синя крива

ЛУКОВИ

Торене на лукови - лук, чесън и праз (зеленчуци и етерично-маслени култури)

recommendation image

I.Лукови култури.

1.Лук.

Лукът се отглежда от поне 5000 години. Лукът е отглеждан в Древен Китай, Древен Египет, от шумерите и в Древна Индия. В света се отглежда лук за глави на 27 600 000 дка и лук за зелено на 2 000 000 дка. Най-големите производители на лук са Китай, Индия, САЩ, Турция и Русия. Средният добив на лук за глави варира по страни 2-4.5 т/дка, а на лук за зелено е около 2 т/дка. Максимален възможен добив от лук за глави - 15 т/дка. Лукът се използва в кулинарията и за медицински цели. От лукът се добива етерично-масло, което се ползва за производство на хранителни добавки и лекарства (като антимикробно, противовирусно, газогонно, диуретично, отхрачващо и спазмолитично средство, против ревматизъм, при простудни заболявания, кашлица и др.). Лукът е много полезна храна за хората подходяща за профилактика на заболяванията на костите, съединителната тъкан, храносмилателната система и сърдечно-съдовата система. Лукът има противовъзпалителни свойства. Лукът съдържа много витамини от групата В, витамин С и минерални хранителни вещества - манган, мед, фосфор и калий. Лукът предпочита слънчеви терени, добре дренирани почви, богати на органично вещество, с неутрално рН. Лук може да се отглежда при рН 6.0-7.5. Оптималната температура за развитието на лука е 15-26 градуса Целзий. При по-високи температури и стрес лукът става по-лют и с по-остър вкус. За формиране на луковиците на лука е нужен ден с дължина 12-15 часа. Лукът има плитка коренова система. Добрите обработки на почвата са много важни за формирането на големи и стандартни глави лук. Лукът е устойчив на засушаване, но ефекта е намаляване на добива, качеството и големината на главите. Важно е при засушаване и леки почви да се осигури напояване с капково напояване или дъждуване. За отглеждане на лук за глави от семена до беритба обикновенно са нужни 90-120 дни. Сеитбата на полето на пролетният лук се прави през ранна пролет (краят на месец февруари, началото на март). Лукът е студоустойчив, но пониците са чувствителни на ниски температури. Добре вкоренен лук зимата издържа до минус 25 градуса Целзий. Лукът може да бъде отглеждан и през зимата за зелено. Лукът може да се отглежда на полето и в оранжерии. За да се постигне висок добив и големи глави от лук е важно в първоначалните етапи от развитието си лукът да формира възможно най-рано максимален брой листа и да ги задържи възможно най-дълго до прибирането на реколтата. Лукът е чувствителен на засоляване.

2.Праз.

Празът е древна култура отглеждана в Азия и Средиземноморието. Праз в света се отглежда на около 2.5 милиона декара. Най-големите производители на праз са Индонезия, Турция, Белгия, Франция,  Корея, Полша, Германия, Китай, Холандия и Испания. Средният добив от праз е 600-4000 кг/дка. Максималният възможен добив от праз е 6000 кг/дка. Празът се използва в кулинарията и за медицински цели. Празът съдържа много витамини - витамин К, витамини от групата В, витамин С, витамин А и витамин Е и минерали - манган, мед, желязо, магнезий и калций. Празът съдържа антиоксиданти и има противовъзпалително действие. Празът предпазва кръвоносните съдове от запушване. Празът предпочита слънчеви терени, добре дренирани почви, богати на органично вещество, с рН 6.0-7.0. Празът има нужда от постоянна почвена влага. Празът у нас се отглежда, като втора култура. Семената за производство на разсад се сеят месец март. Празът е готов за разсаждане, като достигне височина 20 см и дебелина на молив. Обикновенно празът се разсажда през месец юни. Празът има дълбока коренова система. Празът е устойчив на ниски температури. Празът е чувствителен на засоляване. За отглеждането на праза до беритба са ни необходими 70-120 дни.

3.Чесън.

Чесънът е известен и отглеждан от поне 7000 години в Азия. В света чесън отглежда на 9 250 000 декара. Китай е най-големият производител на чесън. Други големи производители на чесън са Индия и Южна Корея. Максималният възможен добив от чесън за глави е 16 т/дка. Младите поници на чесъна не понасят температури по-ниски от 5 градуса Целзий. Добре е чесънът да се засажда при температури на почвата около 10 градуса Целзий. Чесънът имат плитка коренова система. Чесънът не понася засушаване, затова при нужда, трябва да му се осигури напояване. Чесънът се полива в началните етапи от развитието му при формиране на листната маса и нарастването на луковиците, в по-късните етапи при вече формирани луковици поливането води до гниене. Чесънът предпочита слънчеви терени, добре дренирани почви, богати на органично вещество, с рН 6.0-7.0. Чесън може да се отглежда при рН 6.0-8.4, като се отчита необходимостта от добавяне на определени микроелементи в технологията на хранене. Чесънът може да се засажда като есенна и пролетна култура. Пролетта засаждането се извършва месеците февруари-март, а есента през месец октомври. Чесънът е студоустойчив и добре вкоренен издържа до минус 25 градуса Целзий. Оптималните температури за растежа на чесъна са 15-26 градуса Целзий. Чесънът се използва в кулинарията, за добиване на етерично-масло и за медицински цели. Чесънът съдържа витамин С, витамини от групата В и минерали - манган, мед, селен, фосфор и калций. Чесънът подобрява метаболизма на хората и има противовъзпалително действие. Чесънът е подходящ за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Чесънът е чувствителен на засоляване. Чесънът може да се отглежда на полето и в оранжерии. За отглеждане на чесън за глави са нужни 90-150 дни.

II.Торене на лукови култури.

1.*Препоръчителна схема на торене на луковите култури - лук, чесън и праз.

Фази и периоди на приложение

    Торове и норми на приложение

Предсеитбено

    Почвено торене с YaraMila COMPLEX - 30-40 кг/дка

14 дни след поникване/разсаждане

    Листно торене с YaraVita FRUTREL - 200-500 мл/дка

Начало на формиране на луковиците/главите

    Почвено торене с YaraLiva TROPICOTE - 20-25 кг/дка

Нарастване на луковиците/главите

    Листно торене с YaraVita FRUTREL - 200-500 мл/дка

*За конкретна схема отговаряща на вашите нужди и условия се обърнете към нашите специалисти.

2.*Обща схема за торене на лук и чесън за връзки в оранжерии на субстрат.

Фаза

Тор

Норма

Подготовка на торфената смеска

YaraTera PG Mix

2 г/л субстрат

7 дни след поникване

YaraTera KRISTALON жълт

2-3 кг/дка

14 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

21 дни след поникване

YaraLiva CALCINIT

3 кг/дка

28 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

35 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

42 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

49 дни след поникване

YaraLiva CALCINIT

3 кг/дка

56 дни след поникване

YaraTera KRISTALON син

2-3 кг/дка

*Това е обща схема за торене, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

III.Хранене на луковите култури.

Правилната програма за торене започва от поникването на луковите култури, продължава прeз вегетативният растеж и нарастването на луковиците/главите. Прецизното торене ще ни подсигури максимален добив, качество и съхраняемост на продукцията.

Луковите култури са много чувствителни на засоляване, не понасят хлор съдържащи торове, затова трябва да се ползват сулфатни и нитратни форми.

1.Азот и калий.

Азота и калият са фундаментални за получаване на висок добив и качество. Формата на приложеният азот е изключително важна по време на нарастването на главата на лука и чесъна. Нитратният азот дава по-добри резултати за повишаване на сухото вещество в главата в сравнение с амониевият. Азота и калият са ни необходими, за да максимизираме сухото вещество и размерът на луковиците. Предозирането на азота забавя зрееенето, прави луковиците меки, нетрайни, неподходящи за съхранение и чувствителни на болести. Излишният азот може да надебели твърде много шийката на лука, което влошава търговският му вид и увеличава нападението от болести. В сравнение с другите макроелементи азота се усвоява най-рано и в най-големи количества по време на растежа на листата до формиране на главата. Тъй като луковите имат плитки корени е добре да разделим приложението на азота, поне на два пъти. Чесънът има нужда от азот (N) 15-18 кг/дка. Лукът усвоява по време на растежа на главите дневно - 120-340 г/дка азот. Чесънът има нужда от калий (К2О) - 8-40 кг/дка. Пикът в усвояването на калият е по-време на образуването и нарастването на главата на лука. Калият увеличава съдържанието на сухо вещество и захари в луковицата. Подходящи торове съдържащи азот и калий са: YaraMila COMPLEX, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON бял и YaraTera KRISTALON син. Подходящи торове съдържащи азот са: YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraBela SULFAN, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син, YaraLiva CALCINIT и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът е критичен за ранният растеж и развитието на корените. Фосфорът намалява загубите на тегло по време на съхранението и загубите от болести. Подобно на азота, фосфорът е нужен в най-големи количества рано през вегетацията, за формиране на кореновата система и за доброто ранно развитие на луковите култури. Луковите са много неефективни в усвояването на фосфора. Чесънът се нуждае от 5-18 кг/дка фосфор (P2O5), а лука 6-23 кг/дка (P2O5). Подходящи торове: YaraMila COMPLEX, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila CROPCARE, YaraMila STAR, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калций.

Калцият е необходим, за да се осигури мощно развитие на листата, корените и главата на луковите. Добрият баланс между азотното и калциевото хранене на луковите прави листата здрави и устойчиви на болести. Здравият и красив външен вид на перата е много важен, когато продаваме луковите на връзки за зелено. Калцият е изключително важен за сухото вещество в луковиците, твърдостта и здравината им, дълготрайността на съхранението им с минимални загуби. Калцият се усвоява в най-големи количества по време на формирането и растежа на луковиците. Калцият има дирекен ефект върху развитието на корените, удължаването и ранното развитие. Калцият ускорява развитието на растенията. Калцият намалява времето необходимо за достигане на необходимата височина за разсаждане или продажба на връзки при лук за зелено. Калцият подобрява формата, размера, цвета на луковиците и предпазва от деформации. Калцият увеличава количеството на полезните за хората антиоксиданти в луковите. Много е важно калият и калцият да са в добър баланс. Чесънът има нужда от 5-11.5 кг/дка калций (CaO). Подходящи торове: YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita STOPIT и  YaraVita REXOLIN Ca 10.

4.Магнезий.

Магнезият подобрява добрият зелен външен вид на листата, което е много важно за лукът за зелено и подобрява устойчивостта на съхранение на луковиците. Най-големи количества магнезий се усвояват по-късно през вегетацията. Лукът изнася 0.2 кг/т продукция магнезий (Mg) и 1.1 кг/дка (Mg). Подходящи торове: YaraMila COMPLEX, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRaMITREL, YaraVita REXOLIN Mg 6 и YaraVita BRASSITREL PRO.

5.Сяра.

Сярата подобрява размера и теглото на главите. Сярата е критична за добрите вкусови качества и аромата на луковите. Подобрява здравината и цвета на кожицата. Сярата се увоява в късните стадии от растежа и узряването на луковиците. Чесънът има нужда от 1.5 до 3.2 кг/дка сяра (SO3). Подходящи торове: YaraMila COMPLEX, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

6.Микроелементи бор и желязо.

Липсата на микроелементи ще намали добива и качеството. Лукът усвоявя в най-големи количества бор и желязо. Желязото участва във формирането на хлорофила и фотосинтезата. Желязото подобрява ранното производство на листа и продуктивността на луковите. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

7.Бор.

Борът подобрява усвояването на калцият и здравината и качеството на луковицата. Подходящ тор: YaraVita FRUTREL, YaraVita BORTRAC 150 и YaraVita BRASSITREL PRO.

8.Мед.

Медта подобрява здравината на кожицата и развитието на люспите в главата на лука. Образуването на лигнини и функционирането на хлорофила. Подходящи торове са YaraVita COPTRAC 500, YaraVita REXOLIN Cu 15, YaraVita GRAMITREL, Колосал и ЮСБ 20-20.

9.Манган.

Манганът е необходим за формирането на хлорофила, участва в метаболизма и синтеза на протеините. Подходящи торове са YaraVita MANTRAC PRO, YaraVita REXOLIN Mn 13, YaraVita GRAMITREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

10.Цинк.

Цинкът има силно влияние върху покълването на лука. Цинкът е важен за синтеза и функционирането на растежните регулатори. Участва в развитието на хлоропластите и затова е важен на фотосинтезата. Липсата на цинк води до забавяне образуването на луковици и нетрайност при съхранението им. Подходящи торове са  YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

11.Молибден

Молибдена е важен компонент на нитрат редуктазата, участва в азотният метаболизъм и синтеза на пигменти и хлорофил. Подходящи торове са YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO.

12.При абиотичен и биотичен стрес подходящи торове са: YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Интенс, Кънтент, Анимейт и ЮСБ 20-20.

IV.Ефект от торенето по периоди.

1.Торене преди разсаждане.

Азота и калият стимулират ранният растеж.

Фосфорът максимизира развитието на корените и набавя резерви за развитието на листата и луковиците.

Сярата стимулира растежа на растенията.

Борът, мангана и цинка стимулират доброто развитие на растенията.

2.Торене по време на вегетативният растеж.

Азота и калият осигуряват стабилен растеж и развитие на растенията.

Калцият, сярата и магнезият поддържат растежа на здрави и жизнени листа и складиране на хранителни вещества за развитие на луковиците.

Микроелементите осигуряват фотосинтезата.

3.Формиране на луковицата.

Азота в нитратна форма стимулира по-ранното развитие на луковицата и по-бързото и нарастване.

Калият подсигурява по-висок добив и качество на луковиците.

Калцият осигурява по-добро качество и съхраняемост на главите.

Микроелементите поддържат растежа на листата.

4.Нарастване на луковиците.

Азота да се прилага в по-малки количества, за да се увеличи сухото вещество в луковиците. Не бива да се предозира, за да не се компрометира качеството и съхраняемостта на главите.

Фосфорът стимулира по-бързото зреене, узряването и големината на луковиците.

Калият увеличава съдържанието на сухо вещество и захари и качеството на луковиците.

Калцият подобрява твърдостта, качеството и съхраняемостта на луковиците.

Сярата подобрява вкуса и съдържанието на антиоксиданти.

Борът подобрява усвояването на калцият, качеството и съхраняемостта.

Медта подобрява цвета на кожицата.

Нагоре