутрална до алкална реакция. Млечната камбанка е студоустойчива, когато е засадена в градината. Размножава се със семена, резници или с разделяне на растенията. Семената се засяват през пролетта. Оптималната температура за поникване на семената е 16-20 градуса Целзий. Растенията се разделят през пролетта или есента. Резници се вземат през пролетта. Разстоянието на разсаждане е 20-40 см. Млечната камбанка се самозасява в градината. В някой страни ползват млечната камбанка, като ядливо растение (салати, готвена, за декорация и др.). Не консумирайте ядливи растения без консултация с компетентни лица.

16.Жълта камбанка (кампанула тирзоидес и др.) Жълтата камбанка е двугодишно или многогодишно растение. В цветарството често се отглежда, като едногодишно растение. В дивата природа е многогодишно. Цъфти през лятото и началото на есента. Жълтата камбанка има бели или светло жълти цветове. Достига височина 30-60 см. Жълтата камбанка произлиза от Европа. Предпочита оцедливи почви. Толерантна е на засушаване. Семеначетата цъфтят на втората година. Размножава се със семена и резници. Жълтата камбанка е студоустойчиво растение. Разсажда се на разстояние 20-40 см. Жълтата камбанка привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.).

17.Кампанула примулофолиа (испанска камбанка и др.) Испанската камбанка е многогодишно растение. Цъфти през лятото. Цветовете на испанската камбанка са виолетови или сини. Испанската камбанка достига височина 30-100 см. Испанската камбанка се размножава със семена. Испанската камбанка се самозасява в градината. Испанската камбанка е толерантна на засушаване. Семената се сеят на повърхността на субстрата и се покриват с тънък слой субстрат. Оптималната температура за поникване на семената е 16-20 градуса Целзий. Испанската камбанка може да расте на слънце или полусянка. Испанската камбанка предпочита плодородна, влажна, оцедлива почва. Испанската камбанка привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Испанската камбанка е с произход Европа. Подходяща е за традиционни, горски и други градини. Добре се комбинира с други многогодишни растения, като рози.

18.Кампанула инкурва (кампанула леутвейни, кампанула рекурва, камбанката на Евбея, скална камбанка, гръцка камбанка и др.) Скалната камбанка цъфти през късна пролет и лятото. Цветовете са едри, бели, сини или виолетови на цвят. Премахването на прецъфтелите цветове удължава и стимулира цъфтежа. Скалната камбанка е двугодишно (или многогодишно растение). Умира след като формира семена. Скалната камбанка достига височина 10-60 см. Скалната камбанка произлиза от Европа. Размножава се със семена. Семената се сеят през пролетта. Семената на скалната камбанка имат нужда от светлина, за да поникнат. Скалната камбанка се самозасява в градината. Скалната камбанка предпочита слънчеви терени, плодородна, влажна и оцедлива почва. Скалната камбанка е толерантна на засушаване. Скалната камбанка е подходяща за озеленяване на алпинеуми. Скалната камбанка се вписва добре в традиционни, диви и други градини. Скалната камбанка може да се отглежда в съдове (саксии, сандъчети, контейнери и др.).

19.Кампанула пунктата (петниста камбанка, кампанула нобилис, кампанула такезимана, кампанула, кампанула ван-хутей, кампанула виолифолиа, кампанула виоле и др.) Петнистата камбанка дава екзотична нотка на градината. Петнистата камбанка  е многогодишно растение. Цъфти през лятото. Цветовете и са бели, розови, червени, виолетови и сини. Най-често цветовете и са червени. Премахването на прецъфтелите цветове удължава и стимулира цъфтежа. Подходяща е за рязан цвят. Достига височина 30-100 см. Размножава се със семена, резници или с разделяне на растенията. Разстоянието на разсаждане е 20-40 см. Петнистата камбанка може да се самозасява в градината. Предпочита слънчеви терени или полусянка, плодородна, оцедлива, влажна почва. Произлиза от Азия. В Азия се ползва, като кулинарно растение. Не консумирайте ядливи растения без консултация с компетентни лица. Петнистата камбанка се ползва за озеленяване на алпинеуми, формиране на цветни петна, бордюри, като покривно растение и други. Петнистата камбанка може да се отглежда в съдове. Петнистата камбанка е студоустойчиво растение и се развива добре в градината. Някой сортове са по-чувствителни на ниски температури. Петнистата камбанка е бързо растящо цвете. Петнистата камбанка е вечно зелено растение.

20.Кампанула пула (кампанула псеудопула, кампанула макрокаликс и др.) Кампанула пула е многогодишно растение. Достига височина 10-30 см. Цъфти през лятото. Има бели, сини или виолетови цветове. Добре е прецъфтелите цветове да се подрязват. Кампанула пула има пълзящ хабитус. Предпочита слънчеви терени или полусянка, влажна и оцедлива почва. Подходящо е за озеленяване на алпинеуми и каменни стени. Може да се отглежда в съдове. Студоустойчиво растение. Произлиза от Азия. Размножава се със семена и резници. Разсажда се на разстояние 10-30 см.

21.Кампанула пирамидалис (пирамидална камбанка, камбанка коминче, кампанула умбелулифера и др.) Пирамидалната камбанка е двугодишно или многогодишно растение. Цъфти през лятото. Цветовете и са бели, сини или виолетови на цвят. Цветовете имат приятен аромат. Достига височина 50-220 см. Пирамидалната камбанка е подходяща за озеленяване на каменни стени. Пирамидалната камбанка се вписва добре в традиционни, диви, горски, ядливи и други градини. Пирамидалната камбанка произлиза от Европа. Пирамидалната камбанка се размножава със семена и резници. Пирамидалната камбанка се самозасява в градината. Предпочита слънце или полусянка, плодородна, оцедлива, влажна почва, с неутрална до алкална реакция. Привлича насекоми (пчели и др.). Пирамидалната камбанка е студоустойчиво растение. В някой страни ползват пирамидалната камбанка за ядливо растение. Не консумирайте ядливи растения без първо да се консултирате с компетентни лица. 

22.Кампанула фрагилис (чуплива камбанка, италианска камбанка и др.) Кампанула фрагилис е многогодишно растение. Цъфти през лятото и началото на есента. Кампанула фрагилис има сини или виолетови цветове. Кампанула фрагилис има каскаден хабитус. Кампанула фрагилис достига височина 5-15 см и дължина 20-50 см. Подходяща е за озеленяване на каменни огради. Може да се отглежда в съдове. Прилича на каскадната камбанка (кампанула изофила). Размножава се със семена, резници и с разделяне на растенията. Кампанула фрагилис произлиза от Европа. Предпочита слънце или полусянка, влажна, оцедлива почва, с неутрална до алкална реакция. Кампанула фрагилис е студоустойчиво растение в градината.

23.Кампанула елатинес (адриатическа камбанка и др.) Кампанула елатинес е двугодишно или многогодишно растение. Цъфти със сини или бели цветове. Има пълзящ хабитус. Достига дължина 10-20 см. Подходяща е за озеленяване на алпинеуми и каменни стени. Предпочита слънце или полусянка, влажни, оцедливи почви с неутрална до алкална реакция. Произлиза от Европа. Размножава се със семена или резници.

I.Торене на камбанка.

1.*Обща схема за торене на камбанка отглеждана в градината.

Фаза

Тор

Норма

Първа година

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

20-30 кг/дка (2-3 кг/100 кв.м.)

От втората година при

многогодишните камбанки

Ранна пролет

YaraMila COMPLEX

20-30 кг/дка (2-3 кг/100 кв.м.)

2*.Обща схема за торене на камбанка отглеждана в субстрат.

Фаза

Тор

Норма

Поникване и поява на същински лист/

прихващане и нов растеж

(еднократно)

YaraTera KRISTALON жълт

0.5 г/л вода

Поникване и поява на същински лист/

прихващане и нов растеж

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Вегетативно развитие

(веднъж на 7-14 дни)

YaraTera KRISTALON син

0.5-1.0 г/л вода

Вегетативно развитие

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Начало на цъфтеж - цъфтеж

YaraTera KRISTALON бял

0.5-1.0 г/л вода

*Това е обща схема за торене на камбанка, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на камбанка. Камбанката изисква умерено, но редовно торене и поливане. Камбанките не понасят засоляване. Камбанките са чувствителни на недостиг на азот, фосфор, калий, калций, магнезий, сяра, бор и желязо. Недостига на бор води до издребняване на растенията, новият растеж се деформира, става хлоротичен и се появяват некрози. Недостига на желязо води до избледняване на зеленият цвят, до пожълтяване, побеляване и некрози по периферията на листата. За стимулиране на растенията: YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAl BIO и други. 

Нагоре