синя крива

КОСТИЛКОВИ ОВОЩНИ КУЛТУРИ

Торене на костилкови овощни култури - праскови, кайсии, череши, вишни и сливи

recommendation image

Костилковите овощни култури са много полезна и приятна храна за хората. Целта на производството на костилкови плодове е да имаме траен висок добив и качество. В съвременните условия плодовете на костилковите култури трябва да са устойчиви на транспорт и съхранение. За да постигнем този резултат ни е нужно добро познаване на храненето на костилковите овощни култури. Важно е да се опираме на съвети на специалисти по храненето на растенията и да ползваме инструменти, като почвени и листни анализи.

I.Костилкови овощни култури.

1.Череши.

Черешите са древна култура и произлизат от района от Черно до Каспийско море и са познати на хората още от древността. Черешите са много полезна храна за хората съдържат много витамини (А, В, С и К) и други полезни вещества, като калий, калций, магнезий и други. Плодовете от череши съдържат много антиоксиданти и имат противовъзпалително действие, ползват се и за производството на лекарства и хранителни добавки. Черешите са подходящи за профилактика на главоболие и артрит. От черешите се правят сладка, сокове, сладкиши, алкохол и други. В света череши се произвеждат на около 4 000 000 декара. Най-големи производители на череши в света са Турция, САЩ, Иран, Италия и Русия. Средните добиви от череши в света са около 700-1000 кг/дка. Максималният добив от череши е около 2000 кг/дка. Черешите предпочитат слънчеви, проветриви терени, добре дренирани, богати почви с неутрално рН. Идеалното рН е 6.0-6.5. Черешите се берат на ръка. Вече създадените градини от череши издържат зимата дори до минус 40 градуса Целзий. Черешите са чувствителни, както на преовлажняване, така и на засушаване, въпреки, че дърветата ще преживеят неблагоприятните условия, този срес значително ще намали добива и качеството на плодовете. Пчелите са много важни за опрашването на черешите. Черешите са много чувствителни на засоляване.

2.Вишни.

Вишните са древна култура и произлизат от Европа и Азия. В света вишни се произвеждат на 2 500 000 декара. Най-големи производители на вишни в света са Турция, Русия, Украйна, Полша и Иран. Средните добиви от вишни в света са 500-1500 кг/дка. Максималният добив от вишни е около 2000 кг/дка. Вишните се ползват в кулинарията и за медицински цели от тях се правят лекарства за регулиране на съня и с противовъзпалителен ефект. От вишните се правят сладка, сокове, сладкиши, алкохол и други. Вишните предпочитат слънчеви, проветриви терени, добре дренирани, богати на органично вещество почви с рН 6.5-8.0. Вече създадените градини от вишни издържат зимата до минус 40 градуса Целзий. Летни температури над 30 градуса Целзий действат подтискащо на черешата. Пчелите са много важни за опрашването на вишните. Вишните може да се берат на ръка и с машини. Вишните са чувствителни на засоляване.

3.Сливи.

Предполага се, че сливите са най-древната овощна култура позната на хората, тя произлиза от Източна Европа, Кавказките планини и Азия. Сливи в света се произвеждат на 25 000 000 декара. Най-големи производители на сливи в света са Китай, Сърбия, САЩ, Румъния, Чили, Турция, Франция и Испания. Сливите съдържат много антиоксиданти, които ни защитават от фенолите, съдържат витамин С, стимулират имунитета, регулират кръвната захар и ни помагат да отслабнем, понижават холестерола и са полезни за храносмилателната система. От сливите са правят сладка, сокове, сладкиши, алкохол и други. Сливите предпочитат кисели до неутрални почви рН 5.0-6.5. Сливите се развиват добре в добре дренирани почви, не понасят преовлажняване, засушаване и уплътняване на почвата. Сливите се развиват най-добре на слънчеви и хълмисти райони. Пчелите са важни за опрашването на сливите. Сливите са студоустойчиви и издържат зимата до минус 35 градуса Целзий. Летни температури над 30 градуса Целзий действат подтискащо на сливата. Добива от сливи е 300-3000 кг/дка в зависимост от възрастта на градината. Максималният възможен добив е 11 т/дка. Сливите са средно чувствителни на засоляване.

4.Праскови.

Праскови в света се произвеждат на 15 000 000 декара. Най-големи производители на праскови в света са Китай, Италия, САЩ, Испания, Гърция, Турция и Иран. Средният добив от праскови е 700-3000 кг/дка. Максималните добиви са 4000-6000 кг/дка. Прасковите са древна култура, която произлиза от Персия и Китай. Добре е прасковите да се поливат с капково напояване. Прасковените градини издържат до минус 32 градуса Целзий, но цветовете измръзват. Цветовете издържат до минус 2 градуса Целзий. Кайсиите предпочитат слънчеви терени, добре дренирани почви. Оптималното рН 6.0-7.0. Прасковите предпочитат слънчеви терени, добре дренирани и дълбоки почви. Прасковите са самоопрашващи се, но опрашването от пчели много допринася за добива от праскови. Прасковите обичат слънчеви места. Прасковите не понасят засушаването и преовлажняването. Прасковите съдържат много антиоксиданти, те са добър източник на витамин А и витамин С. Прасковите са подходящи за пофилактика на затлъстяването, диабета, метаболитни смущения и сърдечно-съдовите заболявания. Прасковите се ползват и за производство на козметика, защото имат подмладяващо действие върху кожата. От прасковите се правят сладка, сокове, сладкиши, алкохол и други продукти. Прасковите са чувствителни на засоляване.

5.Нектарини.

Нектарините обичат добре дренирани и богати почви. Нектарините са самоопрашващи се, но пчелите допринасят за добива. Нектарините са по-капризни на условията от прасковите. Зимата издържат до минус 21 градуса Целзий. Нектарините предпочитат слънчеви терени, добре дренирани, богати, дълбоки почви с рН 6.0-6.8. Нектарините са полезна храна, съдържат витамини (C, E, A и B) и антиоксиданти. От нектарините се правят сокове, сладкиши, алкохол и дреги продукти. Нектарините също са древна култура и произлизат от Азия. Най-големите производители на нектарини са Китай, Италия, САЩ, Испания, Гърция, Турция, Иран и Франция. Нектарините са много чувствителни на засоляване.

6.Кайсии.

Кайсии в света се произвеждат на 5 000 000 декара. Най-големи производители на кайсии в света са Турция, Иран, Узбекистан, Алжир, Италия, Пакистан, Франция, Мароко и Испания. Кайсиите произлизат от Азия. Кайсиите страдат от твърде ниски и твърде високи температури през пролетта по време на цъфтеж. Устойчивостта на ниски температури на кайсиите е подобна на тази на прасковите. Цветовете издържат до минус 2 градуса Цезий. Кайсиевите градини издържат до минус 30 градуса Целзий. Сибирските кайсии издържат до минус 50 градуса Целзий. Много високи температури водят до напукване на плодовете от кайсии. Добивите от кайсии варират в зависимост от възрастта на градината от 500 до 3000 кг/дка. Кайсиите предпочитат слънчеви терени, добре дренирани, дълбоки, богати почви с рН 6.0-7.0. Има самоопрашващи се кайсии и такива които имат нужда от опрашители, пчелите допринасят за повишаване на добива. Кайсиите се ползват в кулинарията и в медицината. Кайсиите съдържат витамините А и С, много антиоксиданти, кайсиите забавят възрастовите промени на очите и имат противовъзпалителен ефект. От кайсиите се правят сушени плодове, сладкиши, сокове, алкохол и други продукти. Кайсиите са чувствителни на засоляване.

II.Торене на костилковите овощни култури.

1.*Примерна схема за торене на костилкови овощни култури.

Време и фази на приложение

         Торове и норми на торене

Пролет по време на цъфтежа

          YaraMila COMPLEX - 20 кг/дка

          YaraLiva NITRABOR - 15 кг/дка

Зимни пъпки/розов/бял бутон

          YaraVita FRUTREL - 200-500 мл/дка

Образуване на завръзи

          YaraVita FRUTREL - 200-500 мл/дка

1 месец преди беритбата на плодовете

          YaraVita FRUTREL - 200-500 мл/дка

*За конкретна схема на торене съобразена с вашите нужди и условия, се свържете с нашите специалисти.

III.Повреди при съхранение и транспорт на плодовете, като резултат от неправилно торене и хранене.

1.Повреди причинени от вътрешно разкъсване на тъканите при съхранение.

Такива повреди се получават най-често дори и при добри условия на съхранение и транспорт нула градуса Целзий и 90-95 % влажност. Месото на плодовете става кафяво, кожесто, с гъбеста структура, губи цвета, сочността и аромата си. Появяват горчиви петна, стъкловидни петна и натрупване на червен пигмент в месото. Най-често забелязваме проблемите при внасяне на плодовете в топло помещение след съхранението им в хладилните складови помещения. Най-честата причина за тези повреди е неправилното физиологично развитие на плодовете. Те имат пулпа съдържаща по-малко от необходимото количество сокове и вещества като фенолите, което разваля аромата и външният им вид. Тези неблагополучия са резултат от неправилното торене. Правилното хранене с калий и калций, балансирано с адекватно азотно хранене, подобрява физиологичният баланс на пулпата на плодовете.

2.Гниене на плодовете при съхранение.

Правилното хранене с калций и фосфор има главна роля за подобряване на твърдостта на месото на плодовете и кожицата. Доброто съдържание на калций намалява заразяването с Botrytis cinerea.

3.Напукване на плодовете преди беритба.

Напукването на плодовете се получава от валежи преди беритбата на плодовете. Храненето играе важна роля за намаляване на този проблем. Плодове с по-високо съдържание на калций, бор и мед в кожицата имат по-здрави клетъчни стени и са много по-устойчиви на напукване.

4.Хлътвания и дупчици по повърхността на плодовете при съхранение.

Правилното хранене с калций за постигане на по-добро качество на месото и кожицата на плода е важно за намаляване на повредите при съхранение.

IV.Ключови хранителни елементи за костилковите култури.

Азота и калият са ключови за растежа на леторастите и листата, залагането на плодовете, големината на плодовете и сухото вещество на пулпата на плодовете.

1.Азот.

Азота подобрява киселинното съдържание на плодовете. Правилното азотно торене е много важно, защото излишъкът на азот води до забавяне на узряването, омекване месото на плодовете и изтъняване на кожицата на плода. Предозирането на азота може да доведе до гниене, напукване на плодовете, лош търговски вид и нетрайност при съхранение и транспорт.

2.Калий.

Калият подобрява качеството на плодовете, като увеличава съдържанието на сухо вещество и подобрява оцветяването на плодовете. За добри резултати е изключително важно е да се балансира калиевото, калциевото и магнезиевото торене.

3.Фосфор.

Фосфора е важен за ранният растеж, формирането на корена, развитието и растежа на листата, цъфтежа, залагането на плодовете и формирането на добива. Фосфорът подобрява оцветяването на плодовете, като засилва съдържанието на антоцианови пигменти и подобрява съхраняемостта и транспортабилността на плодовете.

4.Калций.

Калцият е необходим за осигуряване растеж на здрава корона и листа. Осигурява платформа за високи добиви. Калцият има много важна роля за максимизиране качеството на плодовете, той прави плодовете твърди, с по-здрава кожица, без вътрешни повреди и гниене при съхранение.

5.Микроелементи.

Магнезият, желязото и мангана осигуряват качествена фотосинтеза, водеща до мощно залагане на плодове и задържането им на дървото.

Недостигът на микроелементи ще доведе до задържане на развитието на дърветата, намаляване на добива и качеството. Борът и цинка са особено важни по време на цъфтежа за подсигуряване на максимален брой здрави цветове и по-голям брой нормално развити завръзи. Борът и медта увеличават здравината на кожицата на плода и намаляват повредите от напукване на плода. Желязото е важно за стимулиране на растежа, повишава съдържанието на сухо вещество и захари в плодовете.

IV.Периоди на усвояване на хранителните елементи от костилковите овощни култури.

1.Азот, фосфор, калий, магнезий, бор и манган.

Повечето хранителни елементи, като: азот, фосфор, калий, магнезий, бор и манган, се складират като резерви в корените, стъблото и пъпките на дърветата. Те се ремобилизират след приключване на зимата за захранване на ранният растеж на листата, на леторастите, формирането на цветовете, образуването на завръзите и нарастването на плодовете. Подходящ продукт - YaraMila COMPLEX.

2.Калций.

Калций необходим за 1 тон плодове: череши - 0.26 кг/т, вишни - 0.29 кг/т, сливи - 0.15 - 0.25 кг/т и кайсии - 0.2 кг/т . Големи количества калций се усвоява в периода на ранен растеж. Най-добрата практика е да се приложи калций почвено през пролетта в периода на цъфтежа, за да се осигури на младият плод достатъчно калций. Калцият се усвоява от корените и се транспортира чрез ксилема до листата, но не се придвижва от листата към плодовете, което затруднява храненето с калций по време на интензивното нарастване на плодовете, това и налага директното му прилагане с пръскане на листата и плодовете. Плодовете с по-високо съдържание на калций са по-твърди, кожицата и месото им са по-устойчиви на повреди и са по-устойчиви на складиране и транспорт. Калцият активизира ензими, незаменим е за деленето и растежа на клетките и нарастването на плода. Той осигурява и стабилизира пропускливостта на клетъчната мембрана, като я предпазва от ензимната атака на патогените, така се намаляват повредите по плодовете. Подходящи продукти: YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita STOPIT, YaraLiva CALCINIT и YaraVita REXOLIN Ca 10.

3.Азот.

Азот необходим за един тон плодове: череши -1.7 кг/т, вишни - 2 кг/т, сливи - 0.9 - 1.35 кг/т и кайсии - 1.2 кг/т. Азота също се усвоява основно в ранните периоди на растеж, тъй като е нужен за растежа на листата и плодовете. Практиката за прилагане на азот е следната, първото приложение на азот през пролетта по време на цъфтежа за максимизиране на залагането на завръзите и растежа на листата и плодовете през лятото. Второто - приложение на азот през есента след прибиране на реколтата, за да се натрупат резерви в дървото. Подходящи продукти: YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTЕ, YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraVera UREA foliar и YaraTera KRISTALON син.

4.Калий.

Калий необходим за един тон плодове: череши - 1.6 кг/т, вишни - 1.7 кг/т, сливи - 2.0 - 2.5 кг/т и кайсии - 2.9 кг/т. Максималното количество калий се усвоява по-късно от азота и калцият. Пикът е по време на нарастване на плодовете. Ключов елемент за количеството на добива и критичен за качеството на плодовете, особено за сладкият вкус. Калият стимулира здрав и силен прираст на дърветата, увеличава размера на плодовете и здравината на клетките. Калият подобрява толерантността на болести и неприятели. При добро торене с калий се увеличава съдържанието на сухо вещество, което подобрява рандемана при обработки, като сушене замразяване и други.  Костилковите култури имат нужда от два пъти повече калий отколкото азот.  Но трябва да внимаваме, защото при  предозиране може да предизвикаме конкуренция с магнезият и калцият. Подходящи продукти са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев и YaraTera KRISTALON бял.

5.Фосфор.

Фосфор необходим за един тон плодове: черешите - 0.25 кг/т, вишните - 0.28 кг/т, сливи - 0.2 -0.26 кг/т и кайсии - 0.2 кг/т. Усвояването на фосфора е стабилно и почти еднакво през вегетацията на дърветата, с малко увеличение по време на нарастване на плодовете. Най-добре е фосфорът да се приложи почвено по време на цъфтеж, за да се увеличи добива, да се намали опадването на плодове, да се подобри оцветяването, качеството им и да се подобри устойчивостта им на складиране. След това с листно торене през вегетацията се поддържат нивата на фосфора. Подходящи продукти са YaraMila COMPLEX, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, Yara GRAIN, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

6.Магнезий.

Магнезий необходим за един тон плодове: черешите - 0.1 кг/т, вишните - 0.18 кг/тон, сливи - 0.1-0.16 кг/т и кайсии - 0.1 кг/т. Нужди от сяра на кайсиите - 0.05 кг/т и сливи - 0.14 кг/т продукция. Магнезият и сярата са важни за поддържане на добър растеж и те като фосфора се усвояват равномерно през цялата вегетация с леко нарастване по време на нарастване на плодовете. Магнезият намалява загубите от опадване на плодовете и увеличава тяхната твърдост. Най-подходящо е почвено торене през пролетта по време на цъфтежа и листно торене през пролетта и по-късно през вегетацията. Подходящи продукти са YaraMila COMPLEX,  Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL и YaraVita ZEATREL.

7.Бор.

Нужди от бор за един тон продукция: черешите - 3.4 - 8  г/тон, вишни - 2.9 - 8 г/т и сливи - 3.4 - 8 г/т. Борът при костилковите овощни е необходим в относително високи количества, затова се правят поне две приложения едно листно торене рано на пролет и второ есента след прибиране на реколтата с цел запасяване на дърветата. Подходящи продукти са YaraLiva NITRABOR, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO, Епсо Микро Топ и YaraVita FRUTREL.

7.Мед.

Нужди от мед за един тон плодове: череши - 0.7-1 г/т, вишни - 0.5 -1 г/тон и сливи - 0.3 -1 г/т. Медта има силно влияние върху здравината и дебелината на клетъчната стена, така подбрява здравината на плода и устойчивостта му на напукване. Медта подобрява съдържанието на лигнин, пектин, целулоза и неразтворими алкохолни съединение в клетъчната стена. Тъй като в програмата за растителна защита често се включват и медни препарати не е необходимо самостоятелно медно торене. В случай на нужда се правят две пръскания през 3-тата и 6-тата седмица след цъфтежа с подходящ продукт, такъв е YaraVita COPTRAC 500 - 50 мл/дка. Други подходящи торове съдържащи мед са: YaraVita COPTRAC 500, YaraVita REXOLIN Cu 15, YaraVita GRAMITREL, Колосал и ЮСБ 20-20.

8.Желязо.

Нужда от желязо при костилкови за 1 тон продукция - 28 г/т. Недостигът на желязо води до намаляване на фотосинтезата, намаляване на растежа и хлороза. Желязната хлороза намалява добива и качеството на плодовете. При по-слаб недостиг се правят 1-2 пръскания през период от 2 седмици с 0.2-0.3 % разтвор на YaraVita TENSO iron 58. Лечението на по-тежка желязна хлороза се извършва февруари/март почвено с YaraVita TENSO iron 58. Изкопават се 4-5 ямки под короната на дървото и в тях се поставят за млади дървета по 30-50 г/дърво YaraVita TENSO iron 58, а при възрастни дървета по 50-150 г/дърво YaraVita TENSO iron 58. Други продукти - YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

9.Манган.

Нужди от манган за един тон плодове: череши - 0.8 - 6 г/т, вишни 0.9  - 6 г/т и сливи - 1.1 - 6 г/т. Недостигът на манган води до хлороза и деформиране на листата. Манганът участва в много ензимни процеси, включително и синтез на хормони. Манганът е много важен за запазване на продуктивността на листата и стимулирането на фотосинтезата, което води до по-добър растеж и добив. Лечението на мангановата хлороза се прави с листно торене с манганови продукти - YaraVita MANTRAC PRO, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL и YaraVita REXOLIN Mn 13.

10.Цинк.

Нужди от цинк на един тон плодове: череши - 1.4 - 8 г/т, а вишни - 1.3 - 8 г/т и сливи - 1.6 - 8 г/т. Микроелемента цинк играе важна роля в развитието на пъпките и цъфтежа. Недостига на цинк води до аборт на цветовете и опадване на плодовете. Ранните пролетни пръскания докато листата още се развиват са най-ефективни. Може да се направи и второ листно торене през есента. Подходящо е приложението на YaraVita ZINTRAC 700 - 100 мл/дка. Други продукти - YaraVita FRUTREL, YaraVita REXOLIN Zn 15, YaraVita GRAMITREL, YaraVita ZEATREL и ЮСБ 20-20.

11.Молибден.

Молибдена е важен за азотният метаболизъм и опрашването на цветовете. Нужди от молибден при костилкови - 0.08 - 8.0 г/т продукция. При недостиг на молибден листата издребняват, по върховете и краищата им се появяват некротични петна без ясно изразени граници. Подходящ продукт - YaraVita MOLYTRAC 250. Други продукти - YaraVita BRASSITREL PRO.

12. За подобряване на вкореняването, на минералното хранене и за преодоляване на стрес подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре