синя крива

ПИПЕР

Торене на пипер

recommendation image

Пиперът произлиза от Мексико, Централна Америка и Южна Америка. През 1493 година семена от пипер са пренесени в Европа. Съществуват пипери с разнообразна форма и цветове. Пипера може да е сладък и лют на вкус. Пипера може да се отглежда на полето и в оранжерии. Пипера предпочита слънчеви терени, добре дренирана, богата на органично вещество и леко кисела почва (pH 5.5-6.8). Пипера не понася преовлажняване и засушаване. Най-подходящо напояване за пипера е капковото напояване и дъждуването. Мулчирането е подходящо за пипера. Пипера е култура с дълга вегетация и обича топлината. За да получим добри добиви от пипера ни трябват 3 1/2 - 4 топли месеца. Пипера е много чувствителен на ниски температури и мразове. Минималната температура за поникване на семената на пипера в почвата е 15 градуса Целзий, а максималната - 35 градуса Целзий. Пипера се чувства най-добре при дневни температури 21-24 градуса Целзий (максимум 28 градуса Целзий) и нощни 15-18 градуса Целзий. При по-ниски и по-високи температури добива пада. Растенията спират да растат при температури по-ниски от 10 градуса Целзий, а при температури под 6 градуса може да загинат. Семената за разсада се засаждат месеците януари и февруари в оранжерии. Засаждането на полето се прави месеците април-май. Средният добив от сортове пипери полско производство е 2.5-3.5 т/дка. Максималният добив от сортове пипер полско производство е 5.0-7.0 т/дка. Средният добив от хибриди пипер полско призводство е 4.5-7.00 т/дка. Максималният добив от хибриди полско производство е 7.5-10.00 т/дка. При оранжерийно производство добивите от хибриден пипер са 10-22 т/дка. В света се произвежда пипер на 180 милиона декара. Пипера се използва в кулинарията, за производство на алкохолни напитки, в медицината, козметиката и за производство на биологични инсектициди. От пипера се прави подправката червен пипер. Пипера е полезна храна за хората съдържа антиоксиданти, витамини (витамин С, витамин А, витамин К и витамин В6), минерали (магнезий), каротени и фитонутриенти (ликопен, лутеин). Редовната консумация на пипер подобрява зрението, стимулира имунната система и има противовъзпалително действие. Пипера е добър за профилактика на онкологични заболявания, артрит и астма. Лютият пипер има противовъзпалително действие, намалява триглицеридите и холестерола.

I.Торене на пипер.

1.*Примерна схема за торене на пипер.

Фаза

Тор

Доза

Предсеитбено

YaraMila COMPLEX

30 кг/дка

След прихващане на разсада

(10-14 дни след разсаждане)

YaraVita BIO UNIVERSAL

200-500 мл/дка

20-25 дни след разсаждане

YaraLiva NITRABOR

20 кг/дка

20-25 дни след разсаждане

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

Начало на цъфтеж

YaraMila COMPLEX

30 кг/дка

Прецъфтяване и образуване на плодове

YaraVita FRUTREL

200-500 мл/дка

Образуване на плодове и нарастване

на плодовете

YaraBela SULFAN

20 кг/дка

Нарастване на плодовете

YaraVita FRUTREL

200-500 мл/дка

*За конкретна схема за торене се обърнете към нашите специалисти, съобразена с почвените, климатичните и сортовите особености.

2.*Примерна схема за торене на пипер с фертигация.

Фаза и метод на внасяне

Тор

Норма общо за периода

Първата седмица след разсаждане

период 1-2 седмици

С капковото напояване

YaraTera KRISTALON жълт

4-6 кг/дка

С капковото напояване

YaraLiva CALCINIT

3-4 кг/дка

Вегетативен растеж до залагане на плодовете

период 3-4 седмици

С капковото напояване

YaraTera KRISTALON син

20-30 кг/дка

Листно торене

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

С капковото напояване

YaraLiva CALCINIT

3-4 кг/дка

От залагане на плодовете до първата беритба

период 3 седмици

С капковото напояване

YaraTera KRISTALON бял

20-40 кг/дка

С капковото напояване

YaraLiva CALCINIT

3-4 кг/дка

Листно торене

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

Беритба

14 - 20 седмици

С капковото напояване

YaraTera KRISTALON бял

80-160 кг/дка

С капковото напояване

YaraLiva CALCINIT

3-4 кг/дка

Листно торене

YaraVita FRUTREL

200-400 мл/дка

*За конкретна схема съобразена с вашите условия се свържете с нашите специалисти.

II.Хранене на пипера.

За единица получен добив пипера има нужда от повече хранителни вещества в сравнение с доматите. Пипера не може да усвоява ефективно хранителните вещества от почвата, затова правилното торене е много важно за получаване на висок и качествен добив от пипер. Пипера усвоява най-големи количества азот, фосфор и калий в периода от 10 дена след цъфтежа до 30 дена след цъфтежа.

1.Изисквания за хранителни вещества за 1 тон продукция:

1.Азот (N) - 2.5-3.0 кг/тон

2.Фосфор (P) - 0.2-0.3 кг/тон

3.Калий (K) - 3.0-3.5 кг/дка

2.Съотношение на хранителни елементи.

Съотношението на калият към калцият трябва да е 1:1, а на калцият към магнезият 2:1. Съотношението на азот към калий 1:1.5, ако искаме да ускорим узряването минаваме на съотношение азот към калий 1:1.7.

Азота стимулира вегетативният растеж, а калият генеративният.

3.Усвояване на хранителните елементи по периоди.

Пипера усвоява най-много хранителни вещества през два пика, първият пик е през началните 60 дена от растежа, а вторият е след беритбата на първата ръка пипер. При пипера усвояването на фосфора и магнезият е равномерно през цялата вегетация с леко повишаване в периода на цъфтеж и плододаване. Пипера има нужда от най-много азот, калий и калций в периода на цъфтеж и плододаване. Цинка, борът и медта се усвояват почти равномерно през цялата вегетация. Желязото и мангана се усвояват в по-големи количества в началото на вегетацията.

III.Хранителни елементи.

1.Азот.

Азота е важен за синтеза на протеини, растежа и добива. Азота допринася за вегетативният растеж на пипера. Важно е растението достигнало фазата на цъфтеж, вече да е развило силна и здрава вегетативна маса, в противен случай ще има нисък потенциал за добив. Азота увеличава добива от пипер. Нормите на азота (N) са от 10-20 кг/дка. (За оранжерийно производство - 35-50 кг/дка азот N.) За 1 тон чушки пипера се нуждае от 2.5-3.0 кг/дка азот (N). Нормата на азота се внася разделена на поне 3 пъти, първото торене трябва да бъде с 15-20 % от общото необходимо количество. Пипера предпочита нитратната форма на азота, затова трябва да торим балансирано между двете форми на азота нитратна и амониева, поне 50 % от азота трябва да е в нитратна форма. Нитратният азот повишава съдържанието на разтворими соли в растението и плодовете, защото подобрява усвояването на калий, магнезий и калций. При недостиг на азот растежа е силно депресиран. Ранните симптоми на недостиг на азот са пожълтяване на най-старите листа и преждевременно изсъхване на листата. Пожълтяването започва от междужилковите пространства, по-късно тези зони изсъхват. Листата стават малки и светло зелени, после жълти. Растенията постепенно забавят развитието си. Дръжките на листата се навеждат надолу и листата увисват успоредно на стъблото. Растението залага малко цветове и плодове. Понякога изобщо няма образуване на плодове или тези, които са образувани са деформирани. Плодовете са дребни с малки семенници. Корените остават недоразвити. Подходящи торове - YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraBela SULFAN, YaraVita SAFE N 300, YaraVita THIOTRAC 300, YaraTera KRISTALON син, YaraLiva CALCINIT и YaraVera UREA foliar.

2.Фосфор.

Фосфорът е важен за делението на клетките и за формирането на енергийните структури в растението. Фосфорът е важен за нормалното развитие на корените и репродуктивните органи - цветове, плодове и семена. Високи количества фосфор са необходими за доброто развитие и получаването на здрав разсад. Фосфорът се внася поне на два пъти за добро стартиране преди разсаждането и след това през вегетацията, нормата се разпределя равномерно. При достатъчно хранене с фосфор растенията влизат по-рано в плододаване и плодовете зреят по-бързо. За 1 тон продукция пипера се нуждае от 0.2-0.3 кг фосфор (P), нормите на торене с фосфор (P) са 5.0-14.00 кг/дка. (За оранжерийно производство 20-25 кг/дка фосфор P2О5.) При недостиг на фосфор се получават растения с твърде малки и къси разклонения. При недостиг на фосфор растенията имат ограничен растеж. Листата стават твърди и чупливи. Образуват се повредени цветове. Образуват се малко на брой цветове и от тези които са се появили само един на всеки 4-5 цвята се превръща в плод. Плода е недоразвит с много малък семенник. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, YaraMila STAR, YaraMila STARTER - микро-гранули, YaraTera KRISTALON жълт, YaraTera KRISTA MAP, YaraTera KRISTA MKP, YaraVita ZEATREL и YaraVita FRUTREL.

4.Калий.

Калият е важен за транспорта на захарите, контрола на устицата, кофактор на много ензими, намалява чувствителността към болести, абиотичен стрес и преодоляване на засоляването. Торенето с калий се прави поне на два - три пъти, като първото торене се прави с 15-20 % от общата норма. За 1 тон пипер растенията се нуждаят от 2.5-3.5 кг калий (K), нормата е 7-17 кг/дка калий (K). (За оранжерийно производство торене с 35-60 кг/дка калий K2O.) При недостиг на калий върховете и краищата на най-старите листа стават жълти. Последвани от червеникаво-кафяви некротични петна. Първо по старите листа се появява междужилкова жълта хлороза, проводящите тъкани и съседните до тях тъкани остават зелени. Залагат се малко плодове и по-дребни от обичайното. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraMila CROPCARE, YaraMila TIGER, YaraMila SPRINTER, UNIKA KALI, YaraTera KRISTALON кафяв, YaraTera KRISTALON червен, YaraTera KRISTALON оранжев, YaraTera KRISTALON бял, YaraTera KRISTA K, YaraTera KRISTA MKP и YaraTera KRISTA SOP.

5.Калций.

Калцият е основна градивна единица на клетъчните стени, намалява чувствителността на болести, подобрява трайността и качеството на плодовете. Най-много калций чрез корените по ксилема се усвоява от пипера, когато плодовете са малки. с нарастването на плодовете усвояването на калций през корените към плодовете намалява. В момента на образуване на плодовете е добре да се прави листно торене с калциево торове. Нормата на торене е 3-10 кг/дка калций (Ca). (В оранжерии торене с калций 10-20 кг/дка СаО.) Недостиг на калций се появява при недостатъчна транспирация. При недостиг на калций се появяват повреди, като гниене на върховете, нетрайни плодове, плодове неустойчиви на съхранение и транспорт. При недостиг на калций се появява повредата върхово гниене на пипера. Симптомите са следните: по перикарпа на малките плодове се появяват малки кафяви некротични петна. Те са разположени във втората половина на плода в зоната отдалечена от дръжката. Колкото са по-едри плодовете, толкова е по-голяма вероятността от повредата върхово гниене. При недостиг на калций по плодовете се появяват големи, хлътнали, воднисти, стъклени на вид петна, разположени близо до долният край на плода. Петното първо е меко, след това се втвърдява тъй като изсъхва. Цвета на петното става кафяв или черен, по него може да се развият черни сапрофитни гъбички. По растението също може да се появят повреди. Подходящи торове са: YaraLiva TROPICOTE, YaraLiva NITRABOR, YaraLiva CALCINIT, YaraVita STOPIT, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita REXOLIN Ca 10 и YaraLiva CALCINIT.

6.Магнезий.

Магнезият е централна част на хлорофилната молекула. Нормата на торене с магнезий (Mg) е 2-4 кг/дка. (В оранжерии торене с магнезий MgO - 5-10 кг/дка.) Недостигът на магнезий се среща много често при пипера. При недостиг на магнезий се появява междужилкова жълта хлороза, която се развива в некроза. Тъканта между проводящите съдове става жълта, после некротира. Проводящите тъкани и съседните тъкани до тях остават зелени. Страдат първо старите листа. Недостиг на магнезий се появява при дисбаланс на магнезиевото с калиевото торене, при сухо и горещо време и при недостиг в почвата. Подходящи торове са: YaraMila COMPLEX, Кизерит, YaraVita FRUTREL, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL, Епсо Топ, Епсо Микро Топ и YaraVita REXOLIN Mg 6.

7.Сяра.

Сярата е важна за синтеза на незаменими амино киселини - цистин и метионин. Нормата на торене е 3-4 кг/дка сяра (S). (В оранжерии - 4-5 кг/дка сяра S.) При недостиг на сяра листата стават жълтеникави. Подходящи торове са YaraMila COMPLEX, YaraVera AMIDAS, YaraBela SULFAN, Кизерит, Епсо Топ, Епсо Микро Топ, YaraVita THIOTRAC 300 и YaraTera KRISTALON лилав.

8.Бор.

Борът е необходим за изграждането на клетъчните стени, за опрашването и удължаването на поленовата тръбичка, участва в метаболизма и транспорта на захарите. Пипера е чувствителен на недостиг на бор. Борът е важен за цветовете и формирането на плодовете. Борът е важен за усвояването и придвижването на калцият в пипера. При недостиг на бор основните проводящи съдове стават червено-кафяви от блокажи. Това се вижда много ясно, когато се наблюдават под бинокуляр. Тъканите са видимо чупливи, проводящите съдове се прекъсват, което води до пожълтяване на върховете на листата, шарката е във форма на диамант започваща от централната проводяща система. Долните листа се завиват нагоре. Растенията са вджуджени. Растението развива дебело късо стъбло. Растежните върхове повяхват. Листата пожълтяват от долните етажи до върха на растението. Има по-малко цветове и плодове. Подходящи торове - YaraLiva NITRABOR, Епсо Микро Топ, YaraVita BORTRAC 150, YaraVita FRUTREL и YaraVita BRASSITREL PRO.

9.Цинк.

Цинка е важен за синтеза на ауксините. Пипера е чувствителен на недостиг на цинк. При недостиг на цинк листата стават тесни и малки, особено видимо при сортовете пипер - Чили. Подходящи торове са YaraVita ZINTRAC 700, YaraVita FRUTREL, YaraVita ZEATREL, YaraVita GRAMITREL, YaraVita REXOLIN Zn 15 и ЮСБ 20-20.

10.Манган.

Мангана е необходим за процеса на фотосинтеза. При недостиг на манган се появяват жълти междужилкови петна. Първо повредите започват по най-младите листа. При листно приложение на манган може да възстановят равномерният си зелен цвят. Подходящи торове са YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita MANTRAC PRO и YaraVita REXOLIN Mn 13.

11.Желязо.

Желязото е важно за синтеза на хлорофил. Симптомите при недостиг на желязо се появяват в по-късните периоди на вегетацията. Младите листа забавят развитието си, накланят се надолу, появява се междужилкова жълта хлороза, тъканите на проводящите съдове и съседните тъкани остават зелени, постепенно хлорозата става почти бяла на цвят, после се развива в некроза. Подходящи торове са YaraVita TENSO iron 58, YaraVita TENSO Cocktail, YaraVita REXOLIN ABC, YaraVita REXOLIN D12 и YaraVita REXOLIN E13.

12.Мед.

Медта влияе върху метаболизма на карбохидратите и азота. Недостигът на мед се появява късно през вегетацията. Краищата на листата се завиват и изсъхват. Листата и плодовете стават тесни и ъгловати. Подходящи торове са YaraVita COPTRAC 500, YaraVita REXOLIN Cu 15, YaraVita GRAMITREL, Колосал и ЮСБ 20-20.

13.Молибден.

Молибдена е компонент на нитрат редуктазата и нитрогеназата. При недостиг на молибден листата стават жълто-зелени. Растежа е частично ограничен. Най-често се появява на кисели почви и субстрати. Подходящ тор е YaraVita MOLYTRAC 250 и YaraVita BRASSITREL PRO.

14.За преодоляване на биотичният и абиотичен стрес, за по-добро вкореняване и усвояване на минералните хранителни вещества подходящи торове са YaraVita BIOTRAC, YaraVita UNIVERSAL BIO, Кънтент, Анимейт, Интенс и ЮСБ 20-20.

Нагоре