синя крива

КИМОВА МАЩЕРКА

Торене на подправката на барона (кимова мащерка) - подправка, медицинско, лечебно и окрасно растение

recommendation image

Подправката на барона е многогодишна култура. Достига височина  10-30 см. Подправката на барона е етерично-маслено, лечебно и окрасно растение и подправка. Подправката на барона е медоносно растение. Произлиза от Южна Европа. Подправката на барона има розови, виолетови или почти бели цветове. Цъфти през лятото и есента. Привлича насекоми (пчели, пеперуди и др.). Има силен и характерен аромат и вкус (мащерка, ким). Подправката на барона е от семейство Устноцветни. Ползва се  при приготвянето на печива, различни видове хляб, сандвичи, телешко, пълнени зеленчуци (картофи, патлажан и тиквички), зеленчукови ястия (зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол и др.), сосове, супи и други. В озеленяването се ползва в оформянето на алпинеуми, ароматни и билкови кътове, за отглеждане в съдове (висящи кошници и др.) и други. Подходяща е за засаждане между камъните (плочи с дупки, паважи и др.) на пътеки, паркинзи и други. Етеричното масло има дезодориращи и дезинфекциращи свойства. Предпочита слънчеви терени, оцедлива почва с неутрална до слабо алкална реакция. Не понася преовлажняване и задържане на вода. Размножава се със семена и с резници. Резниците трябва да са с големина 5-10 см. Семената се  засяват през пролетта (април-май) в неотопляеми оранжерии. Разсажда се през пролетта, когато е преминала опасността от възвратни мразове. Разсажда се на разстояние 20-60 см. В студени райони зимата изисква мулчиране, за да не измръзне. Толерира зимни температури до минус 15 градуса Целзий. Може да се отглежда в неотопляеми оранжерии. Подправката е популярна в Испания, Италия, Великобритания, Франция и други страни.

I.Торене на подправката на барона (кимова мащерка).

1.*Обща схема за торене на подправката на барона (кимова мащерка).

Фаза

Тор

Норма

Поява на същински листа

(еднократно)

YaraTera KRISTALON жълт

0.5-1.0 г/л вода

Поява на същински листа

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Активно вегетативно развитие

(всеки 10-14 дни)

YaraTera KRISTALON син

0.5-1.0 г/л вода

Активно вегетативно развитие

(еднократно)

YaraLiva CALCINIT

0.5 г/л вода

Цъфтеж

(всеки 10-14 дни)

YaraTera KRISTALON бял

0.5-1.0 г/л вода

*Това е обща схема за торене на подправката на барона (кимова мащерка), за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на подправката на барона.

Добива и качеството на подправката на барона се подобряват значително при съобразено торене с хранителни елементи. Нормата на торене с азот е 5-10 кг/дка (N), фосфор 3-6 кг/дка (P2O5) и калий - 5-12 кг/дка (K2O). Подправката на барона е чувствителна на недостиг на цинк.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре