синя крива

ОРЕХИ

Торене на орехи

recommendation image

Ореха произлиза от Балканите, Персия и Китай. Орехи се отглеждат в света на 8 350 000 декара. Китай е най-големият производител на орехи в света, следващите след него са Иран и САЩ. Средният добив в света е около 300 кг/дка. Площите с орехи в България са около 40 000 декара. В Румъния средният добив е 2.3 т/дка. Орехите предпочитат почти неутрална почвена реакция, но може да се отглежда успешно при рН 6.5-7.5. Орехът предпочита почви дълбоки поне 1.5 метра, с подпочвени води поне на 2 м дълбочина. Интензивните сортове орехи влизат в плододаване три пъти по-рано от традиционните и изискват интензивно торене. Новите сортове присадени върху подложки започват да плододават на 3-тата година. Старите сортове започваха да плододават след 10-тата година от засаждането. Засушаването през юли и август драматично намалява добива, затова е добре да се осигури напояване. Орехите се ползват като много полезна храна за хората и за медицински цели. Съдържат витамин А, витамин В, витамин D, витамин Е, витамин С и витамин К, калий, фосфор, калций, магнезий, цинк, манган и много други полезни вещества. Орехите имат едно от най-високите нива на антиоксиданти при ядките. В период на покой дърветата понасят до минус 30 градуса Целзий (при възрастни дървета до минус 40 градуса Целзий). Орехите може да живеят до 200 години. Не слагайте торове в дупките на орехите, защото това може да изгори корените им. Тори се от втората година след разсаждането. Високите летни температури се отразяват зле на добива и качеството на ядките (над 38 градуса Целзий намалява качеството, а над 40 градуса негативният ефект е по-видим). Късните пролетни студове, когато е започнало сокодвижението (пъпките на ореха набъбват) и ниските температури по време на цъфтежа имат негативен ефект върху добива. При температури на почвата над 4 градуса Целзий корените на ореха започват да работят. При температури на почвата над 13 градуса Целзий дейността на корените се интензифицира, но най-пълноценно функционират при температури на почвата 17-21 градуса Целзий. Орехите трябва да се торят, когато корените им работят. Правилното торене съобразено с условията на отглеждане на орехите, повишава устойчивостта им на ниски температури, растенията натрупват достатъчно резерви с карбохидрати, за посрещане на нуждите им (захарите имат роля важна роля в осмозата в клоните и стъблото за предпазване от повреди при ниски температури). В много страни орехите се прибират механизирано. Орехите са самофертилни, имат едновременно и мъжки и женски цветове, но при някой сортове мъжките и женските цветове цъфтят по различно време, тогава имаме нужда от опрашители. Мъжките цветове са подредени в реси, а женските цветове са единични или на малки групи по върховете на леторастите. Орехите са много чувствителни на засоляване.

I.*Торене на орехи.

1.*Примерна схема за торене на плододаващи орехи.

Фаза

Тор

Норма

Средата на Април

YaraVita BORTRAC 150

100-200 мл/дка

Средата на Май

YaraVita ZINTRAC 700

100 мл/дка

Май

YaraVera AMIDAS

или

YaraBela SULFAN

15-20 кг/дка

20-30 кг/дка

Юни

YaraMila COMPLEX

20-30 кг/дка

*Това е примерна схема за торене на орехи, за конкретна съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

2.Особености на торенето на орехите.

Листните и почвените анализи са най-доброто ръководство за торене на орехите. Най-подходящият момент за вземане на листни проби от орехите е лятото - месец юли. Листното торене с цинк и бор може да повиши добива на орехите от 20 до 40 %.

Корените на орехите усвояват хранителни вещества разтворени във вода  само когато са активни, това основно правило е много важно, за да подходим правилно към торенето им. За да функционират корените са им нужни следните условия - подходящи температури, достатъчно вода и аерация.

Торенето на орехите с минерални торове започва от втората година на тяхното засаждане. Първата година след разсаждането ги торим само с биологично активни торове подпомагащи преодоляването на стреса от преместването и стимулиращи по-доброто вкореняване на орехите. Подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, Кънтент и ЮСБ 20-20.

1.Азот.

Недостига на азот води до падане на добива и качеството на орехите. Орехите реагират най-добре на торене с комбинация от нитратен и амониев азот. За да осигурим достатъчно азот за добро залагане на плодове и добър добив, за всеки 100 килограма набрани орехи ни е нужен 2 кг/дка азот (N), като включим нуждите от азот за натрупването на резерви, резитби и листопад, нормата за сезон е 22-30 кг/дка (нормата е много специфична зависи от запасите в почвата и добива). На дървета с възраст 2-5 години - 160-200 г/дърво азот (N), 6-7 годишно дърво - 200-300 г/дърво азот (N) и при 8-10 годишни дървета по 300 г/дърво азот (N). Подходящ период за приложение на азот при орехите е от ранен април до късен юли. Подходящи торове са YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva TROPICOTE, YaraVita SAFE N 300, YaraTera KRISTALON син, YaraLiva CALCINIT, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът е необходим за доброто развитие на корените на орехите. Подходящо е да се тори с фосфор ранно лято - юни. Със 100 кг продукция орехите изнасят - 0.46 кг фосфор (P2O5). Подходящи торове YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули,  YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL, YaraVita FRUTREL и YaraTera KRISTA MAP.

3.Калий.

Калият влияе значително на добива от орехи. Баланса между калият и азота е много важен, за добрият добив и качество. Подходящ период за торене ранно лято - юни. Симптомите на недостиг на калий при орехите са бледи листа в началото или в средата на лятото. По-късно краищата на листата се завиват нагоре и става видима по-сивата им долна страна. Повечето повредени листа са разположени по средата на клоните. Намалява се растежа на листата, на леторастите, плодовете стават по-дребни и добива пада. Със 100 кг продукция орехите изнасят 0.68 кг калий (K2O). Годишната норма на калият е 7-20 кг/дка калий (K2O). Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraVita ZEATREL, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, KRISTALON бял, YaraTera KRISTA K и YaraTera KRISTA MKP.

4.Бор.

При недостиг на бор намалява броят на орехите. Борът е много важен особено за младите дървета. Борът е градивна единица на клетъчните стени и стимулира растежа. Борът е много важен за цветовете и плодовете. Борът е важен за формирането на полена и оплождането. Борът е трудно подвижен в орехите. Листно торене с бор в подходящите фази. Най-подходящата фаза е 14 дена преди цъфтежа (април, май). Ако този момент е пропуснат друга подходяща фаза е след прибиране на реколтата, но ефекта е значително по-малък. Ореха цъфти края на април, началото на май. Орехите имат най-голяма потребност от бор по време на цъфтежа. При недостиг на бор  при орехите цветовете започват да абортират. При сериозен недостига на бор при ореха, се появяват дълги леторасти без листа, основно по върха на дървото и сплеснати и завити леторасти по върховете. Тези леторасти умират през следващата зима. Умереният недостиг на бор води до падане на добива на плодове от иначе здрави на вид дървета. Подходящи торове са YaraVita BORTRAC 150, YaraVita BRASSITREL PRO и YaraVita FRUTREL.

5.Цинк.

Орехите са много чувствителни на недостиг на цинк. Българските почви са в зона с недостиг на цинк. Цинка е нужен за отварянето на пъпките и за удължаването на леторастите на ореха. Цинка участва в механизмите на растението за преодоляване на стреса, при орехите най-вече за преодоляване на големи горещини, болести и засушаване. Цинка има много важна роля в регулирането на функциите на нуклеиновите киселини (наследствеността, гените) и синтеза на протеините. Цинка е ко-фактор в над 300 ензима. При ореха цинка играе важна роля при образуването на полена, цвета, опрашването и добива. Сериозният недостиг на цинк води до издребняване на листата и плодовете (орехите). Дефиците на цинк води до забавяне на отварянето на листните и цветните пъпки, по листата се появява хлороза между проводящите съдове, краищата на листата се завиват нагоре. Цинка е с ограничена подвижност във флоема на орехите през пролетта и есента. Затова е много важно да се прави листно торене в подходящата фаза, каквато е цъфтежа април-май (ако този момент е изпуснат тогава във фаза веднага след прибиране на реколтата преди листопада, но ефекта е по-малък). Орехите имат най-големи потребности от цинк през пролетта по време на пролетният растеж. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

6.За подобряване на вкореняването, минералното хранене и за преодоляване на стресови състояния подходящ тор е YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Анимейт, Интенс, Кънтент и ЮСБ 20-20.

Нагоре