синя крива

МОРКОВИ

Торене на моркови

recommendation image

Морковите са древна култура позната на хората от поне 5000 години. Смята се, че произлиза от Азия. В света се отглеждат моркови на площ от 12 000 000 дка. Най-големите производители на моркови в света са Китай, Русия, САЩ, Узбекистан, Полша, Украйна, Англия, Франция, Япония и Турция. Средният добив от моркови е 3 - 7 т/дка, а максималният възможен добив е 12 т/дка. Морковите се отглеждат за храна на хората и за фураж на животните. Морковите не бива да се торят с хлор съдържащи торове, защото това се отразява лошо на съдържанието на каротен. Производството на моркови позволява пълна механизация. От морковите се произвежда материя, с голяма здравина и еластичност, която се ползва в производството на въдици и други. Морковите предпочитат добре дренирана почва с финна структура и с добра водозадържаща способност. Морковите може да се отглеждат при почвена реакция рН 5.5-8.0, но оптималната е рН 6.0-6.5. Поникващите моркови са много деликатни и не понасят почвена кора и плевели. Важно е семената да са третирани с препарати за растителна защита за опазване от болести и неприятели. Морковите поникват по-бързо и по-добре при температури на почвата над 10 градуса Целзий. Ниските температури водят до по-дълго поникване на морковите, по-дълга вегетация, по-дребни и малки кореноплоди, с по-жълтеникав цвят. В зависимост от условията, семената от моркови може да никнат за 7-20 дни. Добрата обработка на почвата и равномерната влага дават възможност за едновременно и равномерно развитие на морковите. В засушливи райони е важно да осигурим поливане на морковите, защото те не понасят засушаване. Правилното торене е много важно за високият и качествен добив от моркови. Добре е програмата за торене да се направи на базата на почвени и листни анализи. Важно е да осигурим 30 см слой от добре обработена почва, за да получим качествени кореноплоди с добра форма и размер. Избягвайте тежки, глинести и уплътнени почви. Оптималната температура за отглеждане на морковите е 15-22 градуса Целзий. При температури над 30 градуса се влошава качеството на морковите. При температури под 10 градуса Целзий морковите се развиват много бавно. Морковите са устойчиви на ниски температури. Морковите може да се отглеждат на полето и в оранжерии. Морковите са много чувствителни на засоляване, затова не бива да се ползват натрий и хлор съдържащи торове. Морковите може да се отглеждат, като пролетна и като есенна култура. Морковите имат нужда от 50-110 дена за достигане до фаза за прибиране при пролетно отглеждане, а при зимно 120-140 дена. Морковите са много полезна храна за хората, съдържат антиоксиданти, каротени, витамин А, витамин К, витамин С, витамини от групата В, витамин Е, минерали - молибден, калий, манган, мед и фосфор. Морковите са подходящи за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, очни  и онкологични заболявания.

I.Торене на моркови.

*1.Примерна схема за торене на моркови.

Фаза

Тор

Доза

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

или

YaraMila CROPCARE

40-50 кг/дка

2-3 същински листа

YaraLiva TROPICOTE

YaraLiva NITRABOR

20-30 кг/дка

10-15 см височина

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

20-25 см височина

YaraVita BRASSITREL PRO

100-300 мл/дка

*За конкретна схема на торене, съобразена с вашите нужди и условия се обърнете към нашите специалисти.

II.Хранене на морковите особености:

Добивът и качеството на морковите много зависят от правилното и балансирано торене. Важно е да направим почвен анализ и да сме запознати със сортовите особености, за да направим адекватно хранене на морковите. Доброто торене с NPK намалява нападението от алтернария.

Цветът на морковите се влошава при недостиг на калий, фосфор, магнезий и мед. Високите нива на хлор също влошават цвета на морковите, затова не ползвайте хлор съдържащи торове. Недостигът на азот намалява съдържанието на каротен и затова морковите имат лош цвят.

1.Азот.

Азота е необходим за синтеза на витамините, аминокиселините и протеините в растението. Балансираното азотно торене е много важно за добива и качеството на морковите. Предозирането на азот забавя развитието на корените и кореноплодите на морковите, прави морковите груби, корените на морковите се разделят на много отделни части, намалява се устойчивостта на съхранение. Най-много азот се усвоява по време на формиране и нарастване на кореноплодите на морковите. В света практиката е нормата на азота да се разделя на 2-3 внасяния, като със сеитбата се внася поне 1/3 от нормата на азота. Нормата на азота много зависи от почвата и сорта 5-20 кг/дка азот (N). При недостиг на азот листата стават бледи жълти и дребни. Морковите изнасят с 1 тон продукция от 4-14 кг азот (N). Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraVera UREA foliar, YaraLiva CALCINIT и YaraTera KRISTALON син.

2.Калий.

Калият е важен за производството на плътни и вкусни моркови. Морковите имат нужда от големи количества калий. Важно е обаче да се балансира с магнезиево торене. Най-много калий се усвоява по време на залагане и растеж на кореноплодите. Калият е важен за фотосинтезата, транспорта на водата и хранителните вещества и за охлаждането на растенията. Калият е хранителният елемент определящ качеството на морковите - големина, форма, консистенция, цвят, вкус, съхраняемост и транспортабилност. Морковите изнасят с 1 тон продукция 6-18 кг калий (К2О). Нужди от калий - 10-30 кг/дка калий (K2O). При недостиг на калий най-старите листа се деформират и увисват, по-късно целите петиоли приличат на накиснати във вода, след това изсъхват и опадват. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTA MKP, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA SOP, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, и YaraTera КRISTALON бял.

3.Фосфор.

Морковите имат нужда от адекватно количество фосфор за нормален растеж и по-бързо формиране на кореноплода. Фосфорът е важен за развитието на корените. Фосфорът е необходим за улавянето и преработката на слънчевата енергия чрез фотосинтезата в растението. Най много фосфор се усвоява по време на формиране и нарастване на кореноплодите. Морковите изнасят с 1 тон продукция 1.4-4.5 кг фосфор (P2O5). Нужди на морковите - 5-20 кг/дка фосфор (P2O5). При недостиг на фосфор няма пожълтяване, но старите листа стават пурпурни на цвят. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraMila SARTER - микро-гранули, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

Най-много калций, магнезий и сяра се усвояват в периода на залагане и нарастване на кореноплодите.

4.Сяра.

Сярата е важна за фотосинтезата, устойчивостта на ниски температури, синтеза на аминокиселини и протеини. Най-много сяра се усвоява в периода на залагане и нарастване на кореноплодите. Симптомите на недостиг на сяра при морковите приличат много на тези на недостиг на азот. Морковите изнасят с 1 тон продукция 1.5 кг сяра. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraBela SULFAN, YaraVera AMIDAS, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

5.Калций.

Калцият е необходим за изграждането и правилното функциониране на клетките. Той прави растенията здрави, устойчиви на стрес и заболявания. Най-много калций се усвоява в периода на залагане и нарастване на кореноплодите. Нужди от калций - 6-10 кг/дка (CaO). Морковите изнасят с 1 тон продукция 1.4 кг СаО. При недостиг на калций листата изглеждат, като накиснати във вода, но за разлика от повредите при недостиг на калий, повредата е на по-ограничени зони, при по-слаб недостиг на калций първоначално листата остават зелени, частта от листата близо до шийката на кореноплода остава зелена, може да се образува черна сърцевина в кореноплода. Стъблата на листата се навеждат, а самите листа повяхват. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVita STOPIT, YaraVita REXOLIN Ca 10, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

6.Магнезий.

Магнезият е важен за фотосинтезата. Магнезият е нужен за транспорта на фосфора в растението. Най-много магнезий се усвоява от морковите в периода на залагане и нарастване на кореноплодите. Нужди от магнезий - 3-5 кг/дка (MgO). Морковите изнасят с 1 тон продукция 1.66 кг магнезий (MgO). При недостиг на магнезий повредите са подобни на тези от недостиг на азот - листата стават жълти и дребни, но тъканите по краищата на листата имат червеникав отенък. Торенето с магнезий увеличава съдържанието на сухо вещество в морковите, това подобрява тяхната съхраняемост. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita REXOLIN Mg 6, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL  и YaraVita ZEATREL.

7.Желязо.

Недостига на желязо лимитира растежа на морковите. Желязото е важно за формирането на хлорофила. Растенията могат да усвоят желязото в йонна форма (Fe 3+, Fe 2+). Най-много желязо се усвоява в ранните етапи от вегетативното развитие от поникване до начало на формиране на листата. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

Борът, манганът, медта и цинка са нужни в най-големи количество по време на образуването и нарастването на кореноплодите.

8.Манган.

Мангана е важен за фотосинтезата, участва в метаболизма на растението и ускорява поникването и узряването на морковите. При недостиг на манган листата стават бледо жълто-зелени, повредите по полето са на петна. Нормата на торене с манган е 20-40 г/дка (Mn). Подходящи торове са YaraVita REXOLIN Mn 13, YaraVita MANTRAC PRO и YaraVita BRASSITREL PRO.

9.Мед.

Медта е необходима за формирането на хлорофила, за въглехидратният и азотният метаболизъм в растението. Медта е нужна за синтеза на лигнина, той прави клетките здрави и растенията устойчиви на повяхване. Често симптома на недостиг на мед е повяхване на растенията. При недостиг на мед най-младите листа стават много тъмно зелени и не могат да се отворят. Нормата на торене е двукратно приложение на 15-17 г/дка мед (Cu). Подходящи торове са YaraVita COPTRAC 500, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Cu 15, Колосал и ЮСБ 20-20.

10.Бор.

Борът е необходим за изграждането и правилното функциониране на клетките на растението. Борът е важен за растежа на корените и надземната маса на морковите. Борът прави растенията по-устойчиви на стрес, болести и неприятели. Нужен е за транспорта и усвояването на калцият. Морковите са умерено чувствителни на недостиг на бор. При дефицит на бор морковите са мътно, а не ярко оцветени. При недостиг на бор по листата се появяват вкорковени петна, кореноплодите се напукват, като сърцевината става видима. В кореноплодите може да има празнини, покафеняване на кожицата на кореноплодите, морковите изглеждат мътни. Растенията може да придобият вид на розетка, най-старите листа може да придобият оранжеви петури. Нормата на торене с бор е 100-200 г/дка (B). Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, Епсо Микро Топ, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita FRUTREL.

11. За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, за по-добро вкореняване и за подобряване на минералното хранене са подходящи торовете YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Кънтент, Интенс, Анимейт и ЮСБ 20-20.

Нагоре