синя крива

МУРСАЛСКИ ЧАЙ

Торене на мурсалски чай (пирински чай, планински чай, овчарски чай, сидеритис и други) - билка

recommendation image

Мурсалският чай се среща на Балканите. Познат е в народната медицина на балканските народи още от древността. В народните предания мурсалският чай лекува всички болести. Под общото име планински чай са обединени няколко вида сидеритис. Те са с подобен външен вид и близки свойства. Срещат се основно на Балканите и Средиземноморието. Мурсалският и планинският чай са натурализирани в много страни на различни континенти. Дълги години мурсалският и планинският чай са събирани от диви находища. Сега с цел да се опазят природните ресурси мурсалският и планинският чай се култивират. Повечето видове сидеритис са застрашени видове и са в червената книга. Като билка се ползват надземните части на растенията. Най-често се употребяват в изсушен вид. Мурсалският чай съдържа фитоактивни вещества, флавоноиди, етерични масла, полифеноли и други. От мурсалският и планинският чай се приготвя: билков чай, подправки, билков мед, хранителни добавки, лекарства (хуманни и ветеринарни), етерично масло, парфюми, козметика, билкови безалкохолни и алкохолни напитки и други. Мурсалският и планинският чай се ползват в традиционната медицина и в хомеопатията. Мурсалският и планинският чай са естествен тоник и имуностимулатор. Мурсалският и планинският чай са подходящи за лечение на отпадналост, настинки, стомашно-чревни проблеми, ревматоидни заболявания и други. Метода на сушене и екстракция на етерично масло влияят силно на добива и качеството. Страни по-големи производителни на мурсалски и планински чай са: България, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Полша, Италия, Испания, Албания и други. Мурсалският и планинският чай са многогодишни растения. Мурсалският и планинският чай са от семейство Устноцветни, като мащерката, ментата и други. Достигат височина - 25-50 см. При култивиране може да достигнат височина и ширина до 1.2 м. Цъфтят през късна пролет и началото на лятото. Може да има и повторен цъфтеж през есента. Цветовете са жълти на цвят. Мурсалският и планинският чай се размножават основно със семена, резници и с микро размножаване (ин витро). За отглеждането на разсада са необходими приблизително 2-3 месеца. Разсада може да се разсажда на полето с разсадосадачни машини. Мурсалският и планинският чай се засяват (разсаждат) през пролетта или есента. Предпочита слънчеви терени, плодородна и оцедлива почва с неутрално до слабо алкално рН. Гъстотата на засаждане е 1500-3000 растения на декар. Разстояние между растенията 40-70 см и между редовете - 60-120 см. Съобразеното торене и поливане повишават добива от мурсалски и планински чай. Едно насаждение с мурсалски чай, може да се отглежда до 8 години. Най-качествена суровина се получава, когато мурсалският чай се коси при пълен цъфтеж. Обикновенно това става късна пролет.

I.Торене на мурсалски чай.

1.*Обща схема за торене на мурсалски чай.

Фаза

Тор

Норма

Ранна пролет

YaraMila COMPLEX

20 кг/дка

Развитие на нови леторасти през пролетта

YaraLiva TROPICOTE

20 кг/дка

Наличие на достатъчно листна маса

YaraVita UNIVERSAl BIO

300 мл/дка

Края на лятото/ началото на есента

YaraBela Sulfan

20 кг/дка

*Това е обща схема за торене на мурсалски чай, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на мурсалски чай.

Мурсалският чай реагира добре на съобразено торене.

1.Азот.

Азота увеличава добива на цветове и семена от мурсалски чай. Азота увеличава и съдържанието на етерично масло в цветовете и семената. Азота увеличава периода на активен цъфтеж. Азота увеличава броят и размерът на цветовете, особено на вторичните клонки. Азота е важен за растежа и репродукцията на растенията. Азота участва в изграждането на хлорофила, аминокиселините и протеините. Азота е компонент на АТФ и ДНК. При недостиг на  азот най-старите листа стават жълти или оранжеви, хлорозата започва от върхът и краищата на листата, по-късно листата изсъхват. Нормата на торене с азот за една вегетация е 2,0-10,0 кг/дка (N). Азота се разделя на 2-3 приложения през вегетацията (ранна пролет, късна пролет, края на лятото или началото на есента). Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva CALCINIT, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът стимулира доброто вкореняване и цъфтежа. Фосфорът е необходим за нормалният растеж и зреене. Фосфорът играе важна роля в дишането, фотосинтезата, складирането и транспорта на енергия, деленето и растежа на клетките. При недостиг на фосфор най-старите листа стават първо тъмно синьо-зелени и след това жълти и изсъхват. Нормата на торене с фосфор е 3-10 кг/дка (P2O5). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP и YaraTera KRISTA MKP.

3.Калий.

Калият е важен за маслодайните и етерично-маслените култури. Калият увеличава значително височината на растенията, броят на разклоненията и цветовете, подобрява се рандеманът на цветовете, увеличава се сухото вещество, количеството на олиото и каротиноидите. Калият подобрява яркостта и интензитета на оцветяването на цветовете. Калият е незаменим хранителен елемент за растенията. Той катализира много ензимни процеси важни за растежа на растенията. Калият регулира отварянето и затварянето на устицата, важен процес за усвояването на въглероден двуокис (CO2), необходим за фотосинтезата. Калият е важен елемент в метаболизма, за синтеза на въглехидратите, транспорта на вода по ксилема и удължаването на клетките. Калият е най-многобройният катион в клетъчната цитоплазма и вакуолата, играе важна роля за клетъчният тургор. Най-важната роля на калият е функционална,  увеличаване и стимулиране на добива и устойчивостта на биологичен (болести, неприятели и други) и абиотичен (засушаване, топлинен стрес и други) стрес. При недостиг на калий краищата на листата стават по-светло зелени, след това жълти, а по-късно кафяви и некротират. Нормата на торене с калий е 3-10 кг/дка (K2O). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita UNIVERSAL BIO.

4.Магнезий.

Магнезият увеличава добива от цветове и семена. Магнезият е градивна единица на хлорофила и е важен за фотосинтезата. Магнезият е носител на фосфора в растението, необходим е за деленето на клетките и за формирането на протеини. При недостиг на магнезий се появява хлороза по най-старите листа. Нормата на торене с магнезий е 0.5-2 кг/дка (Mg). Подходящи торове са YaraVita ZEATREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Mg 6, Кизерит, Епсо Топ и Епсо Микро Топ.

5.Сяра.

Сярата е много важна за развитието на растенията и за съдържанието на масло. Нормата на торене със сяра е 0.5-2 кг/дка (S). Сярата е необходима за усвояването на азота, за синтезирането на аминокиселини (метионин и цистеин) и протеините. Сярата е важна за фотосинтезата и за устойчивостта на ниски температури. Сярата е важна за процеса на нитрат редуктазата, при който нитратният азот се превръща в аминокиселини. Сярата е необходима за синтеза на витамини. При недостиг на сяра обикновенно по най-младите листа се появява общо пожълтяване, в някой случаи и по по-старите листа. Растенията стават по-дребни. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

6.Калций.

Калцият увеличава сухото вещество, рандеманът на цветовете при изсушаване и устойчивостта на стрес (засушаване, високи и ниски температури), болести и неприятели. Калцият заедно с калият и магнезият неутрализира  органичните киселини, които се образуват в клетките при клетъчният метаболизъм. Подобрява усвояването на други хранителни елементи от корените и транспорта им в растението. Калцият е необходим за изграждането на клетъчните стени и за нормалното делене на клетките. При недостиг на калций най-младите листа стават по-дребни и по-светли на цвят, корените и растението растат бавно. При сериозен недостиг на калций, корените може да станат кафяви на цвят и растежните точки на растението да загинат. Подходящи торове са YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraLiva CALCINIT.

7.Бор.

Борът е много важен за растежа на корените и разклоненията, формирането на цветовете, за опрашването им и за формирането на семената. Борът е важен за стабилността на клетъчната мембрана. Приложението е много важно на алкални почви. Симптомите на недостиг на бор се появяват първо по растежните точки, те стават кафяви или черни и изсъхват, долната част на стъблото може да покафенее и да стане куха, намалява броят на цветовете и може семенните кутийки да станат празни и бели на цвят. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita FRUTREL, YaraLiva NITRABOR и Епсо Микро Топ.

8.Манган.

Увеличава броят на цветовете и сухото вещество, което увеличава рандеманът при преработката им. Приложението е много важно на алкални почви. Мангана участва във важни процеси в растението, като фотосинтезата, дишането и усвояването на азота. Мангана е важен за опрашването на цветовете и за образуването на семената, растежа на корените и устойчивостта на коренови болести и неприятели. Недостига на манган води до междужилкова хлороза по най-младите листа (жълти листа със зелени проводящи съдове). Растежа е ограничен и забавен. Подходящи торове са YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita GRAMITREL и YaraVita MANTRAC PRO.

9.Молибден.

Молибдена стимулира производството на цветове, увеличава съдържанието на каротеноиди, нужен за усвояването на азота и за опрашването на  цветовете. Приложението е много важно на кисели почви. Молибдена е важен компонент на два ензима в растението - нитрогеназа и нитрат редуктаза. При растенията с недостиг на молибден растежа е намален, най-младите листата стават бледи и повяхват. Намалява се образуването на цветове. Листата издребняват, стават по-тесни и се деформират. По краищата на листата се появява първо хлороза, а после краищата на листата изсъхват. Подходящи торове са YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO.

10.Желязо.

Желязото е важно за фотосинтезата. Недостига на желязо се среща по-рядко при невена. При недостиг на желязо се появява междужилкова хлороза по най-младите листа. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO cocktail, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

11.Микроелементи цинк и мед.

Трябва да се внимава с торенето с цинк и мед. Растенията се изследват за тежки метали, включително за цинк и мед. Подходящи органични продукти Колосал и ЮСБ 20-20.

Мед.

Медта активира ензими важни за синтеза на лигнин, необходима е за фотосинтезата и дишането. Участва в метаболизма на въглехидратите и протеините. При недостиг на мед се младите листа са дребни и деформирани. Растенията стават по-чувствителни на болести и неприятели. Добива и качеството падат. Подходящи торове са YaraVita COPTRAC 500, YaraVita REXOLIN Cu 15, YaraVita GRAMITREL, Колосал и ЮСБ 20-20.

Цинк.

 Цинка е много важен компонент на много протеини в растението и е необходим за нормалният растеж и развитие. Цинка подпомага производството на хлорофил. При недостиг на цинк листата се обезцветяват и растежа се ограничава. Хлорозата започва от най-старите листа. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita GRAMITREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

12.За преодоляване на абиотичен и биотичен стрес, за подобряване на вкореняването и усвояването на минералните хранителни вещества подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO,  Анимейт, Интенс, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре