синя крива

НАХУТ

Торене на нахут

recommendation image

Семената на нахута се употребяват за храна на хората, като заместител на кафето (леблебия), подобрител на хляба и за фураж на животните. Нахута е третата по разпространение бобова култура след фасула и соята. Нахута е със средиземноморски произход, познат от повече от 4000 години. Нахута е важна част от сеитбооборота, необходим за опазване на почвеното плодородие. Нахута се вписва добре в сеитбооборота на зърнените култури и рапицата. Нахута е чувствителен на засоляване, като всички бобови култури. Нахут се отглежда на около 110 милиона декара. Големи производители на нахут в света са Индия, Австралия, Пакистан, Турция, Бурма, Етиопия, Иран, Мексико, Канада и САЩ. Средният добив от зърно от нахут е 60-90 кг/дка, а максималните добиви са 250 кг/дка. Нахута се конкурира лошо с плевелите в ранните етапи на своето развитие, което прави добрите обработки и приложението на подходящи хербициди много важно. Нахута предпочита добре дренирани, богати почви, с неутрална до алкална реакция (рН 6.0-9.0) и с добра влагозадържаща способност. Нахута се сее ранна пролет, минималните температури за сеитбата са 2-5 градуса Целзий, а оптималните - 15-25 градуса Целзий. Нахута страда от температури под 15 градуса Целзий и над 35 градуса Целзий. За отглеждането на нахута са нужни 90-110 дни. Нахута се отглежда, като зимна култура в тропиците и като пролетна или лятна култура в зоните с умерен климат. Нахута е полезна храна за хората, съдържа витамин А, витамин С, витамин В6, витамин К и минерали - калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, мед, манган и селен. Нахута е чудесна веганска храна, не съдържа глутен, което го прави подходящ за хора страдащи от определени алергии. Нахута е подходящ за профилактика на заболявания, като диабет, сърдечно-съдови, онкологични, храносмилателни и костно-ставни заболявания. Нахута има противовъзпалително действие.

I.Хранене на нахута.

Ако изнесените с добива и растителната маса на нахута хранителни елементи: азот, фосфор, калий, калций, сяра, цинк, молибден, бор и манган, не се възстановят в почвата с торенето, то добивите и почвеното плодородие ще паднат. Това означава, че торенето трябва да се съобрази с очакваният добив и почвеният тип. Средният добив от зърно на нахут е 250-300 кг/дка, а максималният добив е 450 кг/дка.

1.Износ на хранителни вещества със 100 кг/дка продукция от зърно от нахут.

Азот (N) - 5.5 кг/дка

Фосфор (P2O5) - 1.8 кг/дка

Калий (K2O) - 7.5 кг/дка

Сяра(SO3)  - 0.5 кг/дка

Калций (CaO) - 3.4 кг/дка

Магнезий (MgO) - 0.25 кг/дка

Мед (Cu) - 0.8 г/дка

Цинк (Zn) - 3.8 г/дка

Манган (Mn) - 3.4 г/дка

2.Азот.

Азота е незаменим хранителен елемент за нахута, важен за растежа и развитието му. Недостига на азот лимитира деленето на клетките, развитието на хлоропластите, ензимната активност и намалява добива от сухо вещество. Растенията остават недоразвити и дават нисък добив. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, Yara Bela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraVera UREA foliar и YaraTera KRISTALON син.

3.Фосфор.

Недостига на фосфор води до тъмно зелени листа, по-старите листа опадат, стъблата са тънки, цветовете са малко на брой, образуват се по-малко шушулки, което намалява добива. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila TRIPLE, Yara POWER, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraVita TEPROSYN NP Zn, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

4.Калий.

Торенето с калий е важно за постигане на високи добиви от нахут, за доброто качество на зърното и за съдържанието на протеини в него. Недостигът на калий причинява леко завиване на по-старите листа, краищата посивяват и по-късно некротират. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila TRIPLE, YaraMila PANTHER, Yara POWER, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON бял и YaraTera KRISTA MKP.

5.Сяра.

При липса на сяра младите листа стават жълти, растенията са по-слаби и малки. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

6.Манган.

Недостигът на манган води до хлороза по младите листа, последвана от малки некротични петна от двете страни на централната нерватура и между латералните проводящи съдове. Листата може да станат жълти и да изсъхнат. Подходящи торове са YaraVita MANTRAC PRO, YaraVita REXOLIN Mn 13 и YaraVita BRASSITREL PRO.

7.Молибден.

Недостигът на молибден намалява броят и размерът на цветовете, много от тях опадват преди да успеят да се превърнат в семена. Недостигът на молибден прави листата бледо зелени, между проводящите съдове се появяват кафяви некротични петна, листата в последствие се завиват. Подходящи торове са YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO.

8.Цинк.

Цинкът е важен за растежа на корените, образуването на азот фиксиращи грудки и за азотното съдържание на грудките. Недостигът на цинк прави растенията малки, зоните между нерватурата на листата стават жълти, симптомите са най-изразени по най-долните листа. Узряването се забавя. Подходящи торове са Yara Mila Starter-микро-гранули, YaraVita TEPROSYN NP Zn, YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita ZEATREL, YaraVita REXOLIN Zn 15, YaraVita FRUTREL и ЮСБ 20-20.

9.Бор.

Симптомите на недостиг на бор включват хлороза и избледняване на листата, последвано от некроза на тъканите, листата се завиват и изсъхват. Броят на цветовете намалява и те също се обезцветяват. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

10.За преодоляване на стрес подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Кънтент, Интенс и ЮСБ 20-20.

Важните секундерни и микроелементи за нахута са сярата, магнезият, цинка, борът, мангана и молибдена.

II.Торене на нахут.

1.*Примерна препоръка за торене на нахут.

*С помощта на нашите специалисти ще получите точна схема за торене на базата на конкретните данни, почвен и листен анализ, очакван добив, технология на отглеждане, климатични условия и сортови особености.

Фаза

Тор

доза

Предсеитбено

Yara POWER

или

YaraMila COMPLEX

16-22 кг/дка

Третиране на семената

YaraVita TEPROSYN NP Zn

0.8 л/100 кг семена

Листно третиране 14-20 дни след поникване

YaraVita BRASSITREL PRO

100-300 мл/дка

Листно торене преди цъфтеж или при залагане

на шушулките

YaraVita SAFE N 300

400-1000 мл/дка

При липса на азот фиксация преди цъфтеж или

при залагане на шушулките

YaraBela SULFAN

10-15 кг/дка

 

Нагоре