синя крива

КЪПИНИ

Торене на къпини

recommendation image

Къпини в диво състояние се срещат на континентите Европа, Азия и Северна и Южна Америка. Гърците и римляните са ползвали къпините в медицината. Под общото име къпини се обобщават поне 40 вида. Поне от 2000 години къпините са се ползвали в народната медицина за лекуване на стомашно-чревни неразположения и за треска. Къпините съдържат антиоксиданти, витамини (витамин С, витамин А, витамин К и витамини от групата В ) и минерали (калий, фосфор, желязо и калций). Къпините имат противовъзпалително действие и са подходящи за профилактика на диабет, заболявания на дихателната система, сърдечни и онкологични заболявания. Къпините се ползват в кулинарията за производство на сокове, сладкиши, сладка, сладолед, вино и други. Къпините са многогодишни растения, които влизат в плододаване през втората година. Къпините може да виреят на разнообразни почви стига да са добре дренирани и да има достатъчно слънчева светлина. Къпините предпочитат проветриви терени, дълбоки почви, богати на органично вещество, с леко кисела до неутрална реакция (рН 5.0-7.0). На алкални и много кисели почви къпините страдат от недостиг на хранителни елементи, трябва да се направи съобразена с условията програма за торене. Къпините са по-устойчиви на засушаване от малините, но сушата намалява добива. Добре е на къпините да се осигури напояване (капково напояване). Къпините за разлика от малините са по-адаптирани към високи температури. През зимата къпините са студоустойчиви, издържат до минус 20 градуса Целзий. Основни производители на къпини са САЩ, Австралия, Полша, Германия и Русия. Къпините се засаждат рано през пролетта. При различните видове къпини размножаването се осъществява с коренови резници, отводи, полувдървесинени резници от стъблото и тъканни култури. Къпините изискват резитба за оформяне на короната, за премахване на старите и повредени клони. Плодовете на къпините зреят лятото през месеците юли - август. Беритбите може да се извършват на ръка и с машини. За опрашване на къпините са необходими насекоми (диви и питомни пчели). Създадено къпиново насаждение може да се използва 10 години (максимум 15 години). Има нови сортове без бодли, но те са по-чувствителни на ниски температури. Къпините са много чувствителни на засоляване. Къпините са чувствителни на вертицилийно увяхване (Verticillium), затова не е добре да идват в сеитбооборота след пипер, домати, картофи, патлажан, ягоди и малини.

I.Торене на къпини.

1.*Торене на къпини.

Фаза

Тор

Норма

Началото на месец март

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка

Средата на месец март до средата на месец април

YaraLiva TROPICOTE

15 кг/дка

Средата на месец март до стредата на месец април

YaraVita FRUTREL

200-300 мл/дка

Месец август

YaraLiva TROPICOTE

10 кг/дка

Месец август

YaraVita BRASSITREL PRO

100-200 мл/дка

*Това е обща схема за торене на къпини за специфична съобразена с вашите условия се обърнете към нашите специалисти.

2.*Торене на къпини с капково напояване.

Фаза

Тор

Норма

Началото на март

YaraTera KRISTALON бял

и

Анимейт

10 кг/дка

и

300 мл/дка

Средата на март до средата на април

YaraTera KRISTALON син

и

Анимейт

10 кг/дка

и

300 мл/дка

Средата на март до средата на април

YaraVita FRUTREL

200-300 мл/дка

Месец август

YaraLiva CALCINIT

10 кг/дка

Месец август

YaraVita BRASSITREL PRO

100-200 мл/дка

*Това е обща схема за торене на къпини с капково напояване, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на къпини.

Най-добре е програмата за торене на къпините да се направи на базата на почвени и листни анализи. Къпините имат нужда от редовно торене с малки количества торове. Къпините са много чувствителни на засоляване. Освен азота, фосфора и калият, сярата и бора са много важни за храненето и развитието на къпините.

1.Азот.

Азота е необходим за развитието на по-здрава и силна листна маса и получаване на по-едри плодове. Азота участва във формирането на хлорофила, аминокиселините и протеините в растението. Нормата на торене с азот за един сезон 6-9 кг/дка. Нормата е добре да се внесе на 3-4 пъти, през пролетта в началото на вегетацията, по време на плододаването и в края на лятото. При недостиг на азот листата стават светло зелени или жълти, като промените започват обикновенно от най-старите листа. Листата и леторастите са слаби и дребни. По леторастите има по-малко на брой листа. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraLiva CALCINIT, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът е много важен за доброто вкореняване, цъфтежа, ранозрелостта и доброто оцветяване на плодовете. Норма на торене с фосфор е 4-9 кг/дка (P2O5). При недостиг на фосфор листата стават синкаво лилави на цвят, обикновенно симптомите започват от най-старите листа. Тори се еднократно през месец март-април. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP и YaraVita ZEATREL.

3.Калий.

Калият прави растенията по-здрави и устойчиви на стрес, засушаване, болести и неприятели. Калият е много важен за доброто качество на плодовете, за едрината, формата, вкуса, оцветяването и съхраняемостта им. Калият е нужен за поддържане на тургура на растението, за фотосинтезата, синтеза на целулоза, метаболизма, транспорта на въглехидратите и скорбялата. Нормата за торене с калий е 4-10 кг/дка (K2O). Еднократно през месец март-април. При недостиг на калий листата и стъблата стават тънки и слаби. Краищата на листата стават първо хлоротични после некротират, краищата на листата се завиват. Качеството и трайността на плодовете се влошава стават по-дребни, с по-лошо оцветяване и вкус. Обикновенно повредите започват от най-старите листа.  Растенията са по-чувствителни на засушаване, болести и неприятели. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв и YaraVita ZEATREL.

4.Калций.

Калцият прави плодовете на къпината по-тежки, по-устойчиви на транспорт и съхранение. Калцият е важен за изграждането и функционирането на клетъчната стена. Калцият е нужен за растежа на корените, за здравината на растението и плодовете. Калцият подобрява устойчивостта на стрес, болести и неприятели. Подходящи торове са YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO,YaraVita REXOLIN Ca 10 и YaraLiva CALCINIT.

5.Магнезий.

Магнезият е важен за фотосинтезата, растежа на корена и за усвояването на фосфора в растението. При недостиг на магнезий се появява хлороза, първо по старите листа. Магнезият е много важен за общият растеж и продуктивността на растенията. Подходящи торове са Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL и YaraVita ZEATREL.

6.Сяра.

Сярата е необходима за изграждането на аминокиселини и протеини в растението. Сярата участва във фотосинтезата и е нужна за образуването на семената. Сярата е част от механизми на растението за преодоляване на стрес причинен от тежки метали, болести и ниски температури. При недостиг на сяра се появява хлороза по най-младите листа. Нормата на торене със сяра е 3-5 кг/дка (S). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

7.Манган.

Мангана е важен за фотосинтезата. При недостиг на манган се появява хлороза по младите листа. Понякога се получават малки тъмно кафяви/ черни некротични петънца. Подходящи торове са YaraVita MANTRAC PRO, YaraVita REXOLIN Mn 13, YaraVita GARMITREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

8.Цинк.

Цинка е важен за синтеза на протеините и хормони в растението. Цинка прави растенията по-устойчиви на стрес, болести и неприятели. Цинка е необходим за фотосинтезата, растежа на корените, плодовете и семената. При недостиг на цинк се забавя общият растеж и хлороза по младите листа. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita REXOLIN Zn 15, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita ZEATREL и ЮСБ 20-20.

9.Бор.

Борът е влияе силно на добива то къпини. Борът е много важен за отварянето на пъпките и за залагането на плодовете при къпините. Борът е нужен за растежа на корените, растежните точки, за изграждането на клетъчните стени, за усвояването и транспорта на калцият. Борът участва в образуването на семената. При недостиг на бор плодовете стават дребни, общият добив пада и умират леторасти. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO и Интенс.

10.Мед.

Медта засилва устойчивостта на растенията на болести и неприятели. Медта катализира много процеси в растителния организъм. Медта е необходима за  формирането на хлорофила. Медта е важна за производството на семена и подобрява функцията на корените. При недостиг на мед често растенията губят своя тургур, листата стават синьо-зелени и изглеждат повехнали. Подходящи торове са YaraVita COPTRAC 500, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Cu 15, Колосал и ЮСБ 20-20.

11.Желязо.

Желязото е важно за производството на хлорофил и за дишането на растенията. При недостиг на желязо се появява междужилкова хлороза по най - младите листа. Хлорозата преминава от светло зелен, през жълт до бял цвят. Младите листа издребняват и накрая изсъхват. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

12.За преодоляване на абиотичен и биотичен  стрес, за подобряване на вкореняването и за подобряване на минералното хранене подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре