синя крива

КРАСТАВИЦА

Торене на краставици

recommendation image

Краставиците произлизат от Индия и Бурма. Краставиците са отглеждани от поне 3000 години. В света се произвеждат краставици на площи от приблизително 21 милиона декара. Най-големи производители на краставици са Китай, Иран, Турция, Русия и САЩ. Краставиците имат кратък цикъл до плододаване 45-60 дни. Най-добри резултати при производството на краставици се получават при дневни температури 22 градуса Целзий и нощни температури - 20 градуса Целзий. Средните добиви от полско производство на краставици са 2.5-4.00 т/дка. Средните добиви от оранжерийно производство са 10-25 т/дка. В развитите в оранжерийното производство страни добиви от 30-50 т/дка се смятат за нормални. В Холандия се получават най-високите добиви от оранжерийни краставици - 60-66 т/дка. Правилното торене и поливане са много важни за високи добиви и качество на краставиците. Краставиците растат бързо и не трябва да бъдат лишавани от хранителни вещества и вода. Краставиците са чувствителни на хлор, затова не бива да бъдат торени с хлор съдържащи торове. Краставиците са много полезна храна за хората. Краставиците допринасят за доброто състояние на мозъка, имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. Краставиците са подходящи за профилактика на сърдечни и онкологични заболявания, почистват устата от болестотворни бактерии, отразяват се добре на храносмилателната система, намаляват стреса и подпомагат поддържането на оптимално тегло при хората. Краставиците съдържат витамини - витамин К, витамин С и витамини от групата В, минерали - молибден, калий, фосфор, мед, манган и магнезий.

I.Торене на краставиците.

1.*Обща схема за торене на краставиците с фертигация.

Фаза/начин на приложение

Тор

Норма

от 4 ти до 15 ти  ден след поникване/разсаждане

(с фертигация)

YaraTera KRISTALON жълт

5-10 кг/дка

(приложени на няколко пъти по 2-3 кг/дка)

От 10 ти до 15 ти ден след поникване/разсаждане

(листно приложение)

YaraVita UNIVERSAL BIO

200-400 мл/дка

Вегетативно развитие до залагане на плодовете

(фертигация)

YaraTera KRISTALON специален

10-20 кг/дка

(приложени на няколко пъти по 4-5 кг/дка)

Вегетативно развитие до залагане на плодовете

(фертигация)

YaraLiva CALCINIT

10 кг/дка

(приложени на 2 пъти по 5 кг)

Вегетативно развитие до залагане на плодовете (листно приложение)

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

От залагане на плодовете до първа беритба

(фертигация)

YaraTera KRISTALON бял

15-25 кг/дка

(приложени на няколко пъти по 4-5 кг/дка)

От първа до последна беритба

(фертигация)

**YaraTera KRISTALON син

40-100 кг/дка

(приложени по 10-15 кг/седмица)

От първа до последна беритба

(фертигация)

YaraLiva CALCINIT

10 кг/дка

От първа до последна беритба

(фертигация)

Епсо Микро Топ

3-4 кг/дка

От първа до последна беритба

(листно приложение)

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

*Това е обща схема за торене на краставици, за конкретна съобразена с вашите нужди се обърнете към нашите специалисти.

**При нужда от повече калий редувайте с Кристалон бял.

2.*Обща схема за торене на краставици.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

или

YaraMila SPRINTER

20  кг/дка

7-10 дена след поникване/разсаждане

YaraVita UNIVERSAL BIO

200-400 мл/дка

14 дена след поникване /разсаждане

YaraLiva NITRABOR

или

YaraLiva TROPICOTE

15 кг/дка

14 дена след поникване

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

20 дена след поникване

YaraMila COMPLEX

или

Yara Mila SPRINTER

20 кг/дка

20 дена след поникване

Кизерит

4-5 кг/дка

40 дена след поникване

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

60 дена след поникване

YaraMila COMPLEX

или

YaraMila SPRINTER

30 кг/дка

60 дена след поникване

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

80 дена след поникване

YaraMila COMPLEX

YaraMila SPRINTER

20 кг/дка

80 дена след поникване

YaraVita UNIVERSAL BIO

200-400 мл/дка

*Това е обща схема за торене на краставици за конкретна съобразена с вашите нужди се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене и особености на торенето на краставиците.

Предозирането на азотното и калиевото торене може да индуцира недостиг на фосфор и да намали добива. Предозирането на калиевото торене може да предизвика дефицит на калций и магнезий и да намали добива. Недостига на калий може да предизвика недостиг на желязо и да доведе до натрупването на нитрати в плодовете на краставиците.

1.Азот.

Краставиците са чувствителни на амониев азот, поне 50 % от азотната норма трябва да бъде дадена в нитратна форма (NO3). Краставиците имат нужда от относително високи количества азот. Азота стимулира общият растеж на краставиците. Много е важно растенията да достигнат добро общо развитие до фазата на цъфтеж,в противен случай ще имат нисък потенциал за добив. Азота е много важен за синтеза на протеините и производството на хлорофил. Азота е много важен за добива от краставици. При недостиг на азот по-старите листа избледняват и пожълтяват, ако не се натори с азот, започват да пожълтяват и младите листа. Растежа на краставиците се нарушава и забавя, стъблата стават тънки, плодовете на краставиците стават деформирани и обезцветени. При тежък недостиг на азот цялото растение изсъхва. Липсата на азот прави краставицата много чувствителна на засоляване. Липсата на достатъчно азот намалява, както общият растеж, така и добива от краставици. Растенията изглеждат бледи и вретеновидни. Младите листа са дребни, но остават зелени, а по-старите листа стават жълти и изсъхват. Плодовете на краставиците стават бледи, деформирани, къси и дебели. Краставиците изнасят с един тон плодове - 0.8-1.35 кг азот (N). За полско производство се препоръчва торене с 4.5-18 кг/дка азот (N), а за оранжерии - 35-50 кг/дка азот (N). Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, YaraTera KRISTALON син, YaraVera UREA foliar, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraVita SAFE N 300.

2.Фосфор.

Фосфорът е много важен за развитието на корените и репродуктивните органи на краставиците - цветове и плодове. Фосфорът стимулира ранният растеж на растенията. Достатъчен като количество и лесно усвоим фосфор е нужен на младите растения, особено на разсадите. Фосфорът е необходим за делението на клетките и за формирането на молекулите участващи в трансформирането на енергия в растението. Краставиците се нуждаят от фосфор през цялото си развитие, но имат най-големи нужди от фосфор в периода от поникване до начало на цъфтеж. Фосфорът е подвижен в растението и ако е в недостиг се придвижва от старите към младите тъкани, което води до пожълтяване и изсъхване на по-старите листа. Краставицата е растение с буен растеж, тя постоянно произвежда нови вегетативни и плододаващи тъкани. Редовното снабдяване на растението с фосфор ни подсигурява добро развитие на растението и качествени плодове през целият период на отглеждане. При недостатъчно торене с фосфор се появяват проблеми, които понижават добива и качеството, затова е важно да започнем още с предсеитбено торене с фосфор съдържащи торове. При недостиг на фосфор краставиците имат слаби и недоразвити корени, растенията остават дребни, листата стават малки тъмни, мътно сиво-зелени на цвят. Най-старите листа в основата на растението стават ярко жълти. За разлика от признаците на недостиг на азот, листата точно над пожълтелият лист остава тъмно зелени. По старите листа на краставиците в зоните между проводящите съдове се появяват кафяви петна, тези зони постепенно изсъхват и се разпростират докато не изсъхне целият лист. Старите листа опадват преждевременно. Залагат се по-малко плодове и производството е намалено докато не се натори с фосфор. Краставиците изнасят с 1 тон плодове - 0.27-0.9 кг фосфор (P2O5). Препоръчва се торене при полско производство - 1.2-14 кг/дка фосфор (P2O5), а за оранжерийно производство - 16-26 кг/дка (P2O5). Добре е освен почвено торене да се прилага и листно торене с фисфор съдържащи торове. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

3.Калий.

Калият активира над 60 ензима важни за растежа и метаболизма на краставиците. Регулира водният баланс в краставиците (осмотичното налягане на корена и функционирането на устицата). Калият е важен за фотосинтезата (активира ензими и контролира формирането на АТФ, като част от фотосинтезата). Стимулира придвижването на хранителни вещества в растението през ксилема (проводящи тъкани - дървесина в растението) и по флоема (проводящи тъкани лико в растението) транслокацията на органични вещества, основно на карбохидратите. Калият играе много важна роля за подсигуряване устойчивостта на краставиците на ниски температури, засоляване, засушаване и болести. Важно е да снабдяваме редовно краставиците с достатъчно калий, за да подсигурим необходимите нива на калий във важните органи. Недостигът на калий ще затрудни транспортирането на захарите в краставиците, което ще доведе до натрупване на скорбяла в най-долните етажи на листата. Краставиците са една от малкото култури, изискващи повече калий отколкото азот, съотношението азот:калий варира от 1:1.5 до 1:2. Торенето на краставиците с калий повишава добива. Калият засилва устойчивостта на краставиците на заразяване от болести и намалява пораженията от тях, например при бактериален пригор (ъгловати петна), сиво гниене (ботритис) и брашнеста мана. При недостиг на калий по старите листа се появява жълта хлороза, обикновенно започва от краищата на листата, след това се разпростира и в зоната между проводящите тъкани. Старите листа стават сухи и на допир, като хартиени. При недостиг на калий плодовете се деформират и по тях се появяват кафяви петна. Растението е вджуджено със скъсени междувъзлия и дребни листа. Тъй като калият, магнезият и калцият са в конкурентни взаимоотношения, засиленото калиево торене при краставиците трябва да се балансира с торове съдържащи магнезий и калций. Краставиците изнасят с един тон плодове - 1.35-2.25 кг калий (K2O). Препоръчва се торене при полско производство с 5-28 кг/дка калий (K2O), а при оранжерийно производство - 40-95 кг/дка (K2O). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP и YaraTera KRISTA SOP.

4.Калций.

Калцият играе ключова роля в изграждането и функционирането на клетъчните мембрани, от него зависи здравината на клетъчните стени. Калцият намалява чувствителността на растенията на болести. Най-голям риск за недостиг на калций при краставиците има при горещо и ветровито време, често срещани условия в България през лятото и топла пролет/есен. Друг рисков фактор за поява на недостиг на калций при краставиците е постоянна висока влажност, каквито условия се срещат често в оранжериите у нас. Други фактори допринасящи за недостиг на азот са задържане на вода, засоляване, обилно торене с калиеви или амониеви торове и заболявания на корените. Калцият се придвижва с транспирацията и се натрупва основно в старите листа. Най-често недостиг на калций се появява в младите тъкани (младите листа, растежните точки), тъй като имат ниски нива на транспирация. Младите листа се деформират и некротират, некрозата започва от краищата на листата, често листата придобиват обърната надолу чашковидна форма, защото краищата им остават недоразвити. Старите и напълно развитите листа обикновенно остават незасегнати. При сериозен недостиг на калций цветовете абортират и растежните точки умират. Плодовете на краставиците стават малки, деформирани и безвкусни. Важно е да торим краставиците не само почвено, но и листно с калций. Препоръчва се торене при полско производство с 4-10 кг/дка калций (CaO), а при оранжерии - 20-30 кг/дка калций (CaO). Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita REXOLIN Ca 10 и YaraLiva CALCINIT.

5.Магнезий.

Магнезият е централен атом на молекулата на хлорофила, затова има ключова роля във фотосинтезата. Недостигът на магнезий може да бъде резултат от отглеждане на краставици на кисели почви, недостатъчно торене с магнезий или небалансирано торене с калий, калций и амониев азот. Най-често дефицит на калций се появява при ниски температури, студени и преовлажнени почви, когато растенията са в стрес и корените са затруднени да функционират нормално. При недостиг на магнезий старите листа пожълтяват. Хлорозата започва в междужилковите пространства, като проводящите съдове остават зелени. При задълбочаване на недостига се появяват светли жълто-кафяви некрози. Добива от краставици пада значително. Препоръка за торене с магнезий полско производство - 3-5 кг/дка (MgO), а за оранжерии - 10-14 магнезий (MgO). Подходящи торове са Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita REXOLIN Mg 6 и YaraVita FRUTREL.

6.Сяра.

Сярата е основна градивна единица на незаменимите аминокиселини в растенията (цистин, цистеин, метионин). Сярата участва в състава и функционирането на много ко-ензими. Сярата играе роля във витамините тиамин и биотин. Сярата участва в метаболизма на растенията. Недостигът на сяра води до недостиг на протеини, затова симптомите на недостиг на сяра и на азот си приличат. Сярата е трудно подвижна в растението. Симптомите на недостиг на сяра започват от младите листа на краставицата. При недостиг на сяра целите растения стават бледо зелени, в последствие бледо жълти, особено новият растеж. За разлика от други дефицити тук проводящите съдове не остават зелени, а целият лист придобива еднакъв мътен цвят. Важно е сярата да бъде включена не само в програмата за почвено, но и за листно торене. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, Кизерит, YaraBela SULFAN, ЕпсоТоп, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

7.Манган.

Мангана, също като желязото, медта и цинка е катализатор на ензими. Мангана е необходим за фотосинтезата, дишането, асимилацията на нитрати и производството на растителният хормон ауксин. Без манган в клетките се натрупва перхидрол (Н2О2 диводороден пероксид) и ги поврежда. Като желязото мангана не е подвижен в растението и се натрупва основно в по-старите листа. Най-младите и средните листа първо стават бледо зелени, а по-късно жълти, проводящите им съдове остават тъмно зелени. Недостиг се среща най-често на алкални почви с високо рН. Подходящи торове са YaraVita MANTRAC PRO, YaraVita REXOLIN Mn 13 и YaraVita BRASSITREL PRO.

8.Желязо.

Желязото е нужно за производството на хлорофил и за активирането на някой ензими, особено на тези участващи в дишането и фотосинтезата. Желязото не е подвижно в растението. Най-често недостиг на желязо се появява при алкални почви, карбонатни почви, лош дренаж, висока концентрация на метални йони в почвата или в хранителният разтвор. Високите стойности на манган може да предизвикат индуциран недостиг на желязо. Недостига на желязо причинява по младите листа хомогенна светло зелена хлороза, другите листа остават тъмно зелени. Първоначално проводящите съдове остават зелени и листата изглеждат като покрити със зелена мрежа, но при сериозен недостиг по-малките проводящи съдове също избледняват, листата започват да изсъхват, особено ако са изложени на силна слънчева светлина. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

9.Бор.

Борът е важен за регулиране на развиващите се клетки и за опрашването. При недостиг на бор се засяга силно развитето на плодовете на краставиците. Борът не се придвижва от старите към младите тъкани, затова е нужно постоянно снабдяване на растенията с бор. При недостиг на бор се появяват симптоми и по листата и по плодовете на краставицата. Новите листа се деформират, по краищата на най-старите листа се появява много характерна ясно изразена широка жълта ивица. При сериозен недостиг на бор растежните точки изсъхват. Голям процент от младите плодове абортират, отмират или се деформират. Признаците на недостиг на бор при по-големите плодове са много характерни, те са закърнели, на петна, с жълти надлъжни ивици, които се превръщат във вкорковени ивици. Често тези симптоми са най-тежки в края на плода, където е цвета. При недостиг на бор се променя съотношението между пулпата и семенната част, семенната част намалява, а пулпата се увеличава. При недостиг на бор и за профилактика е подходящо листно приложение на бор съдържащи торове. Подходящи торове YaraLiva NITRABOR, YaraVita FRUTREL,YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO и Епсо Микро Топ.

10.Цинк.

Цинка допринася за образуването на хлорофил и за образуването на растителните хормони ауксини. Цинка е свързана част на няколко растителни ензима. Недостигът на цинк се проявява, като нарушение на развитието на листата и междужилкова жълта хлороза по най-старите листа, забавяне развитието на растението, в резултат на ниските нива на ауксини в растението. Обикновенно започва с напетняване в междужилковите зони на листата, които преминават от най-старите към младите листа, най-горната част на растението е със скъсени междувъзлия. Листата издребняват. Горната част н арастението изглежда храстовидна. Общият растеж е намален и листата стават жълто-зелени до жълти, а проводящите тъкани запазват зеленият си цвят. Цинка е градивна единица на няколко ензима. България е в зона с недостиг на цинк. Високото съдържание на фосфор, обилно торене с фосфор може да блокира цинка за корените на растенията, получава се преципитация на цинка във форма на цинкови фосфати. Цинка е в конкуренция с други микроелементи метали, като мед, желязо и манган, ако преторим и не съобразим торенето си с наличните хранителни елементи в почвата, може да имаме проблеми с развитието на краставиците и добива от тях ще бъде нисък. Затова е важно торенето да се прави на базата на почвени и листни анализи. Високите нива на секундерните елементи магнезий и калций също подтискат усвояването на цинка. Други фактори затрудняващи усвояването на цинк са: високото почвено рН, високо рН на хранителният разтвор, поливната вода с високо рН. Подходящи торове - YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita REXOLIN Zn 15, YaraVita GRAMITREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL и ЮСБ 20-20.

11.Молибден.

Молибдена участва в много ензими и е свързан с азотният метаболизъм, молибдена е важен компонент на ензимите - нитрат редуктаза и нитрогеназа. Молибдена присъства в почвата, като анион за разлика от повечето микроелементи, които присъстват като катиони, усвоимостта на молибдена се увеличава с повишаването на рН, затова недостиг се появява обикновенно на кисели почви. Симптомите на недостиг на молибден са: първо избледняване на тъканта между проводящите съдове, по-късно листата стават жълти и изсъхват. В някой случаи, част от зоните между жилките в старите листа, остават зелени, а друга част стават жълти, което дава на листата характерен вид с шарени ъгловати петна. Симптомите започват от най-долните листа и се придвижват нагоре към върхът на краставицата. Обикновенно най-младите листа остават зелени, Растежа може да изглежда нормален, но цветовете са малки. Сериозен недостиг на молибден на кисел субстрат, почва може да намали добива до 85 %. Подходящи торове - YaraVita MOLYTRAC 250. Други продукти - YaraVita BRASSITREL PRO.

12.Мед.

Медта повишава устойчивостта на болести на краставицата. Няколко ензима с различни свойства и функции са зависими от медта, включително тези участващи във фотосинтезата и дишането. Въпреки, че медта е подвижна в добре нахранени с мед растения, то в растения с дефицит на мед медта е трудно подвижна, това е специфичен феномен. Недостигът на мед води до ограничаване на растежа, скъсяване на междувъзлията, малки листа, първоначално хлоротични петна върху напълно развитите листа, по-късно симптомите се придвижват нагоре по растението. Листата стават мътно зелени до бронзови на цвят, краищата на листата се завиват надолу, растението остава дребно. Намалява се образуването на пъпки и цветове. Липсата на мед може да намали добива до 90%. Малкото образувани плодове се развиват слабо, по-тях има петна от хлътнали кафяви зони, разпръснати върху жълто-зелената кожа на краставицата. Подходящи торове са YaraVita COPTRAC 500, YaraVita REXOLIN Cu 15, YaraVita GRAMITREL, Колосал и ЮСБ 20-20.

13.За подобряване на вкореняването, минералното хранене и за преодоляване на стресови състояния подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре