синя крива

КАСИС

Торене на касис (френско грозде черно и червено)

recommendation image

Касиса е древна култура с произход от Европа. Диви форми на касиса се срещат в много страни в Европа, включително и в България. Касиса се ползва от древността като храна и лекарство. Касиса е многогодишен храст от семейство Касисови, може да достигне 2 м височина. Плодовете на касиса са по-дребни от плодовете на цариградското грозде, размерът им е до 1 см в диаметър. Има нови сортове касис с много по-едри плодове, подобни на размера на гроздово зърно или на цариградско грозде. Касиса се консумира пресен, изсушен, замразен и термично обработен. От касиса се прави вино, ликьори, сладки, желета, сокове, пюрета, пайове, сладоледи, сорбета, сосове и консерванти. Касиса има антисептични свойства и е ползван за лечение на ангини. Плодовете на касиса съдържат антиоксиданти, витамини (витамин С, витамин А и витамини от групата В комплекс), минерали (калций, калий, фосфор и желязо) и антоцианини. Касиса предпочита почва със слабо кисела или неутрална реакция (pH 5.5-7.0), влажна, богата на органично вещество, хранителни вещества и глинеста почва. Касиса не понася засушаване, засолени и силно алкални почви. Корените на касиса са плитки и изискват редовно поливане, много подходящо е капковото напояване. Касиса може да се отглежда на слънчеви терени и на полусянка. Касиса не понася хлор съдържащи торове. Резитбата се прави през късна есен или през зимата. Премахват се само част от клонките, защото повечето плодове се раждат на двугодишни и тригодишни клонки. Клонки по-стари от 3 години се премахват. Касиса се размножава лесно с резници. Касиса може да се размножва и със семена, но семената трябва да се стратифицират при температури над нулата 3-4 месеца. Храсти отгледани от семена започват да плододават на втората или третата година. Касиса се засажда късна есен или ранна пролет. Добре е растенията да се засаждат 2-3 см по-дълбоко, отколкото са били в разсадника, така, че да се покрият с почва до 2-3 пъпки от долните клонки на касиса, така се развива по-добра коренова система. Растенията се разсаждат в реда на разстояние 90 см, а между редовете на 180 см. По-големите сортове се засаждат вътре в реда на 120-150 см, а между редовете на 240 см. След разсаждането  клонките на касиса се подрязват на 4-6 пъпки. Мулчирането с борови иглички, кори или компост се отразява добре на касиса. Касиса е устойчив на ниски температури, но тъй като цъфти ранна пролет е чувствителен на късни мразове, цветовете може да измръзнат при температури от минус 2 градуса Целзий. Касиса е самофертилен, но засаждането на други сортове повишава добива. Насаждение от касис може да бъде продуктивно 10-15 години. При неполивният касис средният добив е 200-500 кг/дка, при поливният -  1.0-2.5 т/дка. Големи производители на касис са Русия, Украйна, Нова Зеландия, Дания, Франция, Германия, Австрия, Холандия, Норвегия, Финландия, Полша, Балтийските републики, Великобритания и САЩ. Касис се отглежда в света на приблизително 5 милиона декара.

I.Торене на касис.

1.*Обща схема за торене на касис.

Фаза

Тор

Норма на торене

Преди разсаждане

или при създадено насаждение месец март

YaraMila COMPLEX

10-15 кг/дка

Месец май

YaraLiva NITRABOR

или

YaraLiva TROPICOTE

10 кг/дка

Месец май

YaraVita FRUTREL

300 мл/дка

Месец юни

YaraVita FRUTREL

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на касис, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на касис.

Касиса е чувствителен на засоляване, хлор и натрий. При натравяне с хлор краищата на листата на касиса изсъхват и се завиват нагоре.

1.Азот.

Азота е хранителен елемент лимитиращ добива от касис. Азота е съставна част на хлорофила, нуклеиновите киселини (РНК и ДНК), аминокиселините и протеините. При недостиг на азот добива и качеството на плодовете падат значително. При недостиг на азот новите леторасти са слаби и къси. Недостига на азот води до слаб растеж и пожълтяване на старите листа, те окапват преждевременно. Нормата на торенe с азот е 2.5-4.0 кг/дка (N). Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraVera UREA foliar, YaraTera KRISTALON син и YaraLiva CALCINIT.

2.Фосфор.

Фосфорът е структурен елемент на протеините, ензимите и на ДНК. Фосфорът участва във фотосинтезата, производството на захари и скорбяла, участва в дишането чрез окисляване на захарите и скорбялата, в складирането и транспорта на енергия, деленето и уголемяването на клетките. Фосфора е важен за доброто развитие на корените на касиса, за по-обилен цъфтеж, за по-добро качество на плодовете, по-добър растеж при ниски температури, по-добро усвояване на водата и по-ранно узряване на плодовете. Когато фосфорът е в недостиг, заради недостатъчно дишане в листата, захарите не се превръщат в енергия, а се натрупват в листата, което води до пурпурно оцветяване на растенията. Нормата на торене с фосфор е 1-2 кг/дка (P2O5). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTALON жълт.

3.Калий.

Калият е хранителен елемент лимитиращ добива на касис. Нормата на торене с калий е 2-3 кг/дка (K2O). Касиса е чувствителен на недостиг на калий. Калият е важен за фотосинтезата, водната регулация и устойчивостта на болести и неприятели. Калият участва в производството, транспорта и складиранет он азахари и въглехидрати (карбохидрати). Калият подобрява оцветяването, качеството и вкусовите показатели на касиса. Калият в сътрудничество с калцият и борът е важен за правилното изграждане и функциониране на клетъчните стени. Доброто торене с калий намалява нападението от нематоди. При недостиг на калий добива пада и качеството на плодовете се влошава. При дефицит на калий първо по листата се появява междужилкова хлороза, последвана от пурпурни отенъци по листата, по-късно по краищата на листата се поява кафява некроза и краищата на листата се завиват надолу. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен и YaraTera KRISTALON оранжев.

4.Магнезий.

Магнезият е важен за фотосинтезата, той е централен атом в молекулата на хлорофила, носител е на фосфора в растението, активатор е и градивна единица на много ензими, участва в синтеза на захари и в преместването на скорбялата. Касиса е чувствителен на недостиг на магнезий. Симптомите на недостиг на магнезий се появат първо по напълно развитите листа. При недостиг на магнезий центърът на листата на касиса се оцветява в пурпурно, а краищата на листата остават зелени. Недостига на магнезий се среща често при касиса, защото в киселите почви, които той предпочита, магнезият често е в дефицит. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL и YaraVita REXOLIN Mg 6.

5.Желязо.

Желязото е важно за много функции в растението, като дишането и растителният метаболизъм. Желязото е важно за формирането на хлорофила и е активатор на няколко биохимични процеса, участва в транспорта на енергия в растението, азот фиксацията, градивна единица е на ензими и протеини. При недостиг на желязо най-младите листа стават силно хлоротични и жълти. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN E13 и YaraVita REXOLIN D12.

6.Манган.

Манганът увеличава броят на цветовете и сухото вещество на плодовете, което подобрява рандеманът при преработка. Приложението на манган е важно на алкални почви. Мангана участва във важни процеси в растението, като фотосинтезата, дишането и усвояването на азота. Мангана е важен за опрашването на цветовете, за образуването на плодовете и семената, растежа на корените и устойчивостта на коренови болести и неприятели. При недостиг на манган по младите листа се появява ясно изразена хлороза, листата стават жълти, а проводящите съдове остават зелени. Растежа е ограничен и забавен. Подходящи торове са YaraVita MANTRAC PRO, Yara Vita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL и YaraVita REXOLIN Mn 13.

7.Цинк.

Цинкът е важен за функционирането на ензимите и синтеза на ауксини. Цинка е активатор на ензимите за синтеза на протеините, участва в регулирането и консумацията на захарите, необходим е за синтеза на скорбялата и за правилното развитие на корените. Цинка участва в узряването на дървесината и е нужен за формирането на хлорофила и карбохидратите, подпомага преодоляването на ниските температури. При недостиг на цинк се появява хлороза по младите листа, подобна на хлорозата причинена от недостиг на желязо и манган, но при цинка покрива хомогенно целият лист и проводящите съдове не остават зелени. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, Yara Vita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

8.Бор.

Борът е важен за формирането и деленето на клетките, метаболизма на въглехидратите (карбохидратите) и покълването на полена. Борът управлява баланса между скорбялата и захарите, транспорта на захарите и въглехидратите  (карбохидратите), азотният метаболизъм и формирането на протеини, важен е за правилното формиране на клетъчните стени, важен е за транспорта на калият и калцият. При недостиг на бор младите листа стават по-дребни и набръчкани, при сериозен недостиг на бор върховете на храстите загиват, не се образуват достатъчно цветове и плодове. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraLiva NITRABOR и Епсо Микро Топ.

7.За подобряване на вкореняването, минералното хранене и за преодоляване на стрес подходящ тор е YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре