синя крива

НОЩНА ИГЛИКА

Торене на нощна иглика - медицинско растение, етерично-маслена култура и окрасно растение

recommendation image

Нощната иглика е двугодишно (многогодишно) растение. Нощната иглика е известна на хората още от древността, като ядливо растение и билка. В народната медицина се ползва, като тоник, противовъзпалително и обезболяващо средство, при кожни и гинекологични заболявания, проблеми със ставите и мускулите, дихателната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система, при повърхностни наранявания и други. Нощната иглика е популярно медицинско и окрасно растение. От семената се получава масло. Маслото се ползва в медицинската, хигиенната и козметичната индустрия. В козметиката се ползва за производство на кремове и маски за чувствителна кожа (при зачервявания, екземи, атопичен дерматит и др.). Нощната иглика достига височина 50-200 см. Нощната иглика цъфти през късна пролет, лятото и началото на есента. Нощната иглика има жълти цветове. Семената са готови за прибиране през есента. Добива от семена варира - 50-1000 кг/дка. Като суровина в индустрията се ползва цялото растение (листа, стъбла, корени, цветове и семена). В озеленяването нощната иглика е подходяща за оформяне на традиционни (винтидж), диви (котидж), билкови градини и други. В някой страни ползват нощната иглика, като ядливо растение. Не консумирайте ядливи растения и билки без надзор от компетентни лица. Нощната иглика е от семейство Върболикови. Нощната иглика произлиза от Северна Америка. Нощната иглика се размножава със семена. Семената имат нужда от светлина, за да поникнат. През пролетта семената, може да се засеят директно на постоянно място. През зимата се сеят в отопляеми помещения, за да се произведе разсад. Разстоянието на разсаждане е 20-50 см. Нощната иглика се отглежда на полето и в оранжерии (отопляеми и неотопляеми). Нощната иглика предпочита слънчеви терени, оцедливи, влажни, богати на хранителни вещества и органично вещество почви, с неутрална до алкална реакция. Нощната иглика е толерантна на засушаване. При достатъчно валежи нощната иглика може да се отглежда и при неполивни условия. Добри добиви и качество се получават при умерено редовно поливане (капково напояване). Като окрасно растение нощната иглика е популярна на почти всички континенти, а като суровина се отглежда в повече от двадесет страни по света (САЩ, Канада, Турция, Египет, Китай, Германия и други). Нощната иглика се самозасява в градината. Нощната иглика се е натурализирала, като диво растение в много страни по света.

I.Торене на нощна иглика.

1.*Обща схема за торене на нощна иглика.

Фаза

Тор

Норма

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

50 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraVera AMIDAS

20 кг/дка

Височина 10-15 см

YaraVita BRASSITREL PRO

200 мл/дка

*Това е обща схема за торене на нощна иглика, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на нощната иглика.

Не е възможно да се получат добри добиви от семена от нощна иглика без адекватно торене. Нощната иглика има високи изисквания към азотното торене. Важно е да балансираме азотното торене с другите необходими хранителни елементи. Едностранчивото азотно торене не дава добри резултати. Нощната иглика е чувствителна на недостиг на азот, фосфор, калий, магнезий, сяра, калций, бор, молибден, цинк и манган. Торенето с калий увеличава височината на растенията, големината на корените, броят на разклоненията на растението, броят на цветовете, семенните кутийки и семената, количеството и качеството на маслото, сухото вещество в растението и подобрява устойчивостта на биотичен и абиотичен стрес. Съобразеното листно торене с цинк, бор, молибден и манган съдържащи торове повишава добива.

Биологично стимулиране на растенията и преодоляване на стреса.

Растенията често изпитват стрес в резултат на биотични и абиотични фактори, подходящи торове за преодоляването му са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, ЮСБ 20-20 и Кънтент.

Нагоре