синя крива

ЛЕШНИК

Торене на лешник

recommendation image

Лешника е познат като земеделска култура от над 5000 години. В света се отглеждат 10 400 000 дка лешници. Най-големи са площите в Турция (70 %)- 7 250 000 дка, но с най нисък среден добив - 100 кг/дка. Други големи производители на лешници са Италия, САЩ, Азербайджан и Грузия. В света средният добив от лешници е 100-250 кг/дка. Площите с лешници у нас са около 20 000 декара. Лешниците изискват специфично торене на базата на почвени и листни анализи за висок добив и качество. Хибридните лешници дават по-висок добив и качество, но имат по-високи изисквания към храненето, те издържат на рН 5.0 до 7.5 и по-високо. Лешниците обичат от неутрални до леко кисели почви (pH над 6). За разлика от другите плододаващи култури лешниците цъфтят и се опрашват в средата на зимата. Ядките узряват през лятото придобивайки от зелен до лешников цвят. През зимата и ранната пролет женските цветове понасят температури до минус 9 градуса Целзий, а дърветата издържат до минус 14 градуса Целзий. Лешниците отглеждани за промишлени цели имат нужда от опрашители. Лешниците не обичат високи летни температури (над 21 градуса Целзий), ниска влажност и ветровито време. За добро производство на лешници са нужни годишни валежи от 750 мм. Не правете градини от лешници без почвен анализ. Най-подходящият период за засаждане на нови градини е ноември-декември, но трябва задължително да има достатъчно влага, ако не е осигурено поливане. Една от най-често срещаните грешки при разсаждането е прекалено дълбокото полагане на лешниковите дървета и преоплътняването на субстрата и почвата около корените им. Лешниците не понасят липсата на аерация и преоплътнена почва и изсъхват. Лешниците предпочитат добре дренирани почви с дълбочина поне 1.8 м. Лешниците са чувствителни на засоляване. Лешниците се ползват в кулинарията, медицината и в козметиката. Маслото от лешници има силно хидратиращо действие върху човешката кожа. Лешниците са много полезна храна за хората те съдържат антиоксиданти, витамини от групата В, витамин Е, минерали (манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен), фитохимикали и намаляват високият холестерол. Лешниците не съдържат глутен и са подходящи за хора с алергии.

I.Торене на лешници.

1.*Обща схема за торене на лешници.

Фаза

Тор

Норма

При поява на нов прираст пролетта

месец март почвено торене

YaraMila COMPLEX

20  кг/дка

Месец май листно торене

YaraVita BORTRAC 150

100-200 мл/дка

Месец юни почвено торене

YaraBela SULFAN

или

YaraLiva NITRABOR

20 кг/дка

Месец юли листно торене

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

*Това е обща схема за торене на лешници за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Особености на храненето на лешниците.

Най-важните хранителни елементи за лешниците са азота, калият и борът. Торенето е добре да се направи на базата на почвени и листни анализи. Най-подходящият момент за вземане на листни проби при лешниците е месец август. Не торете лешниците, когато нямат листа в периода на покой и по време на листопад!!!

1.Азот.

Лешниците усвояват най-много азот през май-юни. Норма на азот на година на дърво първите 1-5 години - 20-50 г азот/дърво, от 6-10 година - 150 г азот/дърво. Лешниците складират азот от предният сезон, за да подсигурят ранният пролетен растеж. Най-ефективното приложение на азот е по време на активният пролетен растеж. Най-добре е приложението на азота да бъде двукратно през месеците март и юни. Листното торене с азот през юли прави ядките по-качествени и едри. Приложението листно на азот след прибиране на реколтата натрупва азот за развитието на пъпките. подходящ тор e Yara Vita Safe N. Недостигът на азот при лешниците, води до къси и недоразвити леторасти и светло зелени до жълти листа. Няма доказана чувствителност на лешниците към вида на азота, така че спокойно може да се ползват, както нитрати, така и амониеви и амидни торове. Подходящи торове са YaraLiva Nitrabor, YaraLiva TROPICOTE, YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS,  CALCINIT, YaraVita SAFE N 300, YaraVita UREA foliar, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON син.

2.Фосфор.

Лешниците добре използват фосфора в почвата. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila STAR, YaraMila SPRINTER,  YaraMila TIGER, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraVita FRUTREL и YaraVita ZEATREL.

3.Калий.

При недостиг на калий добива и качеството на лешниците пада. Недостига на калий води до дребни листа и дребни лешници. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON бял, UNIKA KALI, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP и YaraVita ZEATREL.

4.Калций.

Калцият увеличава сухото вещество в лешниците, теглото им и прави дърветата по-здрави и устойчиви на болести и неприятели. Подходящи торове са YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraVita REXOLIN Ca 10, YaraLiva CALCINIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita STOPIT.

5.Магнезий.

Лешниците имат сериозни потребности от магнезий затова е добре да се торят и почвено и листно с магнезий. Подходящи торове са Кизерит, Епсо топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL и YaraVita FRUTREL.

6.Сяра.

Сярата е важна за общото развитие на лешниците. Недостига на сяра при лешниците, води до пожълтяване на новите листа в градината. Подходящи торове са YaraMIla COMPLEX, YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

7.Бор.

Листното приложение на бор през май при лешниците, увеличава броят на ядките на дърво, дори и при дървета, които нямат недостиг на бор. При недостиг на бор отмират върховете на леторастите. Правилно е лешниците да се торят с бор листно на пролет. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita FRUTREL.

8.Цинк.

Цинка е важен за нормалният растеж и добив на лешниците. България е в зона с дефицит на цинк. Най-подходящ момент за листно третиране на лешниците с цинк е лятото. Недостига на цинк води до жълти, малки и тесни листа. На края на клоните се образуват розетки. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita REXOLIN Zn 15, YaraVita GRAMITREL, YaraVita FRUTREL и ЮСБ 20-20.

9.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес подходящ тор е YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Кънтент, Интенс, Анимейт и ЮСБ 20-20.

Нагоре