синя крива

КОПЪР

Торене на копър

recommendation image

Копъра е древно медицинско растение и подправка. Копъра е познат на хората от поне 5000 години. Отглеждан е във Вавилон. Копъра се споменава в Древно Египетски медицински текстове. Произлиза от Средиземноморието, Южна Русия, Западна Африка и Азия. В света копър се отглежда на площ около 300 000 декара. Големи производители на копър са Индия, Пакистан, Египет, Канада и САЩ. Средният добив от изсушена зелена маса е 600-1000 кг/дка и от семена 90-150 кг/дка. Копъра е едногодишно растение. Копъра може да се отглежда на полето и в оранжерии. В оранжерии се отглежда за връзки за зелена подправка. При сеитба през 15-20 дни можем да си осигурим копър за зелено през цялата година. Височината на копъра в зависимост от сорта и условията варира от 30 до 160 см. Листата, цветовете и семената на копъра са подходящи за консумация от хора. Магданоза и копъра са от едно семейство. Копърът се използва като билка, подправка и за производство на етерично масло. Съдържанието на етерично масло варира 2.80-3.30 %, среден добив 3-4 кг/дка. Копъра съдържа витамини (витамин С, витамини от групата В, витамин Е, витамин РР, каротин и други) и минерали (калций, калий, фосфор, желязо и манган). Копъра съдържа фитонутриенти - монотерпени и флавоноиди. Копъра ни предпазва от свободни радикали и канцерогени. Копъра има антибактериални свойства и предпазва нашите кости. Билката копър има успокояващо действие, газогонно, против колики, ползва се при жлъчнокаменна болест, леко понижава кръвното и други. Копъра не понася засушаване, затова при сухи условия е нужно да му осигурим напояване. При засушаване стъблата се нацепват и се образуват преждевременно семена. Копъра може да преживее засушаване, но добива и качеството падат драматично. Копъра не понася задържане на вода и преовлажняване, става чувствителен на болести и гниене. Копъра предпочита слънчеви терени и богати, рохкави, добре дренирани, влажни почви с леко кисела почвена реакция. Копъра предпочита рН 5.8-6.5, но може да се отглежда при рН 5.0-8.2. При много топло време копъра цъфти бързо и пада добива от листа и стъбла. Копъра предпочита по-хладен климат, дълги дни и се развива добре при температури 6-26 градуса Целзий. Силни ветрове лесно повреждат копъра, защото стъблата му са кухи и се пречупват лесно. Семената се засяват при температури на почвата 10 градуса Целзий. Подходящ период за сеитба е пролетта до средата на лятото. Семената поникват за 7-10 дни. Копъра достига от поникване до цъфтеж за 40-70 дни. Копърът може да бъде прибиран от фаза 3-4 листа до цъфтеж. Може да се бере на ръка на етапи или наведнъж механизирано. Най-добре е копъра да се бере рано сутрин, защото тогава съдържа най-много етерични масла. В Индия и Ирак копъра се отглежда, като зимна култура. Копърът може да преживее температури до минус 4 градуса Целзий. Копъра е чувствителен на засоляване. Не торете копъра с натрий и хлор съдържащи торове.

I.Торене на копър.

1.*Обща схема за торене на копър.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraVita COMPLEX

30 кг/дка

30 дена след поникването

YaraVera AMIDAS

YaraBela SULFAN

10 кг/дка

или

15 кг/дка

30 дена след поникването

YaraVita FRUTREL

или

YaraVita GRAMITREL

200-300 мл/дка

или

100-200 мл/дка

*Това е обща схема за торене на копър, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на копър в оранжерии на субстрат.

Фаза

Тор

Норма

Подготовка на торфената смеска

YaraTera PG Mix

2 г/л субстрат

7 дни след поникване

YaraTera KRISTALON жълт

2-3 кг/дка

14 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

21 дни след поникване

YaraLiva CALCINIT

3 кг/дка

28 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

35 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

42 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

49 дни след поникване

YaraLiva CALCINIT

3 кг/дка

56 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

*Това е обща схема за торене на копър, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на копъра.

1.Азот.

Азота е нужен за фотосинтезата, синтеза на аминокиселини, протеини и витамини. Азота е нужен за по-висок добив от листна маса. Нормата на торене с азот е 7-10 кг/дка (N). Тори се на два пъти преди сеитбата и 30 дена след поникване на копъра. Копъра усвоява най-много азот от 30 до 50 ден от поникването си. При недостиг на азот растенията стават по-бледи, по-дребни и по-тънки. Подходящи торове YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraTera KRISTALON син, YaraLiva CALCINIT и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфора е нужен за доброто вкореняване, за получаване на по-здрави стъбла и по-високо съдържание на етерично масло. Нормата на торене с фосфор е 2-4 кг/дка (P). Тори се еднократно, но е най-добре двукратно предсеитбено и 30 дена след поникване. При недостиг на фосфор растенията стават дребни, със слаби корени и с ниско съдържание на етерично масло. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTALON жълт, YaraVita FRUTREL и YaraVita ZEATREL.

3.Калий.

Калият е нужен за по-здраво стъбло, по-високо съдържание на етерични масла, по-добра устойчивост на болести, засушаване и стрес. Нормата на торене с калий е 8-15 кг/дка (K). При недостиг на калий растенията стават чувствителни на прекършване и полягане, по-чувствителни на гниене и болести. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA SOP, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв и YaraVita ZEATREL.

4.Магнезий.

Магнезият е нужен за фотосинтезата, усвояването на фосфора и развитието на корените. Магнезият е важен за добрият зелен цвят на копъра. Нормата на торене с магнезий е 0.8-1.0 кг/дка. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita ZEATREL и YaraVita GRAMITREL.

5.Копъра е чувствителен на недостиг на микроелементите - цинк, мед, манган, желязо и бор. Микроелементите са важни за много процеси в растителният организъм фотосинтезата, асимилацията, синтеза на хлорофила и фитохормоните, преодоляването на нападения от болести, стрес и тежки метали, образуването на цветове и семена. Подходящи комбинирани продукти са YaraVita GRAMITREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL и YaraVita TENSO Cocktail. Нашите специалисти ще ви помогнат да направите правилен избор.

6.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, за по-добро вкореняване и подобряване на минералното хранене подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, Кънтент, Анимейт и ЮСБ 20-20.

Нагоре