синя крива

КОРН САЛАТА

Торене на корн салата (полска салата, агнешка салата и mache)

recommendation image

Произхода на корн салатата е от Европа. В Европа расте, като див вид. Корн салатата е едногодишно растение от вид Valerianella locusta (Valerianella olitoria) и от семейство Дилянкови (Валерианови). Корн салатата е от едно семейство с дилянката. Корн салатата достига височина 10-30 см. Корн салатата има бели цветове. Корн салатата има богат вкус (вкус на ядки и др.). Корн салата съдържа фитонутриенти, витамини (витамин А, витамин С и витамини от групата В) и минерали (калций, желязо, фосфор, магнезий и калий). Корн салатата предпочита по-леки, добре дренирани, богати на органично вещество, влажни почви с неутрална реакция, но може да се отглежда при разнообразни почвени условия. Директна сеитба се прави късно лято, ранна есен (август-септември) за дребносеменните сортове, при пролетна сеитба те изцъфтяват. Новите едросеменни сортове може да се сеят и през пролетта, защото те са устойчиви на изцъфтяване през лятото. Семената се сеят на дълбочина 1 см, минималната температура на почвата трябва да бъде поне 10 градуса Целзий. Семената поникват за 5-10 дни. Схемата на засяване е 30х10 см. Сеитбената норма е 600 г/дка семена. Не е добре да се ползват нови семена, най-добре поникват семена на 2-4 години. Растенията са готови за беритба около 40-60 дена след сеитбата. Беритбата започва след, като растенията са натрупали достатъчно растителна маса във фаза розетка (октомври-декември и март-април). Вегетационният период е 90 дни. Разработени са нови целогодишни сортове, вече има повече от 200 сорта корн салата. Средният добив е 500-700 кг/дка. Корн салатата се отглежда на полето и в оранжерии, включително на водна леха и хидропоника. Корн салатата е популярна във Франция, Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, САЩ, Австралия, Канада, Италия, Словения, Полша и други страни. Отглежда се, както на полето, така и в оранжерии. Корн салатата е част от групата на модерните храни. Корн салата се ползва свежа за салати и гарнитури, може и да се приготвя на пара. Корн салатата е популярна в гурме ресторантите.

I.Торене на корн салата.

1.*Обща схема за торене на корн салата.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

25 кг/дка

3-4 листа

YaraVita FRUTREL

300 мл/дка

*Това е обща схема за торене на корн салата за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на корн салата.

Балансираното торене на корн салата е много важно. Доброто торене с калий, магнезий, калций и сяра съдържащи торове, в комбинация с железни хелати допринася да не се натрупват непреработени нитрати в листата на корн салатата.

За подобряване на вкореняването, на минералното хранене и за преодоляване на стрес: YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, Анимейт, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре