синя крива

МАСЛОДАЙНА РОЗА

Торене на маслодайна роза

recommendation image

I.Торене на рози.

1.*Обща схема за торене на рози

Фаза

Тор

доза

Началото на март

YaraMila COMPLEX

20-25 кг/дка

Развитие на новият прираст

YaraLiva NITRABOR

или

YaraBela SULFAN

15-20 кг/дка

Развитие на новият прираст

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

Начало на цъфтеж

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

*Това е обща схема за торене на рози, за професионална схема съобразена с вашите условия и нужди се обърнете към нашите специалисти.

Производството на рози за розово масло е започнало в Централна Азия, Египет и Индия. Площите в страната ни са около 40 000 дка. В периода около 1915 година в България са се отглеждали 90 000 дка рози. България е един от най-големите производители на рози, от които се получават качествени продукти. Други страни големи производители на маслодайни рози са Сирия, Турция, Русия,  Пакистан, Индия, Узбекистан, Иран, Китай, Мароко, Франция и Египет. Средният добив по страни варира 250-450 кг/дка. Максималният възможен добив е 800 кг/дка. Маслодайните рози предпочитат слънчеви терени, богати на органично вещество, добре дренирани почви, с рН 5.5-7.5. Розите са чувствителни на засоляване. Не бива розите да се торят с торове съдържащи натрий и хлор. Розите са устойчиви на засушаване, но резултата е нисък добив и качество. В сухи райони е добре на розите да се подсигури капково напояване. През зимата розите издържат на температури до минус 25 градуса. Оптималните температури за формиране на цветовете са 10-15 градуса Целзий, а за цъфтежа 16-22 градуса Целзий. Розите може да се отглеждат 20-25 години на едно място. Разстоянието на разсаждане на розите, зависи от сортовите особености и от технологията на отглеждане, варира - 60-90 см. Розите се ползват в кулинарията, козметиката и в парфюмерийната индустрия. Маслодайната роза има антибактериално, антивирусно, антиоксидантно, противокашлично, антидиабетично и успокояващо действие.

II. Особености на торенето на розите.

Неторените маслодайни рози стават по-дребни, дават по-нисък добив и качество, те са по-чувствителни на болести, неприятели и измръзвания. За да торим правилно розите трябва да познаваме техните особености и изисквания. В торенето на розите е много важен балансът между азотното, калиевото, фосфорното и калциевото торене. Розите са много чувствителни на листни болести, за да намалим нападението са нужни здрави листа.

III.Нужда на розите от хранителни вещества.

Розите са чувствителни на засоляване (с натрий и хлор), повредата е забавен и ограничен растеж, краищата на листата покафеняват и изсъхват.

1.Азот.

Амониевото азотно торене действа подтискащо на развитието на розите, затова е важно да имаме балансирано азотно торене с нитратни и амониеви форми. Амониевото торене намалява карбохидратните резерви в растението. При недостиг на азот растенията имат намален растеж. Първо старите листа стават светло зелени, новите листа стават малки и междувъзлията се скъсяват, леторастите стават по-къси, често кората почервенява. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVera UREA foliar, YaraTera KRISTALON син, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraVita SAFE N 300.

2.Фосфор.

Недостигът на фосфор намалява вдървесиняването на клонките и намалява броят и големината на цветовете. Ограничава се развитието на корените, леторастите и листата стават дребни. Листата стават тъмно зелени до сиво зелени, твърди, хрущящи и изправени нагоре. Долната част на проводящите съдове става пурпурно оцветена. Ако не се вземат мерки старите листа стават жълти и опадват преждевременно. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila STAR, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

3.Калий.

При недостиг на калий растенията стават по-светло зелени. По по-старите листа се получава хлороза по краищата и върховете на листата. По-късно листата некротират и опадват. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila SPRINTER, YaraMila TIGER, YaraMila CROPCARE, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA SOP, YaraVita ZEATREL и YaraVita UNIVERSAL BIO.

4.Магнезий.

При недостиг на магнезий по по-старите листа, но не най-старите листа, се появява хлороза, нерватурата и прилежащите и тъкани остават зелени, рисунъкът започва да прилича на коледно дръвче. Междужилковите пространства на листа първо стават жълти, после кафяви. При недостиг на магнезий ползвайте: Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

5.Калций.

При недостиг на калций се появява хлороза първо по младите листа. Старите листа стават сиво зелени и краищата им се навеждат надолу. Калцият е незаменим хранителен елемент за розите. Важен за здрави тъкани и функциониращи мембрани. Критичен за добрият растежа на корените. Калцият отговаря за структурната и физиологична стабилност на растителната тъкан, формират се здрави клетъчни стени и е жизнено важен за интегритета на клетъчната мембрана. Калцият прави розите по-устойчиви на стрес. Тъй като калцият не се ремобилизира, придвижва се с транспирацията по ксилема от корените към листата, е важно да се прави освен почвено и листно торене с калций. При недостиг на калций листата стават мътно сиво-зелени, краищата им се извиват надолу, краищата на листата стават първо жълти, а после кафяви. Използвайте следните торове - YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT, YaraVita REXOLIN Ca 10, YaraVita FRUTREL и YaraVita STOPIT.

6.Бор.

За добро развитие на кореновата система е нужно добро хранене с калций и бор. Борът е важен за доброто усвояване и придвижване на калцият. Цветовете на розите са малки и краищата на венчелистчетата са завити. Малки, деформирани, твърди, къси листа, завити надолу. Листът се къса лесно поради липса на еластичност. Накрая връхните пъпки умират. При недостиг на бор ползвайте - YaraLiva NITRABOR, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita BORTRAC 150 и Епсо Микро Топ.

7.Сяра.

При недостиг на сяра листата стават по-светло зелени, цветовете на розата също стават по-бледо оцветени. При нужда от сяра ползвайте - YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, Кизерит, Епсо Микро Топ, Епсо Топ и YaraTera KRISTALON лилав.

8.Желязо.

Розите са чувствителни на недостиг на желязо. При недостиг на желязо по младите листа се получава междужилкова хлороза. При по-лека хлороза проводящите тъкани остават зелени, при по-сериозен недостиг целите листа стават жълти. Цветът на розовият цвят също се променя. При недостиг на желязо ползвайте - YaraVita TENSO iron 58. Други продукти - YaraVita REXOLIN D12, YaraVita REXOLIN E13 и YaraVita TENSO Cocktail.

9.Манган.

При недостиг на манган симптомите са подобни, но хлорозата е по младите, но не по най-младите листа. По листата има зелено - жълта хлороза с зелени проводящи съдове и съседните им тъкани, по-късно се превръща в некроза. Ползвайте YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita REXOLIN Mn 13 и YaraVita MANTRAC PRO.

10.Цинк.

Недостигът на цинк се появява първо по младите листа, растежа е забавен, междувъзлията са скъсени, храстите са по-ниски, листата са деформирани. Подходящи торове са YaraVita FRUTREL,  YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita ZEATREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

11.За преодоляване на биотичен и абиотичен стрес подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, Кънтент и ЮСБ 20-20.

IV.Усвояване на хранителни вещества по периоди.

Розите имат най-големи нужди от азот и фосфор в началните етапи от развитието си до началото на цъфтежа, а най-големи нужди от калий от начало на цъфтеж до прибиране на реколтата. Най-много калций и магнезий се усвояват в началните фази на вегетацията до начало на цъфтеж.

Нагоре